G4Media.ro

Sunt mai nocive țigările electronice decât fumatul? Explicațiile unui specialist

Sunt mai nocive țigările electronice decât fumatul? Explicațiile unui specialist

Linda Bauld, profesor la Institutul Usher din cadrul Colegiului de Medicină al Universităţii din Edinburgh, a susține că utilizarea ţigărilor electronice nu este sigură, însă este mai puţin nocivă decât fumatul. Întrebată de jurnalişti, în cadrul unui summit anual despre ţigările electronice desfăşurat, joi, la The Royal Society din Londra, cât de sigură este utilizarea ţigărilor electronice, ea a răspuns: „Vapatul nu este sigur, sunt foarte puţine lucruri în viaţă care sunt complet sigure (…), dar folosirea ţigărilor electronice este substanţial mai puţin nocivă decât fumatul”, transmite Agerpres.

Potrivit acesteia, incidentele din SUA sunt cauzate de eşecul în reglementarea pieţelor lor, de comerţul ilicit. În opinia sa, cazurile de leziuni pulmonare şi deces au fost provocate de „produse contaminate”.

Bauld e de părere că utilizarea ţigărilor electronice ar trebui să fie o cale de a renunţa la fumat. Ea a afirmat că produsele de vapat nu ar trebui folosite de tineri care nu au fumat niciodată.

Ea a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 70% din preţul produselor din tutun să fie impozitat şi majoritatea ţărilor din Europa nu au reuşit încă aceasta.

În opinia sa, tutunul trebuie impozitat foarte mult, ţigările ar trebui să devină foarte scumpe, iar ţigările electronice mult mai ieftine. „Vapatul, terapia de înlocuire a nicotinei şi alte alternative la fumat ar trebui să aibă preţuri mult mai accesibile decât ţigările”, a subliniat Bauld.

Întrebată de jurnalişti cum se pot optimiza şansele ca fumătorii să se lase de fumat şi să înceapă să folosească ţigări electronice, ea a răspuns că reglementarea e factorul cheie. În opinia sa, factorii responsabili trebuie să se asigure că produsele au preţuri accesibile, că nu sunt impozitate precum tutunul, că acestea pot fi cumpărate în multe locaţii diferite şi că există informaţii corecte privind riscurile fumatului şi ale vapatului.

Ea crede că în Marea Britanie aceştia au fost trei factori cheie. „Avem acum a doua cea mai scăzută rată a fumatului în Europa, e un fapt istoric că în anii ’60 80% dintre bărbaţi fumau în Marea Britanie”, a semnalat Bauld.

În opinia sa, reglementarea trebuie adaptată şi trebuie investit în studii naţionale pentru a se obţine informaţii valoroase. „Dacă nu puteţi vedea cine fumează şi cine vapează în rândul populaţiei dumneavoastră şi cum se schimbă acest aspect în timp, nu puteţi avea cel mai bun cadru de reglementare”, a menţionat Bauld.

În ceea ce priveşte îngrijorarea oamenilor care vapează foarte des după ce s-au lăsat de fumat, ea a explicat că primul dintre motive e faptul că în Europa limita conţinutului de nicotină e destul de scăzută.

Potrivit lui Konstantinos Farsalinos, cardiolog şi cercetător la Centrul de Chirurgie Cardiacă Onassis din Atena, riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară e cu atât mai mic cu cât s-a renunţat mai demult la fumat.

El a menţionat că ţigările electronice sunt disponibile pe scară largă de mai mult de nouă ani în toată lumea, că milioane de oameni le-au utilizat şi că nu s-a înregistrat niciun focar de leziuni pulmonare acute în nicio ţară, cu excepţia unor cazuri sporadice şi dintr-odată acesta a izbucnit în SUA.

Konstantinos Farsalinos a menţionat că aceste incidente nu sunt legate de folosirea pe termen lung a ţigărilor electronice, iar acest lucru s-a recunoscut de la început, anume că au fost cazuri acute. El a spus că aceste situaţii nu pot fi puse pe seama de utilizării ţigărilor electronice disponibile în general de ani pe piaţă. În opinia sa, ele sunt probabil legate fie de o lansare recentă a unor noi produse, fie de modificări recente în compoziţia produselor disponibile anterior.

Directorul American Cancer Society Center for Tobacco Control, Cliff Douglas, a amintit poziţia acestei instituţii privind ţigările electronice formulată în februarie 2018, în care se recomandă că trebuie făcute toate eforturile pentru a preveni începerea utilizării lor de către tineret. El a menţionat că totodată aceasta recunoaşte că unii fumători nu vor încerca să renunţe la acest viciu şi recomandă ca aceştia să fie încurajaţi să treacă la cel mai puţin dăunător produs cu tabac posibil.

Dr. Sarah Jackson, cercetător în cadrul unui departament la University College London, a declarat că un studiu recent estimează că ţigările electronice au ajutat încă 50.000-70.000 de persoane în Anglia, care altfel ar fi continuat să fumeze în fiecare an.

Allen Griffiths, reprezentant al British American Tabacco, le-a declarat jurnaliştilor, la sediul din Londra al companiei, că, potrivit Public Health England, folosirea ţigărilor electronice este cu 95% mai sigură decât fumatul. El a adăugat că prin vapare nicotina poate fi furnizată fără combustia tutunului, cea care duce la producerea substanţelor nocive.

Sursa Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Industria țigărilor electronice pare a sponsoriza opinii de genul acesta! Ceva mai multă precauție este necesară când afirmi ca Țigara electronica e cu 95% mai puțin toxica!!

  • Avantajul vizibil este ca suferinta dinaintea mortii dureaza mult mai putin la tigarea electronica.
   Fumatorii de tutun ajung sa se chinuie ani de zile.

  • Domnule Traian Mihaescu cred ca glumiti, nu-i asa?
   Daca ati fi gandit un pic inainte sa scrieti poate ar fi fost mai bine. Nu va faceati de ras.
   Industria tigarilor electronice este la inceput de drum si muntii de bani sunt in buzunarele marilor firme producatoare de tigarete. prin urmare, daca cineva ar fi sa plateasca si ar avea vreun interes pentru stiri false ar fi exact producatorii de tigari clasice. Daca ar fi sa facem o comparatie intre JTI, British American Tobacos, ca sa dau un exemplu si oricare dintre firmele producatoare de tigari electronice raportul ar fi de un milion la unu. 😀

 2. Companiile de tutun se chinuie sa scoata tigarile electronice de pe piata.

  Niste fraieri care au pus CBD in tigarile electronice au murit, in timp ce tigarile clasice au omorat zeci de milioane de oameni in intreaga lume.

 3. Pana una alta, sunt unul din cei sapte prieteni din gasca care s-au lasat de tigari imputite, in mai putin de un an, cu ajutorul vapatului. De trei ani am uitat ca mai exista tigari, nici macar nu-mi mai amintesc de ele. Asa ca-i ramanem recunoscatori chinezului, sau ce era, care le-a inventat. Restul sunt povesti.

 4. Vape-ul m-a ajutat sa ma las de fumat. Asa ca, dpmdv, a incepe sa fumezi tigari electronice este cea mai buna decizie pe care o poate lua un fumator.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.