G4Media.ro

SURSE Alți posibili beneficiari ai deciziei CCR privind dosarele disjunse: o parte…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

SURSE Alți posibili beneficiari ai deciziei CCR privind dosarele disjunse: o parte dintre acuzațiile aduse Elenei Udrea și Ioanei Băsescu ar putea să pice

Fostul ministrul PDL al Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, și fiica cea mare a fostului președinte al României, Ioana Băsescu, s-ar putea număra printre beneficiarii deciziei CCR care nu mai permite DNA să ancheteze alte infracţiuni (care nu sunt de corupție) în dosare disjunse din cazuri de corupţie, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

E vorba de o parte dintre acuzațiile aduse Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, și anume acuzațiile de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani. Italianul a fost iubitul Ioanei Băsescu, însă le-a denunțat pe cele două la DNA în cadrul unui dosar disjuns de evaziune fiscală și spălare de bani.

Pe 5 aprilie 2021, la Realitatea Plus, cu o zi înainte de decizia CCR privind dosarele disjunse din 6 aprilie 2021, fostul președinte al României i-a luat apărarea fiicei sale.

Încă n-am văzut om condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a instigat, fără să primească vreun ban, fără să fi luat ceva. În schimb, am văzut foarte mulți care au furat milioane și care sunt bine-mersi. Nu-i atinge nimeni!”, a declarat Băsescu la Realitatea Plus.

În ianuarie 2019, Francesco a fost condamnat definitiv la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul disjuns din cazul mare de corupție privind finanțarea presupus ilegală a campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Față de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, om de afaceri, cercetat pentru infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani (2 fapte) s-a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor într-un dosar separat”, a arătat DNA într-un comunicat de presă din 24 mai 2017.

Aceasta după ce italianul a colaborat cu procurorii, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și le-a denunțat pe Elena Udrea și Ioana Băsescu.

Pe 2 martie, la Curtea de Apel București, Elena Udrea a primit 8 ani de detenție, iar Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte. Decizia nu este definitivă și a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Elena Udrea a fost condamnată pentru 2 infracțiuni de instigare la luare de mită și 3 infracțiuni de instigare la spălare de bani (printre care și o faptă de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani), iar Ioana Băsescu pentru o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani (inclusiv o faptă de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani).

Acuzațiile care ar putea să pice după decizia CCR

Presupusa instigare de către Elena Udrea și Ioana Băsescu a lui Giovanni Franceso la spălare de bani ar putea să pice în lumina noii decizii CCR, au explicat pentru G4Media surse judiciare.

Chiar dacă procesul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu este deja pe rolul instanțelor, iar decizia CCR este pentru viitor, aceasta nu înseamnă că unii judecători nu ar putea să o aplice și în cazul lor, au explicat sursele G4media.ro.

Decizia CCR privind dosarele disjunse este pentru viitor. Însă şi deciziile CCR privind probele culese de DNA cu SRI în baza protocoalelor erau tot pentru viitor, şi, cu toatea acestea, instanţele au anulat probele. În cazul unor inculpaţi cu greutate, instanţele au anulat probele, deşi decizia CCR era pentru viitor. În cazul unor inculpaţi mai modeşti şi fără avocaţi scumpi, instanţele nu au anulat probele culese cu SRI întrucât au concluzionat că deciziile CCR sunt pentru viitor”, au explicat pentru G4Media mai mulţi magistraţi de top.

Care ar putea fi consecințele pentru Ioana Băsescu. ”Dacă Ioana Băsescu rămâne fără acuzația de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani, ci doar cu acuzațiile de instigare a lui Silviu Wagner (fostul director Oil Terminal – n.r.) la delapidare și spălare de bani, unde prejudiciul e mic (119.000 de lei – n.r.), ea ar putea scăpa doar cu o pedeapsă cu suspendare”, au explicat sursele G4media.ro.

Context. Potrivit DNA, în decembrie 2009, Ioana i-ar fi cerut directorului de la Oil Terminal, Silviu Wagner, să achite ”o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an”.

