G4Media.ro

Supravegherea permanentă în clase, prin camere audio-video, se poate face de către…

Sursa foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Supravegherea permanentă în clase, prin camere audio-video, se poate face de către școli cu „acordul majoritar” al părinților și doar consultarea profesorilor – proiect de ordonanță de urgență

Supravegherea permanentă a elevilor și profesori în sălile de clase prin camere audio-video instalate la decizia conducerii școlilor se va putea face cu „acordul majoritar” al părinților și consultarea și informarea profesorilor, iar înregistrările nu se vor folosi pentru evaluarea profesorilor sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor la orele de curs. Școlile vor avea anumite obligații, printre care și de a desemna un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, conform unui proiect de OUG, obținut de Edupedu.ro, privind modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023, care a ajuns la Consiliul Economic și Social.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare Ordonanței, Ministerul Educației va elabora instrucțiuni privind monitorizarea audio-video din școli, potrivit documentului. De remarcat, este vorba despre o „ordonanță de urgență” care a fost lansată drept „urgentă” pe 25 martie în consultare publică. Este mai mult decât evident că nu există nicio urgență, de vreme ce Ministerul Educației încă este în proces de avizare a proiectului două luni mai târziu.

Principalele modificări față de proiectul pus în dezbatere publică:

  • Instalarea camerelor audio-video în școli se face cu acordul majoritar al părinților. Chiar și în situații excepționale, atunci când există un risc crescut de violență în spațiul şcolar, instalarea unui sistem de supraveghere audio-video nu se poate face fără informarea părinților.
  • Școlile vor avea anumite obligații, printre care și de a desemna un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.
  • Înregistrările audio-video nu pot fi folosite în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor la orele de curs.

Citește integral pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...