G4Media.ro

SURSE: Cristian Diaconescu, susținut de România pentru șefia OSCE. El va intra…

SURSE: Cristian Diaconescu, susținut de România pentru șefia OSCE. El va intra în competiție cu candidata Germaniei

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, al Afecerilor Externe și șeful Administrației Prezidențiale în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, este susținut de România în competiția pentru funcția de de secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Informația publicată în premieră de publicația Security and Human Rights Monitor și apoi de Newsweek, a fost confirmată pentru G4Media.ro de surse politice.

Contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene – un post extrem de influent în instituție.

Cristian Diaconescu are susținerea statului român în competiția pentru șefia organizației.

OSCE este o organizație ce reunește 57 de state și gestionează situațiile de securitate. Reprezentanții săi joacă un rol-cheie în conflicte precum cel din estul Ucrainei sau cele înghețate din Transnistria ori zona Caucazului.

18 septembrie a fost data-limită până la care au fost depuse candidaturile pentru șefia OSCE. Pe lângă postul de secretar general, mai au fost depuse candidaturi și pentru posturile de Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (HCNM) și Reprezentant pentru libertatea presei (RFoM).

Dacă va câștiga competiția pentru șefia OCSE, Cristian Diaconescu va fi românul cu cea mai înaltă poziție într-o organizație internațională. În acest moment, Mircea Geoană este secretar general adjunct al NATO.

Cum se va ocupa postul. Spre deosebire de alte organizații internaționale, desemnarea secretarului general al OSCE și al celorlați ocupanți ai posturilor de conducere se face prin negociere între statele membre și e nevoie de consens. De obicei, audierea candidaților are loc la Viena, iar țara care deține președinția rotativă (Albania în acest moment) joacă rolul mijlocitorului. Potrivit Security and Human Rights Monitor , negocierea pentru toate cele patru funcții de conducere se face la pachet.

Cine sunt candidații pentru toate posturile de conducere:

Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR)

– Matteo Mecacci (Italia)

– Jose Maria Ridao (Spania)

Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (HCNM)

– Kairat Abdrakhmanov (Kazakhstan)

– Rita Izsák-Ndiaye (Ungaria)

Reprezentant pentru libertatea presei (RFoM)

– Ditmir Bushati (Albania), special envoy of the Albanian OSCE Chairperson-in-Office and member of Parliament. Former minister for foreign affairs.

– Maja Cappello (Italia)

– Patrick Penninckx (Belgia)

– Maria Teresa Ribeiro (Portugalia)

– Dimitrij Rupel (Slovenia)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Merita din plin !

  PS. Scapa acum si de PMP si de asocierea penibila cu Base !

  • Da asa vad si eu lucrurile ,chiar daca citeodata induce mici doze de pesimism in discursul propriu . Dar merita .

  • Perfect de acord. Numai așa osce va scapă de „asocierea” dezgustătoare cu Farmazoana Rasistă (FR).

  • Base asta e chiar tare daca reuseste sa ramana de atatia ani in capul multora scapegoat adica tapul ispasitor. Fara el cred ca am fi ajuns sa traim intr-o tara cu indicativul VO. V de la soparla specifica insulei Comodo.

 2. daca presedintele Iohannis se va raporta si va spune citeva cuvinte favorabile posibilitatea de a fu numit creste . dar si eu zic ca merita .

 3. Ma mir că s-au gândit, totusi, la el!
  Puteau s-o facă și mai devreme…

 4. Respect diaconescu

 5. Felicitari . Ne bucuram nespus ca Dl. Cristian Diaconescu , a fost propus ptr. acest post. Respect si sustinere pentru Domnia Sa.

 6. Indiferent ce vor unii si altii, Iohannis merge pe drumul lui.
  Gioana al doilea om in NATO, acum vorbim de Diaconescu.
  Am vazut lista cu ambasadorii pe care vrea sa-i trimita.
  Sper ca dupa alegerile din decembrie sa devenim ceea ce meritam sa fim.

  • Dar suntem deja. A zis si reportera aia germana, un localnic nu poate culege spaaranghelul la fel de eficient.

 7. Gabriel!!!Nu Iohanis l-a numit pe Geoană!!!!Iohanis numeste procurori,judecatori,ambasadori!!!!Iar Diaconescu….unul din tradatorii psd!!!!Stiti vreo realizare a lui ca ministru de externe din partea psd????Nu știți dar,stiti analistul Diaconescu împotriva psd!!!!A avut șansa să arate ce stie,a pierdut-o și acum ca orice frustrat,arunca cu noroi in foștii colegi!!!!

 8. n-o să aibă nici o problemă la testul de rusofobie.

 9. Ce de cunoscatori si aplaudaci de valori politicianiste pe aici… Normal ca merita, e barbat bine, finesque, are vorbele la el, realizari, nu mai zic, a rupt cat a fost mare ministru. Sigur nu e propus purtator de cuvant sau asistent manager? Asta ca sa aiba sanse si fara sustinere oficiala, doar prin forte proprii si talente innascute.