G4Media.ro

Supraviețuitor al Holocaustului: ”Am trăit toate ororile posibile la Auschwitz. Nu pot…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Supraviețuitor al Holocaustului: ”Am trăit toate ororile posibile la Auschwitz. Nu pot accepta minimalizarea a ceea ce a fost acolo”

Octavian Fulop, supravieţuitor al Holocaustului, mărturiseşte că la Auschwitz a trăit „toate ororile posibile” iar în prezent nu poate accepta negarea a ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă.

Fulop, în vârstă de 91 de ani, a participat, joi, la memorialul din Bucureşti, la o ceremonie organizată de Ambasada Israelului pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului.

„Am fost internat în lagărul morţii Auschwitz la vârsta de 13 ani şi jumătate, împreună cu întreaga mea familie. Acolo, la Birkenau, am fost prezent de la sosire până la evacuarea lagărului, în umbra crematoriilor, a camerelor de gazare. Acolo am cunoscut toate ororile posibile ale soluţiei finale. Selecţiile, lichidarea lagărelor de ţigani, uciderile unor oameni care n-au putut să suporte detenţia… Am fost martor la transportul miilor de oameni de la selecţia de la gară până la crematoriu. Am trăit toate ororile posibile, ale crimelor existente, pentru soluţia finală. Lagărul acesta pentru aceasta a fost gândit, construit şi organizat”, a povestit bărbatul.

El a vorbit despre nevoia de a transmite mai departe povestea ororilor cărora el le-a supravieţuit.

„În calitate de supravieţuitor, care am trecut prin toate ororile lagărului Auschwitz, care am supravieţuit singur, care a simţit pe pielea lui ororile crimelor, personal, în numele supravieţuitorilor, nu pot accepta negarea a ce s-a întâmplat acolo, nu pot accepta minimalizarea a ce a fost acolo. Nu pot crede că poate cineva să facă aşa ceva. Sunt convins că generaţia actuală, viitoare, va continua să cinstească memoria victimelor Holocaustului, vom continua să cunoaştem trecutul, că fără trecut, istoria se poate repeta”, a spus Fulop.

„Victimele de la Auschwitz nu au mormânt, nu au cimitir” (…). „Auschwitz este cel mai mare cimitir al omenirii”, a afirmat el.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

18 comentarii

 1. si care ar fi relatia intre Auschwitz / Birkenau si România?
  Statul românesc a avut vreo vina?

 2. si cind te gindesti ca mai sunt oameni care fac ceea ce fac unii chiar acum in tara .

 3. Eu as zice ca Siberia este cel mai mare cimitir al omenirii. Lumea nici nu pomeneste de el. Si a putut activa in continuare sub ochii aliatilor, ca la x-ani nici sa nu se mai stie mare lucru despre el.

  La fel si holodomor-ul, cateva milioane de ucrainieni omorati intr-o singura iarna. O modalitate de a omora un popor mult mai eficienta decat mizeria nazista: le iei mancarea, si ii lasi in frig.

  In ucraina, lumea manca pamant ca sa isi tina stomacul ‘hranit’. nu mai existau plante sau radacini. duceai un cadavru la nkvd (ca sa tina evidenta) si primeai o jumatate de paine.

  Ambele au fost oribile. Dar una dintre ele nu este recunoscuta in mod oficial de statul roman. Aia de la granita.

  • Daca nu mai existau plante, cine le facea fotosinteza? sau se adaptasera si traiau in atmosfera de co-doi?

   Duci la nkvd 22,4 litri de co-doi, si ei iti dau la schimbe un mol de dioxid de carbon.

  • A fost o mare tragedie lagărele naziste, dar și ororile comuniste

 4. Ceva de supraviețuitorii ororilor comuniste?

  • a descris perfect relatiile dintre poporul tau si poporul lui cand a zis de stupid people

 5. Si facem materie suplimentara obligatorie la școală, ca elevii sa stea plictisiți si sa toceasca numere in siktir?

 6. Dar Palestinienii nevinovati care au murit si inca mor atacati de zionisti, de ce nu se vorbeste?

 7. Voi, astia mai romani, aveti neamuri de 91 de ani? Cate din neamurile voastre antisemite mai pot sta in picioare la 91 de ani?

  • De ce G4 publica comentariile oricarui derbedeu, in schimb cenzureaza textele de bun simt, logice, cu limbaj civilizat, dar care critica puterea?

  • Da, mnoi astia mai romani avem neamuri care, la 91 de ani, stau drept, isi iubesc tara si nu se fac pres in fata unora!
   Alta intrebare?

  • Pentru a evita orice confuzie, ma refeream la comentariile la articolul: „Supraviețuitor al Holocaustului: Am trăit toate ororile posibile la Auschwitz. Nu pot accepta minimalizarea a ceea ce a fost acolo”
   Este incalificabil ca G4 cenzureaza critici la adresa puterii actuale, in schimb tolereaza comentarii bolnave la adresa uneia dintre cele mai negre pagini ale istoriei; poate cea mai neagra!

 8. G4Media cred ca ar trebui sa va schimbati numele in Ha’aretz si daca mai puneti alaturi si sigla USR descrierea orientarii voastre este completa!
  Cenzura vad ca persista. Va deranjeaza alte opinii? Dar incitarea la ura desfasurata de unii care posteaza pe aici?
  Aud?

 9. Putorile cu pensii speciale fără merit grație guvernantilor, ( pe când proștii muncesc pana la 70 ani pe minim economie și ies la pensie în 4 scanduri ) corupții din justitie România facind alianțe cu penalii ,coruptii din toate mediile politice, băieților deștepți, bombardierii,smecherii, camatarii care au lăsat prin forțăși intimidare oamenii fără case,traficanțiide copiiși carne vie,violatorii, tâlharii…și mulți alții…acolo este locul lor …pentru o lume mai curata…