G4Media.ro

Summitul Cop27: Zelenski afirmă că este nevoie de încetarea războiului din Ucraina…

Sursa foto: Facebook / Multinational Corps Northeast

Summitul Cop27: Zelenski afirmă că este nevoie de încetarea războiului din Ucraina pentru a putea fi abordată criza climatică

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a spus liderilor mondiali prezenți la summitul Cop27 al ONU privind clima, desfășurat marți în Egipt, că nu vor putea aborda criza climatică decât dacă invazia Rusiei în țara sa va lua sfârșit, potrivit The Guardian.

„Nu poate exista o politică eficientă în domeniul climei fără pace”, a declarat el, într-un discurs video. „Războiul rusesc a provocat o criză energetică care a forțat zeci de țări să reia producția de energie pe bază de cărbune pentru a reduce prețurile la energie pentru populația lor, pentru a reduce prețurile care cresc în mod șocant din cauza acțiunilor deliberate ale Rusiei.”

Vladimir Putin, președintele Rusiei, unul dintre cei mai mari producători de combustibili fosili din lume, s-a folosit de poziția dominantă a țării sale în furnizarea de gaze către Europa pentru a intensifica presiunile asupra țărilor UE, și nu numai, din cauza războiului.

Zelenski nu a numit țări individuale, dar a declarat la summit: „Sunt încă mulți cei pentru care schimbările climatice sunt doar retorică sau marketing, nu acțiuni reale. Ei sunt cei care împiedică punerea în aplicare a obiectivelor climatice; ei sunt cei care, în birourile lor, își bat joc de cei care luptă pentru a salva viața pe planetă… Ei sunt cei care declanșează războaie de agresiune atunci când planeta nu-și poate permite un singur foc de armă, pentru că are nevoie de o acțiune comună la nivel mondial”.

Putin a refuzat summitul de la Sharm el-Sheikh, unde peste 100 de șefi de stat și de guvern, precum și alți 45.000 de delegați, s-au reunit în ultimele două zile pentru a discuta despre criza climatică.

Acesta a precizat că războiul din Ucraina este o problemă nu doar pentru țara sa, ci și pentru întreaga lume, și a făcut o paralelă cu criza climatică.

„[Războiul] a adus o criză alimentară acută în lume, care i-a afectat cel mai grav pe cei care suferă de manifestările existente ale schimbărilor climatice”, a spus el.

Zelenski s-a referit și la impactul asupra pădurilor ucrainene. „Războiul din Rusia a distrus 5 milioane de hectare de păduri din Ucraina în mai puțin de șase luni”, a spus el.

La Cop27, țările sărace solicită mai multă asistență financiară din partea lumii bogate pentru a le ajuta să facă față efectelor fenomenelor meteorologice extreme, iar negociatorii lor își vor petrece restul celor două săptămâni încercând să ajungă la un acord care să permită acordarea unor astfel de fonduri.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce să spun, climatologul lu’ pește. Gata, le-ai terminat pe toate și te-ai băgat și în probleme de încălzire globală! Da ceva licuriciul și pentru asta lingăule?