G4Media.ro

Supervizor: Dividende de 6,9 milioane de lei pentru o firmă controlată de…

Supervizor: Dividende de 6,9 milioane de lei pentru o firmă controlată de Dragnea jr și un credit de 1, 3 milioane garantat de Tel Drum

Chiar dacă Ferma Salcia SA a încheiat anul 2017 cu pierderi de 1,3 milioane lei, Ştefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea , nu are motive să fie foarte supărat pentru că alte două firme din portofoliul lui au înregistrat profituri semnificative anul trecut, dezvăluie Supervizor.ro. Potrivit sursei citate, Tel Drum ar fi garantat un credit pentru Gransiloz, firmă controlată de o firmă deținută de Dragnea Jr. Acest detaliu este interesant în contextul în care Liviu Dragnea susține că nu are legătură cu Tel Drum.

(Foto: Ștefan Valentin Dragnea și Liviu Drangea/ Autor: Inquamphotos/Octav Ganea)

În august 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea, susținea ca nu are nicio legătură cu Tel Drum și că el a intrat în politică atunci când deja avea bani. “Eu cu cei care conduc Tel Drum am vorbit cu mulți ani înainte, când eram la CJ. Făcea o lucrare și nu îmi plăcea (…) Dacă eram acționar la Tel Drum, munceam acolo, nu aveam funcție politică. Eu am intrat în politică cu bani. În 90 am făcut prima asociație privată din România, în 97 aveam un complex hotelier,(…) trei restaurante”.
Nu este primul credit garantat de Tel Drum pentru firmele controlate de Dragnea Jr. HotNews.ro a dezvăluit în martie 2017 cum o fermă de porci deținută de Tel Drum ajunge în aprilie 2014 de la Tel Drum SA, companie cu care președintele PSD a negat mereu că ar avea vreo legătură, în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea.

”După ce fermele Romcip SA ajung în acte pe numele fiului lui Dragnea, societatea prelungește un contract de creditare de tip factoring până în noiembrie 2015 cu Unicredit Bank, împrumut cu o valoare de 2 milioane de lei. Contractele de creditare de tip factoring înseamnă că debitorul cedează la bancă sumele viitoare ce urmează să fie încasate de la parteneri.

Pe lângă ipoteca mobiliară pusa pe viitoarele încasări ale Romcip, înțelegerea cu banca este garantată cu bilete la ordin emise în alb pe numele lui Petre Pitiș și a Danei Mihaela Pitiș. Petre Pitiș nu mai avea nicio legătură cu fermele de porci de șase luni, cu toate acestea el garantează un credit al firmei controlate de fiul lui Dragnea”, dezvăluia HotNews.ro în martie 2017.

Cum au prosperat firmele lui Dragnea jr

Zooveg 2010 SA a obţinut un plus net de peste 5 milioane lei, la o cifră de afaceri de 18,82 milioane lei, iar la 31 decembrie 2017 avea în casă şi conturi suma de 3.115.814 lei. Este adevărat că şi totalul datoriilor este impresionant – 13, 9 milioane lei, dar pe total valoarea capitalurilor proprii este pozitivă, de 8,9 milioane lei, scrie Supervizor.ro

Zooveg 2010 SA se ocupă de “cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase”, are sediul social în localitatea Liţa din judeţul Teleorman şi este deţinută de:

Ştefan Valentin DRAGNEA – 70,10%
Gabriel PUTINEANU (44 de ani) – 20,59%
Ilie Liviu DRAGNE (49 de ani) – 9,31%

Dragnea jr. este prezent în această firmă din ianuarie 2015 – în prima fază, prin intermediul firmei Ludikon System SRL, iar la finalul anului 2016 s-a implicat direct, iniţial printr-o majorare de capital social, urmată de preluarea părţilor sociale de la Ludikon System SRL (care acum se numeşte S & P Investement Management SRL).

Profit de 2,93 milioane lei la altă firmă din portofoliul lui Dragnea jr.

În aprilie 2015, Zooveg 2010 SA a devenit unic asociat la Gransiloz SRL Liţa, preluând părţile sociale deţinute de Gabriel Putineanu şi Dănel Barac. Cei doi deţineau împreună 99,62% din capitalul social (26.410 lei), iar cesiunea s-a efectuat oficial la valoarea nominală. Altfel spus, Zooveg 2010 SRL a plătit sub 6.000 de euro pentru o firmă cu afaceri de 3,25 milioane euro (în 2014)!

Anul trecut, Gransiloz SRL a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei, dar cu toate acestea profitul net a fost mai mic faţă de 2016 sau 2015, de “numai” 2,93 milioane lei. Referitor la 2017, mai merită menţionat că şi datoriile au ajuns la un maxim istoric – 29,21 milioane lei, iar capitalurile proprii au fost cu 12% mai mici faţă de 2016.

Dividende aferente anilor 2015 şi 2016… repartizate la Crăciunul 2017

Deosebit de interesantă la afacerea Gransiloz & Zooveg 2010 este decizia din 27 decembrie 2017, care spune aşa:
Profitul net al societăţii Gransiloz SRL la 31.12.2015, rămas nerepartizat, în suma de 3.623.343 lei, şi profitul net la 31.12.2016, rămas nerepartizat, în sumă de 3.268.946 lei, se va repartiza ca dividende către asociatul unic societatea Zooveg 2010 SA în termen de 10 zile de la data deciziei.

”Faptul că s-a luat o astfel de decizie cu doar câteva zile înainte de sfârşitul anului nu cred că ţine de faptul că pe 27 decembrie este Sfântul Ştefan şi a treia zi de Crăciun, ci trădează dorinţa de a transfera cât mai rapid banii de la Gransiloz SRL la Zooveg 2010 SA. De ce această precipitare? Există mai multe variante de răspuns, una dintre ele fiind următoarea: pentru ca banii să ajungă cât mai repede la acţionarii Zooveg 2010 SA, adică la Dragnea jr.… plus Putineanu şi Dragne”, comentează Supervizor.ro

Încă ceva legat de Gransiloz SRL: în tabelul preliminar al creanţelor de la insolvenţa TEL DRUM SA Alexandria apare Libra Internet Bank (la poziţia 123) cu o creanţă în valoare de 1.358.847,64 lei, despre care administratorul judiciar spune:

  • înscrisă sub condiţia suspensivă a neachitării la scadenţă a creditului curent, a dobânzilor şi comisioanelor de administrare curente de către împrumutatul Gransiloz SRL faţă de creditorul garantat Libra Internet Bank SA

Asta înseamnă că Tel Drum SA a garantat pentru creditul acordat firmei la care Ştefan Valentin Dragnea deţine 70% din capitalul social (prin Zooveg 2010 SA), scrie supervizor.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cum poate sa minta acest individ. Cand vorbeste se simte in intonatia lui dezamagirea minciunilor pe care le rosteste. Iar mimica fetei… e de filme de comedie. Interesant om, de manual de psihologie.
    Ii vad viitorul doar in doua posibile locuri: inchisoare in Romania sau pe plaja in Costa Rica. Sincer, in momentul asta, oricare din variantele astea ar fi vesti foarte bune pentru tara.

  2. Minti nenorocitule, hotelul ala nu ti-a adus niciodata bani curati, l-ai folosit sa albesti banii. Cat despre restaurante, ce sa mai vorbim. Toata lumea in Teleorman ia masa in oras. Vrajeala ieftina. Adevarul este ca ai furat tu si cu acolitii tai analfabeti tot ce se putea fura. La puscarie.