G4Media.ro

SURSE Firma care face lucrările la vila lui Iohannis ar fi lucrat…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

SURSE Firma care face lucrările la vila lui Iohannis ar fi lucrat la imobil fără acte și înainte de semnarea contractului și înainte de a obține certificat de securitate / Cum au reacționat Regia și firma de construcții

O sursă apropiată de situația lucrărilor de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 a declarat, pentru G4Media.ro, că firma Bog’Art a lucrat la imobil, fără acte, și înainte de a semna, oficial, pe 26 octombrie 2023, contractul cu RAAPPS și înainte de a obține, o lună mai târziu, aviz de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Faptul că la imobil exista șantier înainte de octombrie este dovedit și de o captură în Google Maps, al cărui echipament foto a trecut prin fața clădirii în august 2023.

aviatorilor 86 vila klaus iohannis
Sursa Foto: Google Maps Mașina Google care a trecut prin fața imobilului de pe Aviatorilor în august 2023 a surprins amenajarea unui șantier

Motivul pentru care părțile nu ar fi semnat mai devreme contractul l-ar fi reprezentat faptul că societatea nu deținea, încă, aviz de securitate din partea ORNISS. Conform unor dezvăluiri de la începutul săptămânii trecute, pentru transformarea imobilului de pe Aviatorilor din sediu de partid în locuință individuală, Regia ar fi pus la dispoziție, prin contract, suma de 9 milioane de euro, în clădire urmând se se mute președintele Klaus Iohannis la terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni.

G4Media.ro a dezvăluit, miercuri, faptul că, în mai 2023, anterior contractului semnat de Bog’Art, pe 26 octombrie 2023, pentru renovarea imobilului, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a atribuit alte două contracte pentru lucrări la aceeași clădire. În valoare de circa 850.000 de lei, aceste contracte au revenit societății Conrad Consinstal SRL, o firmă care, anterior, a prins cel puțin un contract public în calitate de subcontractant al Bog’Art.

Ambele societăți mai au în comun faptul că au semnat, în trecut, contracte cu Serviciul de Protecție și Pază, instituție care are printre principalele atribuții asigurarea securității șefului Statului Român.

”Pentru aceste lucrări, Conrad a avut contract cu RAAPPS. Până s-a stabilit tema, proiectul, RAAPPS a făcut (comandat n.r.) lucrări acolo, dezafectări. A lucrat și Bog’Art, fără contract. Nu avea aviz de securitate”, a declarat pentru G4Media.ro o persoană familiară cu detaliile proiectului de pe Aviatorilor.

Dacă acest lucru s-ar confirma, inplicațiile ar fi inclusiv de ordin juridic, de exemplu prin încălcarea prevederilor din domeniul securității muncii sau al reglementărilor fiscale.

De menționat că Primăria Municipiului București a eliberat autorizația de construire pentru transformarea clădirii din sediu de partid în locuință individuală pe 26 iulie 2023, exact cu trei luni înainte de semnarea contractului. Legal, nici la acea dată Bog’Art nu se putea apuca de lucru: G4Media.ro a aflat  că ORNISS i-a acordat certificat de securitate industrială, adică permisiunea de a pune în aplicare contractul de lucrări, care fusese secretizat, de-abia pe 22 noiembrie 2023.

Reprezentanții Bog’Art nu au răspuns unei întrebări trimise de G4Media.ro pe tema lucrărilor efectuate la această adresă înainte de octombrie-noiembrie 2023, în timp ce Regia a transmis că ”Firma ”Bog Art S.R.L.” nu a efectuat lucrări la imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 înainte de data de 26.10.2023. R.A.-A.P.P.S. nu a efectuat nicio plată către firma ”Bog Art S.R.L”, înainte de data de 26.10.2023.”

Publicitate electorală

În adresa trimisă astăzi către G4Media.ro, Regia a reiterat, referitor la partea financiară, aspecte menționate într-un comunicat de săptămâna trecută: sumele plătite antreprenorului până în prezent, pentru lucrările executate, sunt în cuantum de 2,1 milioane de lei. Legat de suma contractului, un secret extrem de bine păzit, Regia a susținut că ”raportat la suma inclusă în contractul de execuție lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plățile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate.”

Context

La începutul săptămânii trecute, Recorder și G4Media.ro au publicat materiale despre faptul că la un imobil de pe Bd. Aviatorilor din București au loc lucrări de amploare, clădirea de aproape 1.300 mp urmând să devină, în final, reședința oficială a lui Klaus Iohannis în calitate de fost președinte al Românei. Cele două canale media au informat că prețul contractului, plătit de RAAPPS, ar fi de 7 (Recorder), respectiv 9 milioane de euro (G4Media.ro)

Ulterior acestor articole, Administrația Prezidențială a negat faptul că Iohannis ar fi depus o cerere pentru a primi acest imobil de lux. După ce, inițial, nu a răspuns unor solicitări de informații pe marginea acestui subiect, pe 29 februarie, Regia a postat pe site un comunicat în care, însă, a evitat să divulge prețul contratului încheiat cu Bog’Art. Ieri, un deputat USR a depus la sediul instituției o cerere de desecretizare a acestui contract.

Citește și

Vila pentru Klaus Iohannis: cu 6 luni înainte de secretizarea contractului de 9 milioane de euro au fost încheiate alte două acorduri de renovare care sunt publice / Zeci de contracte de lucrări ale RAAPPS sunt nesecrete, inclusiv pentru Palatul Victoria, Vilele Lac 1 și 2

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nani,nani, DNA-ul mami…

  2. rusine G4 , nu aveti pic de respect fata de titulara completa a nr 1 in stat, votat de 6.5 MILIOANE ROMANI ca sa lupte cu PEEESEEDEEE , e vb de IMPARATUL IOHANNIS

  3. țara **lii

  4. Pai asa se face in tara lucrului bine facut, pe dos.

  5. Interesant e sa vedem daca va avea tupeul sa intre in casa aia, dupa to scandalul… a fost sau n-a fost…

  6. Vila este a STATULUI !