G4Media.ro

Oficial: Bogdan Licu a primit aviz negativ de la CSM

Oficial: Bogdan Licu a primit aviz negativ de la CSM

UPDATE. CSM confirmă într-un comunicat oficial că a dat aviz negativ pentru Bogdan Licu. Ceilalți doi candidați au primit aviz pozitiv – Maria Magdalena Militaru pentru funcția de adjunct al procurorului general și Adriana Denisa Cristodor pentru funcția de procuror șef Secţie – Secţia urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.

Articolul inițial: Bogdan Licu a primit aviz negativ de la secția de procurori din CSM, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Scorul a fost 4-3 pentru respingerea candidaturii lui Licu. Avizul CSM este consultativ, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele Klaus Iohannis.

Cei trei care au votat în favoarea lui Licu sunt ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, procurorul general, Gabriela Scutea și Codruț Olaru.

Bogdan Licu a susținut astăzi interviul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe, adică numărul doi în Parchetul General, condus de Gabriela Scutea.

Propunerea lui Licu pentru funcție a fost făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

La finalul audierilor, Licu a admis că a fost mason până în 2012, dar a refuzat să spună cine l-a recomandat pentru intrarea în masonerie.

Cine este Bogdan Licu (50 de ani). Fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti și fost membru al CSM, Licu a ocupat din mai 2016 funcția pentru care concurează și acum, iar în 2019 a fost procuror general interimar al României, pe fondul retragerii lui Augustin Lazăr.

Două acuzații de plagiat. Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de către jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

De atunci, Licu a făcut mai multe încercări în instanță de a bloca un verdict final în dosarul privind plagiatul, iar cazul a rămas nerezolvat până în prezent.

În decembrie 2019, jurnalistul Sorin Semeniuc l-a acuzat pe Licu de an al doilea plagiat. El a arătat într-o anchetă publicată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI)  că Bogdan Licu a scris un capitol întreg (”Criminogeneza corupției”), într-o carte care a apărut în 2005, copiind fragmente din opt surse pe care nu le-a citat. ”Criminogeneza corupției” a apărut în volumul ”Neliniștile Insecurității” (pag. 187-196), carte coordonată, la Editura Tritonic, de profesorul universitar Cristian Troncotă, la acea vreme angajat la Academia Națională de Informații, arată Sorin Semeniuc pe crji.org.

Vom reveni

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Predoiu nu tine cont de CSM asa ca LIcu masonul va fi propus.

  2. Puie pnl=psd

    Aceias mizerie si coruptie.

    L au bagat pe asta in fata pt ca raspunde la comenzi si este santajabil.

    Incompetent, plagiator, 0 realizari si lista continua

    • Da asta e santajabil d-ala bun, galben. Relax, it’s all a shit show, figurantii astia zboara la prima furtuna mai serioasa, is acolo doar sa isi umple buzunarele si sa scoata niste castane din foc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.