G4Media.ro

Summitul UE a fost prelungit pentru a patra zi/ Charles Michel: Cei…

Summitul UE a fost prelungit pentru a patra zi/ Charles Michel: Cei 27 de lideri responsabili în faţa popoarelor Europei sunt capabili să construiască încredere şi unitate europeană?

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a făcut presiuni duminică seara asupra liderilor din statele membre UE pentru ca aceştia să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe” şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus pentru a evita un eşec al negocierilor, informează luni AFP, citată de Agerpres. Summitul UE a început vineri și a fost prelungit și pentru ziua de luni, după ce liderii prezenți nu au ajuns la un acord.

„Întrebarea este următoarea: cei 27 lideri responsabili în faţa popoarelor Europei sunt capabili să construiască încredere şi unitate europeană? Sau, printr-o ruptură, vom prezenta chipul unei Europe slabe, subminate de neîncredere?”, a spus Charles Michel în timpul dineului şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE, care se află în negocieri dificile la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului European.

Potrivit informaţiilor furnizate de o sursă apropiată discuţiilor, preşedintele Consiliului European şi-a exprimat „dorinţa” ca europenii să ajungă la „un acord şi ca ziarele europene să titreze mâine că UE a reuşit într-o misiune imposibilă”.

Discuţiile din timpul dineului s-au concentrat pe posibilitatea reducerii cuantumului subvenţiilor la 400 de miliarde de euro din totalul fondului de relansare, faţă de 500 de miliarde de euro iniţial, la limita a ceea ce Franţa şi Germania, principalii susţinători ai planului de relansare economică, sunt gata să accepte. În această variantă, cuantumul împrumuturilor din valoarea pachetului general ar fi de 350 miliarde de euro, faţă de propunerea iniţială, în valoare de 250 miliarde de euro.

Cele patru aşa-numite ţări „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria), alături de Finlanda, nu sunt dispuse să accepte ca valoarea subvenţiilor să depăşească nivelul a 350 de miliarde de euro.Timp de trei zile, acest grup de state şi-a comunicat rezervele cu privire la pachetul de relansare de care ar urma să beneficieze mai ales ţările din sudul Europei, îndeosebi Italia şi Spania.

Charles Michel nu a prezentat oficial această opţiune ca o propunere de compromis din cauza acestui refuz. Pentru aprobarea planului de relansare economică este nevoie de unanimitate.

Fondul în valoare totală de 750 de miliarde de euro, finanţat printr-un împrumut comun din partea UE, este destinat relansării economiei europene, afectată de pandemia noului coronavirus.

În discursul adresat participanţilor la summit, preşedintele Consiliului European a trecut în revistă toate modificările aduse planului de la începutul negocierilor, printre care se numără reducerea cuantumului subvenţiilor de două ori, modificarea modului de alocare a fondurilor, implementarea unor condiţii mai stricte pentru plata banilor.

„Cu calm, am făcut dovada unei ascultări active pentru a ne apropia de cei care întâmpinau dificultăţi”, i-a asigurat înaltul oficial european pe liderii statelor membre UE şi le-a reamintit, în acest context, responsabiliatea pe care o au.

sursa foto: consilium.europa.eu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Unitate și încredere = unii nu muncesc, cheltuie și cer pomană iar alții muncesc și economisesc și trebuie să dea milogilor

    • România e un fel de replică a UE la scară mai mică, 4 milioane de muncitori trebuie să ţină 6 milioane de pensionari şi gunoaie angajate la stat.

  2. Sunt esențe diferite, statele democratice nu se unesc pentru hoții si talharii precum barbarii mioritici.

  3. Doar un cuvant UE=mizerie .

  4. Să mănânce și să bea, atâta știu ‘liderii’, adevărați somelieri, gurmanzi de rahat, nimeni nu mănâncă mai de calitate ca ei(mere).

  5. „Lideri” care de fapt nici nu inteleg ce nogociaza, si care nu dau doi bani pe valorile Occidentului si civilizatiei. Au demonstrat-o cand le-a bagat presa pe gat COVID-19: s-au inteles intre ei (OK, cu unele exceptii) sa bage oamenii, societatea si economia la inchisoare pentru ca asa „era mai simplu” probabil pentru mintea lor. Suntem condusi de niste iresponsabili care ne considera pe NOI iresponsabili daca nu urmam regulile nebunesti instituite de ei „la o icra s-o sampanie”.

  6. Cu oameni gen Charles Michael & Co, in grija cui la nevoie nu lasi nici macar un cârd de raţe…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.