Pe 30 decembrie 2009, Oil Terminal ar fi încheiat cu o firmă controlată de Ioana Băsescu un contract fictiv de publicitate în valoare de 419.000 lei.

Pe 16 februarie 2010, Oil Terminal a virat firmei controlate de Ioana Băsescu suma de 119.000 lei, ”diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans”.

DNA acuză faptul că serviciile de publicitate nu au fost prestate, Oil Terminal ”neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare).

Mai mult, firma “prestatoare” nu desfășurase anterior activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității.”

Mai departe, potrivit DNA, pe 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma controlată de Ioana Băsescu ar fi virat 100.000 lei către o altă firmă a lui Giovanni Francesco, iubitul fiicei președintelui la acea vreme.

Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan”, susține DNA.

Potrivit procurorilor, în februarie 2010, cuplul Ioana Băsescu – Giovanni Francesco a folosit acești bani pentru o excursie în Cuba.

În dosarul disjuns, procurorii l-au acuzat pe Giovanni Francesco și de evaziune fiscală și o altă faptă de spălare bani.

Astfel, pe 1 iulie 2009, italianul a încheiat ”un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video”.

În schimbul acestor servicii, firma lui Francesco a încasat 2.500.000 lei.

Potrivit DNA, ”veniturile și taxa pe valoarea adăugată nu se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei)”.

DNA acuză faptul că Ioana Băsescu l-a instigat pe Giovanni Francesco să folosească suma obținută din evaziune ”pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României”.

Mai departe, potrivit DNA, între octombrie și noiembrie 2009, Ioana Băsescu l-ar fi determinat pe Giovanni Francesco ”să realizeze operațiuni fictive prin care suma de 735.098 lei provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală a fost transferată către trei firme, pentru a achita servicii prestate în cadrul campaniei electorale în favoarea unui candidat la alegerile prezidențiale.

Transferurile au fost intermediate de către Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana, care i-au comunicat lui Francesco Giovanni – Mario datele societăților către care urmau să fie efectuate plățile”.

În dosar este acuzat de mărturie mincioasă și favorizarea infractorului și jurnalistul Dan Andronic, însă el a fost achitat la fond.

Potrivit procurorilor, pe 22 septembrie 2016, fiind audiat la DNA, Andronic ar fi mințit în legătură cu ”împrejurările esențiale ale cauzei” și ”a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana”.

Andronic ar fi susținut că suma de 668.304 lei primită în noiembrie – decembrie 2009 de la firmele lui Giovanni Francesco ”reprezintă prețul unor servicii de consultanță fără legătură cu campania electorală, că aceste servicii nu s-au mai prestat, dar că nu a putut restitui sumele încasate deoarece nu a reușit să îl mai contacteze pe Francesco Giovanni – Mario. De asemenea, a susținut că Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana nu au avut nicio implicare în realizarea acestor plăți și că, pe parcursul cercetărilor, nu a avut nicio discuție cu acestea.

Din probele administrate rezultă însă că cele două contracte au un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea lui Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana pentru plata serviciilor de consultanță politică prestate candidatului de către Andronic Dan Cătălin și de o societate străină, iar după declanșarea cercetărilor Andronic Dan Cătălin a transmis copia unui contract către Băsescu Ioana, prin intermediul lui Udrea Elena Gabriela, pentru a fi folosit în fața autorităților.

Societățile administrate de Francesco Giovanni – Mario nu aveau angajați, cifra de afaceri și obiectul de activitate nu implicau achiziția de servicii de consultanță, iar asociații și administratorul nu îl cunoșteau pe Andronic Dan Cătălin. Totodată, după încasarea banilor, Andronic Dan Cătălin a transferat către societatea străină de consultanță suma de 125.000 USD, reprezentând comision de succes pentru câștigarea alegerilor”, a arătat DNA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Hai ca pana cand se termina pandemia astia ii fav pe toti scapati. O sa gasim o tara fara urma de coruptie…

 2. Cine se joaca cu sentimentele Voluptuței, verisoara lui nea Alifie de la Targsor?
  Base, tu esti vinovatul ?

 3. Infractorii inca au reprezentare atat la putere, in justitie, cat si la CCR. Singurii care nu au reprezentare consistenta sunt oamenii corecti. Infractorii de sufla in ceafa, deoarece pot.

