G4Media.ro

Suedia, țară care nu este membră NATO, respinge drept „complet inacceptabile” cererile…

Sursa foto: Twitter / Försvarsdep

Suedia, țară care nu este membră NATO, respinge drept „complet inacceptabile” cererile Rusiei cu privire la Alianţa Nord-Atlantică: „Noi nu vom intra în NATO nici acum şi nici mai târziu”

Cerinţele Moscovei cu privire la NATO, mai ales cu privire la extinderea Alianţei în Europa, sunt ”complet inacceptabile”, denunţă Suedia, care nu este un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, ci un stat partener al blocului militar occidental, relatează AFP, citată de News.ro.

”Noi nu vom intra în NATO nici acum şi nici mai târziu, însă este o decizie în întregime suedeză care nu priveşte pe nimeni altcineva”, a subliniat într-un intervu acordat luni cotidianului Dagens Nyheter ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist.

Obiectivul propunerilor Moscovei este ”să creeze o sferă de influenţă rusă în care partea rusă exercită o influenţă asupra unor ţări din vecinătatea noastră apropiată. Şi noi am fi afectaţi, la rândul nostru, iar de aceea este complet inacceptabil pentru noi”, subliniază el.

Rusia a prezentat vineri propuneri ale unor tratate vizând o limitare drastică a influenţei Statelor Unite şi NATO în vecinătatea sa, în timp ce Moscova este acuzată de faptul că pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei.

Cele două texte prezentate – unul cu privire la NATO, iar celălalt cu privire la Statele Unite – prevăd o interzicere a oricărei extinderi a acestei Alianţe militare şi înfiinţarea unor baze militare americane în ţări din fostul spaţiu sovietic.

Suedia, aşa cum subliniază Pete Hultqvist, nu plănuieşte să adere la NATO, însă s-a apropiat de Alianţă, la sfârşitul Războiului Rece, şi a dat astfel pagina neutralităţii sale stricte.

În pofida faptului că actualul Guvern social-democrat nu este favorabil, mai multe partide suedeze vor ca Suedia să subscrie la ”opţiune NATO”, la fel ca Finlanda vecină.

Această ”opţiune” permite o aderare accelerată.

În afara problemei sensibile a aderării, alte puncte ridică probleme părţii suedeze, precum solicitarea rusă ca militari NATO să nu se ducă pe tertoriul unor ţări care nu erau membre NATO în 1997.

”Noi nu vrem în mod categoric să avem un cadru sau ca alţii să decreteze cu cine ne putem antrena sau ce putem face noi împreună cu alţii”, a subliniat  Pete Hultqvist.

Statele Unite s-au declarat vineri ”pregătite să discute” propunerile ruse, în pofida faptului că ”documentele (prezentate de Moscova) conţin anumite lucruri pe care ruşii le ştiu inacceptabile”, a declarat un oficial american de rang înalt.

Rusia nu-şi poate ”impune punctele de vedere” NATO în privinţa securităţii regionale, a respins noul ministru german al Apărării duminică, într-o vizită în Lituania.

Înainte ca Rusia să prezinte documentele, Finlanda – o fostă provinciei rusă până în 1917 şi o ţară care are frontieră cu Rusia – a respins orice amestec în eventuala sa opţiune suverană de a adera la NATO.

Sursa foto: Twitter / Försvarsdep

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Suedia edts tot o COLONIE A IMPERIULUI AMERLOC asa cu nu iese din cuvantul STAPANULUI Daca Rusii duc rachete in Cuba si patruleaza prin marea Caraibelor ce ar zice SLUGILE AMERLOCE?

  2. ce faci marine, daiolim băncur la rushi?
    Pros mai esht mă, sloogă

  3. Nu va mai strofocati necajitilor pe copeici, v-a promis putler ca va aduce la nivelul saracei Portugaliei si nu a reusit tot foamea in glanda sunteti sclavi fara viza si mancati ce va arunca pe jos de la masa oligarhii miliardari,cand mai vin de la Monako sa mai verifice afacerile cu sclaveti pe 2 napolitane. Aveti paianjeni la fund de foame si aveti pretentii de imparati in zdrente.