G4Media.ro

SURSE Ce se întâmplă cu dosarele disciplinare ale Codruţei Kovesi după ce…

SURSE Ce se întâmplă cu dosarele disciplinare ale Codruţei Kovesi după ce a fost eliberată din funcţia de procuror / Ar putea fi clasate sau suspendate până îşi încheie mandatul la şefia Parchetului european

Secţia pentru procurori a CSM trebuie să decidă ce va face cu dosarul disciplinar al Codruţei Kovesi după ce a fost eliberată din funcţia de procuror de către preşedintele Klaus Iohannis ca urmare a numirii în funcţia de şef al Parchetului european. La fel, judecătorii Înaltei Curţi trebuie să decidă ce vor face cu un alt dosar disciplinar
al Laurei Codruţa Kovesi, închis de Secţia pentru procurori a CSM, dar contestat în instanţă de Inspecţia judiciară.

Potrivit unor surse judiciare, magistraţii CSM şi ÎCCJ ar putea decide clasarea dosarelor disciplinare sau suspendarea lor până când Kovesi îşi încheie mandatul de 7 ani la şefia Parchetului European. Clasarea este luată în calcul atâta vreme cât ea nu mai are calitatea de magistrat român.

„Nu poţi sancţiona disciplinar, precum un magistrat român, o persoană care nu mai este magistrat român”, au explicat pentru o G4media.ro surse judiciare. O altă variantă este şi suspendarea vreme de 7 ani, însă după această perioadă Kovesi s-ar putea pensiona întrucât ar avea vechimea necesară.

Kovesi a fost eliberată din funcţia de procuror pe 30 octombrie, prin decret, de către preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit articolului 4 al ordonanţei 8/2019 privind Parchetul European, „la data numirii în funcția de procuror european, persoana este eliberată din funcția de procuror sau judecător.

Procurorul european în numele României are dreptul, la încetarea mandatului, să revină la postul de judecător sau procuror deținut anterior, care se rezervă în condițiile legii”.

Pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM mai este un dosar disciplinar care o vizează pe fosta şefă a DNA. Cazul are termen pe 15 ianuarie 2020.

Inspecţia judiciară o acuză pe Kovesi că ar fi comis abateri disciplinare şi ar fi ştirbit prestigiul Justiţiei în cazul înregistrărilor audio din cadrul unei şedinte cu procurorii DNA, apărute în public în iunie 2017. Ea le cerea procurorilor să facă dosare cu miniştri.

  • „Procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, arăta IJ.

În plus, pe rolul ÎCCJ mai este recursul Inspecţiei judiciare privind decizia de clasare de către CSM a dosarului disciplinar privind comunicatul de presă emis de DNA în cazul Cosma.

Inspecţia Judiciară a exercitat o acţiune disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi pentru că nu ar fi respectat confidenţialitatea probelor dintr-un dosar penal privind infracţiuni de şantaj ale familiei Cosma din Ploieşti.

Kovesi a mai avut două dosare disciplinare, ambele clasate de CSM. Deciziile de clasare au fost confirmate de Înalta Curte.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Jurisprudenta din Luxemburg e clara: „Pai cum să spui că eşti colonel, dacă nu eşti colonel?”

  2. Cui dracu’ii pasa de situația dosarelor?!Alta treaba nu avem decat sa-i purtam noi de grija ce face Kovesi …!
    Să lăsăm justitia sa-si spuna cuvantul ca pt toti cetatenii.E simplu!

  3. Adina florea trebuie sa raspunda pentru furtul documentului secretizat! Cei care au „spalat-o” trebuie si ei sa raspunda pentru favorizarea infractoarei si constituire de grup infractional organizat.

  4. Cum? Se ascunde in spatele imuntatii cum faceau parlamentarii nostri corupti? Nu vrea sa faca un pas inapoi pana se clarifica treburile cum erau recomandarile pentru politicienii romani pentru care parchetele ei deschideau dosarele? Retorica din ani 2014-2016 de ce nu se repeta aici? Gloata de pe feisbuc nu are scurtcircuit in cap?

  5. Dosare facute de Gestapou la recomandarea lui rotunjoru dela IJ , persoana acuzata de furt intelectual ( plagiat la teza de doctorat la Academia de Politie ,201o)
    Succes Doamna Kovesi in noua functie.