G4Media.ro

Summit UE-Ucraina, în sunetul sirenelor antiaeriene. Kievul primeşte promisiuni de sprijin din…

Sursa Foto: Comisia Europeană/ Facebook

Summit UE-Ucraina, în sunetul sirenelor antiaeriene. Kievul primeşte promisiuni de sprijin din partea Bruxelles-ului, dar nu şi perspectiva de aderare rapidă

Uniunea Europeană a oferit un sprijin puternic Ucrainei în cadrul summitului care a avut loc vineri la Kiev în timp ce răsunau sirenele de raiduri aeriene, dar nu a stabilit niciun termen ferm pentru aderarea ţării la blocul european, relatează Reuters, citată de News.ro

Preşedintele Volodimir Zelenski a sperat că UE va pune Ucraina pe un drum expres către aderare. În lipsa unei astfel de perspective clare, el s-a folosit de întâlnirea intens mediatizată cu liderii UE pentru a intensifica apelurile către aliaţi de a livra arme cu rază lungă de acţiune care să ajute la respingerea forţelor ruseşti ce asediază de luni de zile oraşul Bahmut şi care ocupă o mare parte din regiunea Donbas din estul ţării.

„Dacă (livrările) de arme sunt accelerate, în special arme cu rază lungă de acţiune, nu numai că nu vom părăsi Bahmutul, dar vom începe să eliberăm Donbasul, care este ocupat din 2014”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

„Nimeni nu va ceda Bahmutul. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreaţa noastră”, a declarat Zelenski.

Sirenele care avertizează în privinţa unor raiduri aeriene au răsunat în Ucraina de două ori în timpul zilei, chiar în timp ce Zelenski îi primea pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Summitul UE-Ucraina a fost primul care a avut loc pe teritoriul ucrainean de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Acesta s-a axat pe îmbunătăţirea accesului produselor ucrainene pe piaţa UE, pe sprijinirea Ucrainei pentru a-şi acoperi necesarul de energie după săptămâni de atacuri aeriene ruseşti, pe noi sancţiuni împotriva Moscovei şi pe urmărirea penală a liderilor ruşi pentru crimele de război.

Însă nu a existat nicio promisiune de aderare rapidă şi este de aşteptat ca următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, al zecelea, să nu fie chiar pe măsura aşteptărilor Kievului, notează Reuters.

Flancat de liderii UE la conferinţa de presă, Zelenskli a declarat că sancţiunile europene ar trebui să vizeze obiectivul ca Rusia să nu îşi poată reconstrui capacitatea militară.

UE va interzice produsele petroliere rafinate ruseşti începând de duminică, iar diplomaţii UE de la Bruxelles au încercat vineri să convină asupra unui plafon pentru preţul global al carburanţilor din Rusia, pentru a limita capacitatea Moscovei de a finanţa războiul. O plafonare similară a preţurilor la ţiţei a intrat în vigoare în decembrie.

Kievul a depus o cerere pentru a deveni membru al UE la scurt timp după invazia Rusiei şi doreşte să înceapă negocierile oficiale de aderare cât mai curând posibil. „Nu există termene rigide, dar există obiective pe care trebuie să le atingeţi”, a declarat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă comună, răspunzând unei întrebări referitoare la demersul de aderare al Ucrainei.

Ea a lăudat, în schimb, eforturile de reformă ale Kievului apreciind „precizia, calitatea şi viteza” cu care livrează rezultate. Von der Leyen a descris eforturile ucrainene ca fiind „fenomenale” în condiţiile în care războiul face ravagii în estul şi în sudul ţării.

În ciuda declanşării sirenelor de raid aerian, nu au existat informaţii că ar fi existat atacuri cu rachete, după ce astfel de lovituri au vizat în ultimele luni infrastructura critică a Ucrainei şi au provocat pene de curent pe scară largă.

După discuţii separate, joi, cu von der Leyen şi cu membri ai Comisiei Europene, Zelenski declarase în discursul său nocturn că Ucraina merită să poată începe negocierile oficiale de aderare la UE chiar în acest an.

În schimb, UE a subliniat necesitatea ca Ucraina să îşi intensifice lupta împotriva corupţiei endemice, să reformeze sistemul judiciar pentru a-l elibera de ingerinţele politice şi să îşi consolideze economia.

Din cauza multiplelor condiţii politice, economice şi juridice puse pentru aderare, procesul durează în general ani de zile. Extinderea spre est a UE se confruntă, de asemenea, cu rezistenţa unor state UE, inclusiv a Franţei, şi cu opoziţia Moscovei, care prezintă aderarea fostei republici sovietice la instituţiile occidentale ca pe o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.

De aceea, oficialii UE vorbesc despre „gestionarea aşteptărilor” privind o aderare rapidă, în timp ce Moscova duce un război împotriva Ucrainei.
viewscnt

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Ma uit la poza si lumea zambeste…
  Inteleg ca e un moment important dar totusi..cativa sute km mai departe mor oameni cu zile…
  Ce anume sarbatorim ?

  Vorbim de aderare la nu stiu ce…cand tie iti cad bombe zilnic pe teritoriu…asta da optimism.

 2. Răpesc oameni de pe strada? Ce film ai văzut aseară?

 3. Jumătate regie, jumătate comedie. Film de serie b sau c.
  Or fi răsunat sirenele de alarma aeriana dar niciun proiectil rusesc nu a fost pe cerul Kievului în timpul întâlnirii. Putin e diabolic dar nu prost. Ștue ca niciun lider occidental nu trebuie sa pățească ceva în Kiev. Pericolul vine de la rachetele trase de ucraineni (Arestovici a explicat).
  De asemenea ucrainei i s-au făcut promisiuni dar probabil o așteaptă un MCV mult mai nasol decât cel avut de România.
  Totuși Ucraina a obținut un semi-Schengen adică posibilitatea de a trimite bunuri economice in UE aproape fără niciun control. UE se umple de produse ucrainene contrafăcute sau la preț de dumping (vedeți scandalul făcut de fermierii francezi cu prețul laptelui).

  • „Fermierii francezi”
   Păi cum e, măh, cu economia de piață, cererea și oferta, bla bla bla?
   Când crește prețul, le convine, când scade, nu?

   Până acum pro-rusZnacii se lamentau cum că au crescut prețurile la alimente.
   Acum se vaietă că prețurile scad.
   Idi0ți.

 4. Ce sexoasă ur-Sula de la proteine din insecte și viermi !!! O fi dus și în Ucraina ceva făină in schimbul cerealelor?

 5. De risul curcilor să trăim clipa Ucraina înaintea Ro in Europa, Schengen