G4Media.ro

SURSE Angajații de la Bagdasar Arseni vor primi pe data de 15…

SURSE Angajații de la Bagdasar Arseni vor primi pe data de 15 mai doar jumătate din salarii, diferența după ce spitalul se lămurește ce vrea Guvernul

Angajații unui mare spital bucureștean – Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” – au fost anunțați săptămâna aceasta că nu-și vor primi în luna mai salariile la termenul prevăzut în contract, motivul principal invocat fiind că se așteaptă să se vadă ce act normativ va fi mai publicat de Guvern în Monitorul Oficial după discuțiile de zilele trecute cu sindicatele, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul unității sanitare. Managerul spitalului, dr. Oancea Violeta Carmen, nu a putut fi contactat până la ora publicării articolului pentru a exprima un punct de vedere.

Potrivit acestora, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” a avut loc săptămâna aceasta o ședință în care managerul a comunicat faptul că pe data de 15 mai se vor plăti doar jumătate din sumele reprezentând salariile de bază către toți angajații. Abia după data de 23 mai ar urma să se plătească restul salariului de bază plus sporurile aferente, au explicat aceleași surse.

În contractul individual de muncă este specificat că salariul se plătește o singură dată pe lună, pe data de 15. Însă conducerea spitalului ar fi invocat că se așteaptă să se vadă ce act normativ va fi publicat de către Executiv și, în plus, unitatea sanitară s-ar confrunta și cu o executare silită.

Totodată, salariați ai acestui spital acuză, sub protecția anonimatului, că „sporurile sunt acordate discreționar„.

Potrivit acestora, unor medici rezidenți în specialitatea medicină de urgență care își desfășoară activitatea în cadrul UPU Bagdasar-Arseni le-a fost acordat până acum, din dispoziția managerului spitalului, un spor la salariul de bază în cuantum de doar 15%. Spre comparație, alți medici rezidenți pe specialitatea medicină de urgență care își desfășoară activitatea în cadrul UPU Bagdasar-Arseni – dar care au ca plătitor Spitalul Floreasca – beneficiază de un spor de 55% la salariul de bază, au precizat sursele.

Managerul Spitalului „Bagdasar Arseni” a fost notificat despre această situație, dar nu a oferit până acum niciun răspuns.

Marți, după negocieri-maraton cu sindicatele din sistem, ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat că Legea salarizării se va modifica, dar că s-a ajuns la concluzia că legea aceasta şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori „în mod subiectiv” de către spitalele din subordinea diverşilor ordonatori principali de credite.

„În urma discuţiilor de astăzi (8 mai – nr.) s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienţii de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salarială ca şi regulă generală. De la nivelul guvernamental şi de la nivelul Ministerului Sănătății se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi Regulamentul de sporuri”, a spus Pintea.

Guvernul a înșirat atunci, în urma discuțiilor cu sindicatele, o listă de promisiuni, menționând însă că „toate prevederile se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018”. Practic, până atunci Executivul a lăsat angajații din sistemul sanitar la voia hazardului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Din mai 2018 salariile medicilor cresc cu 1000 Euro! Incredibil dar adevarat.

  Trebuie revenit la salariile din decembrie 2017 și abrogata Legea Salarizării Unitare (Arbitrare).

  Noile corecții adoptate pe 8 Mai 2018 nu fac altceva decât sa sporească și mai mult salariile nesimțite ale doctorilor și asta ca efect colateral la creșterea remunerațiilor infirmierelor și brancardierilor pentru ca ei sa nu mai înregistrez\e pierderi fata de februarie 2018 (vezi citatul).

  Sa dau un exemplu ilustrativ: Am văzut ca la Alba Iulia un medic primar amărât avea, în feb. 2018, salariul de baza 7020 lei și spor tot atât, deci un total de 14040 lei brut (1766 Euro net).

  De la întâi martie același om are 15567 și spor tot 7020. Daca sporul se face 100% (cum s-a hotărât pe 8 Mai 2018) atunci un medic primar ar avea 2*15567 brut adică 31134 lei (3916 Euro net) fata de 22587 lei brut (2841 Euro net) cât are în prezent. Doctorul câștigă încă 1000 Euro net!

  Vezi lista salarii pe martie 2018 la Spital Județean Alba Iulia:

  https://alba24.ro/wp-content/uploads/2018/05/Transparenta-venituri-salariale-31-martie-2018.pdf

  ===============================
  Măsura luata pe 8 Mai 2018 de ministrul muncii:

  Citat:
  „una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30 la sută …nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici, iar această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite şi că prin aceasta nu le vor mai fi limitate celelalte sporuri la care au dreptul.”

 2. Ma uit si citesc si nu-mi vine sa cred.In Spit Bagdasar Arseni,nu exista Sindicatul Sanitas.
  Sindicatul din Bagdasar,se numeste Solidaritatea Sanitara Bagdasar Arseni si este afiliat la Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania.
  E clar???
  Schimbati va rog fotografia.

 3. Așa sa întâmplat și în luna aprilie. Tot în două etape au fost dați bani. Cei de la bănci, nu îți cer banii în două etape.