 4. Masina de spalat infractori functioneaza fara cusur !

 5. ,,Concubinul” se zice, si nu ,,iubitul” !. Nu e nici o dovada ca Giovanni Mario a iubit-o vreodata pe Ioana Basescu.

 6. Mă orbește atâta alb! Toți sunt din ce în ce mai imaculați! Hai CCR-ul, încă un pic, se mai poate…

 7. rasufla usurati niste PNL-PDL-USL-PSD , munca lor de spaguire a judecatorilor da rezultate
  „multumim” si PRESEDINTELUI-ROMANICA-NORMALA-CICA-EDUCATA care si-a batut joc de un referendum

 8. Imediat dupa revolutia din ’89, CCR – PSD a inventat acest „modus operandi”
  De fiecare data cand justitia ameninta unul sau mai multe „capete incoronate” al mafiei politico-afaceriste, CCR intervine brual si modifica absolut toate legile, astfel incat acestea sa nu mai reprezinte un pericol real pt borfasii cu staif ai Romaniei.
  Este de rasul curcilor situatia actuala in care orice judecator, de la orice tribunal/curte, poate decide de capul lui daca o hotarare a CCR actioneaza retroactiv sau doar pe viitor.

 9. CCR ne-a inundat cu o mulțime de decizii care se bat cap în cap (Tudorel Toader știe cel mai bine) și/sau decizii aberante (precum aia cu completele specializate pe fapte de corupție, fără să știm cum arată un judecător specializat pe fapte de corupție și cu ce e diferit față de un judecător obișnuit). Am ajuns la momentul în care ne trebuie o nouă Constituție, că pe asta de acum a făcut-o harcea-parcea GIO plantat de besede la CCR. În frunte cu Dorneanu.

 10. 30 de ani in care justitia si-a facut de cap asa cum a vrut pe salarii exorbitante, pensii nesimtite si avantaje cu nemiluita. Ne-au tras-o si ne-o trag zilnic fara nici o jena. Ei sunt adevaratul Stat Paralel si ei sunt principalii responsabili pentru tot ce s-a intamplat in aceasta tara pentru ca nu au avut curajul sau s-au murdarit la cativa arginti ca sa acopere nelegiurile politicienilor. Bravo!

 11. Ce avem noi aici?
  1) Bădăranii din CCR, slujitori ai derbedeilor politici;
  2) Amantul și tăticuțul IPOCRIT ca nimeni din câți s-au perindat în mizeria politică dâmbovițeană care vrea să-și apere odoarele iubite: „…În schimb, am VĂZUT foarte mulți care au furat milioane și care sunt bine-mersi. Nu-i atinge nimeni!”
  Dacă-i așa cum spuneți, tovarășe Băsescu, că ați VĂZUT și cei văzuți de dvs sunt bine-mersi înseamnă că ați fost părtaș la furt. N’așa? Îi cunoașteți.
  N-avem justiție, avem o politică fără politicieni, avem autorități fără autoritate. Avem ceva. Impozite și taxe de plătit. Veselia-i mare.

  • Excelent comentariu, subscriu, Lucian Nicolescu! Cât tupeu la tovarășul Petrov (o mizerie de om!) pentru care mulți ne-am călcat în picioare să-l votăm. Dar se pare că, pe lângă „impozite și taxe de plătit”, mai avem ceva: nenoroc.

  • @ Marchi: Adică suntem niște nenorociți. Ce mai.

 12. IN PLINA DESFASURARE, IMPLCABIL, ESTE SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI!

 13. Si cum ziceati ca era cu MCV-ul?

 14. COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE !

 15. munca lui dragnea da roade Ca sa poti schimba mizeria asta iti trebuie 2/3 din parlamentari Greu Ati votat psd asta aveti : politica lor de salvare a hotilor

 16. ăștia or fii ? 🙂