G4Media.ro

OFICIAL Fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, pus sub control judiciar într-un…

OFICIAL Fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, pus sub control judiciar într-un al doilea dosar legat de achiziții medicale. El ar fi plătit 3.6 milioane lei unei firme pentru măști care nu au fost livrate

UPDATE 11.32: DNA confirmă într-un comunicat oficial deschiderea unui nou dosar penal împotriva lui Adrian Ionel, fostul șef Unifarm, și punerea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. El este acuzat că în 15 martie 2020 a încheiat un contract de 4.5 milioane de lei cu o firmă pentru măști chirurgicale și după doar două zile a plătit 3,6 milioane de lei, fără ca firma să fi livrat vreo mască. În plus, DNA susține că firma respectivă nu avea avizul Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

Comunicatul integral:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 decembrie 2020, a inculpatului

IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.
De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.
Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.
Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.
Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Ionel Eugen Adrian i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articol inițial: Fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA într-un al doilea dosar legat de achiziții medicale, au precizat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Pe 2 octombrie 2020, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Eugen Adrian Ionel, director suspendat al Unifarm (companie de stat), pe care îl acuză că a luat 760.000 de euro mită la un contract pentru furnizarea de măști de protecție. Alături de Eugen Adrian Ionel a fost trimisă în judecată și Maria Lizica Daniela Radu, fosta șefă a serviciului comercial al Unifarm SA, acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual.

DNA arată că trei inculpați (intermediarul presupusei mite și doi reprezentanți ai firmei căreia Ionel i-a atribuit contractul) și-au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Ca urmare, DNA cere pentru cei trei care și-au recunoscut faptele pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare. E vorba de libanezul Andre Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari şi turcul de etnie kurda Memet Turan.

Între timp, la Unifarm a fost numit un alt director interimar.

Știre în curs de actualizare

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Unifarm e doar un alt hexipharma, un nou genocid asupra poporului roman! Parca voi trebuia sa le asigurati siguranta! Aici sunt cele 25 de miliarde de euro imprumutate de Catu in ultimele 8 luni, in contracte de-astea fantoma, cu super comisioane etc

  O tara de mafioti, de clanuri mafiote organizate, angajati bugetari si gradati pe deasupra!

 2. IOn Sigur, Catu e hotul. El a facut contractele, nu? Bravo, acum stim cum stam. PSD care a lasat visteria goala, nu are nici un amestec. Ps. Imprumutuil nu au fost luate pentru UNIFARM, ci pentru multe alte lucruri si situatii, dar noi trebuie sa punem tunurile pe PNL, ca dreapta trebuie sa piarda, altfel, ce se face PSD?

 3. dati-mi voi sa ghicesc: un derector’ pus de pesede?

 4. Streinu-Cercel cand? Nu cerea el imunitate pentru achizitii degeaba…

 5. La ce draku sa ma astept daca chiar se vor pompa zeci de miliarde in kurul nostru? La sute, mii de cazuri ca al acestui hoț mizerabil? Cu actuala si fosta guvernare acest lucru e garantat.

 6. SRIul cam ce părere o avea despre domnul ăsta Adrian Ionel ?
  Ca nu a absolvit Academia de Belle Arte. Și nici Academia de Balet ?
  A absolvit Academia Nationala de Informatii din cadreul SRI/
  E chiar si masterand in managementul informatiilor.
  Deci nefiind balerin, o fi chiar ofițer SRI
  Domnu’ Tapalagă, poate reușiți dumneavoastră să puneți intrebarea asta cui trebuie.
  Poate chiar președintelui, având in vedere faptul că șeful SRI e numit de președinte.
  Poate ne lămurește și cum a fost propulsat in tot felul de funcții, mai ales ca Vlad Voiculescu zice că ca nu l-a nimit el director pe Ionel, ci s-a autonumit Director la UNIFARM
  E prima oara cand aud o asemenea aberatie in România – Stat de Drept.

 7. DNA se face ca lucreaza dupa ani, peste 10-12 ani de somn, de incasat salarii nemeritate !

  DNA si Justitia intreaga din romania, este o bataie de joc la adresa romanilor contribuabili:
  – salarii 15-25000 ron net per luna
  – chirii decontate de statul roman
  – iesiri la pensie mult inainte de vreme
  – pensii mai mari decat salariile din activitate

  Toate acestea pentru a proteja infractorii, pentru a nu recopera imensele prejudicii, pentru a tine de sase sistemului politic, administrativ etc corupt si organizat intr-o adevarata mafie care a pus stapanire pe romania!

  Romania, tara mafiota condusa de clanuri mafiote bugetare, militare, organizate, politice etc