G4Media.ro

Suedia nu dezminte faptul că i-ar fi promis Turciei o serie de…

Sursa foto: European Council

Suedia nu dezminte faptul că i-ar fi promis Turciei o serie de extrădări, în schimbul obținerii acceptului pentru aderarea la NATO

Premierul suedez Magdalena Andersson a refuzat duminică să dezmintă afirmaţia făcută recent de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cum că Suedia „a promis” extrădarea a 73 de persoane în Turcia în schimbul renunţării de către Ankara la opoziţia sa faţă de intrarea ţării nordice în NATO, situaţie care a pus în dificultate Stockholmul, transmite AFP.

În pofida insistenţei jurnaliştilor şi a îngrijorării refugiaţilor kurzi sau turci din Suedia, şefa guvernului nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament a fost luat – sau nu – pentru ca Ankara să nu mai blocheze candidaturile Suediei şi Finlandei la alianţa nord-atlantică.

„Am fost ministru timp de opt ani şi nu am vorbit niciodată despre ceea ce s-a spus la masa negocierilor”, a declarat ea într-o conferinţă de presă. „Ceea ce mă pune într-o situaţie un pic dificilă în acest moment”, a adăugat lidera social-democrată.

În cadrul unui acord semnat marţi de Stockholm şi Helsinki, cu prilejul summitului NATO de la Madrid, cele două ţări nordice s-au angajat în scris să examineze „prompt şi minuţios” solicitările de extrădare formulate de Turcia.

Nicio promisiune de a purcede efectiv la aceste extrădări nu a fost făcută, iar Finlanda şi Suedia au amintit ulterior că procesul depinde de autoritatea tribunalelor independente.

Însă preşedintele turc Erdogan s-a referit joi, la încheierea summitului NATO, la o „promisiune făcută de Suedia” privind extrădarea a „73 de terorişti”, şi a ameninţat să blocheze din nou aderarea Stockholmului la alianţa nord-atlantică dacă angajamentele nu vor fi respectate.

Presată duminică în mai multe rânduri să spună dacă a fost într-adevăr făcută o astfel de promisiune, Andersson s-a mulţumit să repete poziţia ţării sale: Suedia va continua să respecte dreptul naţional şi internaţional, niciun cetăţean suedez nu va fi extrădat, decizia va reveni autorităţilor şi tribunalelor independente…

„Dacă nu sunt implicaţi în activităţi teroriste, nu au de ce să-şi facă griji”, a subliniat ea.

Andersson a susţinut prima sa conferinţă de presă după întoarcerea de la summitul de la Madrid, în timpul unei vizite pe insula Gotland din Marea Baltică. În insulă se desfăşoară în fiecare an, la începutul lunii iulie, timp de o săptămână, o întâlnire politică ce reuneşte îndeosebi şefi de partid. Dar Gotland este şi unul dintre locurile pe care armata suedeză le va întări din punct de vedere militar după invazia Rusiei în Ucraina şi decizia suedeză de a intra în NATO.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Evident ca ii va servi pe tava pe amarații aia de kurzi. Sunt o miza prea mica fata de aderarea la tarii NATO. Interesele naționale primează in fata drepturilor omului.

  2. Pentru un naționalist sovietic,WC-t ești cam apropiat de drepturile omului,pe două ruble. Evident că interesele poporului suedez primează in fata a orice pentru conducerea Suediei. Intrarea în NATO asigura securitatea poporului suedez. Cu excepția unui atac nuclear pe care China și patrioții ruși îl pot opri,aderarea la NATO garantează că pentru vreo 50 de ani ce putin,Rusia cea ruptă în cwur nu va îndrăzni o agresiune asupra Suediei.

    • Va aduceți aminte ce mai urlați “drepturile omului” când a căzut Khasoggi pe scări la ambasada Arabiei Saudite? Voi c/urcubeii sunteți foarte selectivi când e vorba de drepturile omului… mai ales ca acum uitați ca kurzii au fost aliații SUA in lupta cu isis. Dar cum voi aveti mintea scurta și acum sunteți Ocupați cu slava Ucraina și cu videochatistul intergalactic se pare ca ați uitat… arinuitat și ca acum vreo câțiva ani Suedia, Germania și Norvegia se jurau ca u vor extrada in veci vreun kurd către Turcia. Cum dreaq acum un ucrainiean valorează mai mult decât un kurd sau decât împiedicatul ăla de kashoggi?