G4Media.ro

Suedia extrădează în Turcia un susținător al PKK

sursa foto: Facebook/Tobias Billstrom

Suedia extrădează în Turcia un susținător al PKK

Guvernul suedez a anunțat luni extrădarea în Turcia a unui susținător al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în țara sa pentru trafic de droguri, îndeplinind astfel o condiție de facto pusă de Ankara pentru aderarea Suediei la NATO, potrivit Le Figaro.

„Guvernul a decis să acorde extrădarea din Suedia a unui cetățean turc în vârstă de 35 de ani”, a declarat pentru AFP Ashraf Ahmed, un oficial din cadrul Ministerului suedez al Justiției. Cetățeanul în cauză susține că este vizat de guvernul turc pentru simpatiile sale față de PKK. După ce Ministerul turc al Justiției va fi notificat, guvernul suedez va avea la dispoziție patru săptămâni pentru a pune în aplicare extrădarea.

Patru ani de închisoare

Bărbatul de 35 de ani a fost condamnat la peste patru ani de închisoare în Turcia, în 2014, pentru că avea asupra sa o geantă cu canabis, potrivit unei hotărâri a Curții Supreme suedeze, care a dat undă verde extrădării la începutul lunii iunie, stabilind că nu există obstacole în calea acesteia. După ce a fost eliberat condiționat, el s-a mutat în Suedia, dar a fost arestat în august la cererea parchetului turc, care dorește ca el să își ispășească restul pedepsei. El susține că este vizat de autoritățile turce din cauza sprijinului său pentru PKK.

Turcia blochează de 13 luni intrarea Suediei în Alianța Atlantică, reproșându-i clemența față de militanții kurzi pe care îi adăpostește pe teritoriul său. Ankara cere extrădarea a zeci de militanți care locuiesc pe teritoriul suedez, pe care îi descrie drept „teroriști”. Potrivit executivului suedez, această cerere este imposibil de satisfăcut, deoarece instanțele independente au ultimul cuvânt în aceste cazuri.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De fapt este vorba de extradarea unui traficant de droguri si nu despre un sustinator al unui partid! Felicitari dragilor, drumul spre Radio Erevan este deschis!