G4Media.ro

Suedia calculează o aderare a sa la NATO / Premierul Magdalena Andersson:…

Sursa foto: Facebook / Magdalena Andersson

Suedia calculează o aderare a sa la NATO / Premierul Magdalena Andersson: Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO. Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem

Premierul suedez Magdalena Andersson a afirmat miercuri că „nu exclude” o candidatură de aderare a ţării sale la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum preferinţa de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare, relatează Agerpres, conform AFP.

„Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO”, a afirmat ea într-un interviu acordat televiziunii publice SVT.

„Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia”, a declarat lidera social-democrată.

Suedia nu este membră NATO şi este oficial nealiniată militar, chiar dacă ea este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi a abandonat linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului rece.

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, Magdalena Andersson respinsese aderarea, afirmând că „într-o astfel de situaţie este crucial ca linia Suediei în politica sa de securitate să rămână neschimbată”.

La 8 martie, ea intrase într-o polemică chiar, afirmând că o candidatură suedeză ar risca să „destabilizeze” securitatea în nordul Europei. Moscova este foarte ostilă intrării Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

În Suedia, războiul din Ucraina a provocat un salt spectaculos în favoarea aderării, cu aproape 50% din populaţie pronunţându-se pentru alăturarea la NATO, potrivit mai multor sondaje apărute de la începutul lunii martie.

Procentul celor care se opun a scăzut la 25-30%.

„Este un lucru la care se gândesc mulţi suedezi în acest moment şi eu mă gândesc la fel de mult”, a explicat Andersson.

Problema se anunţă drept unul din marile subiecte ale campaniei pentru viitoarele alegeri legislative din 11 septembrie.

Conservatorul Ulf Kristersson, aflat în fruntea opoziţiei de dreapta, şi-a anunţat intenţia de a depune o candidatură la aderare dacă obţine o majoritate în parlament.

Democraţii Suediei (SD), partid de extrema dreaptă, s-au declarat deschişi faţă de aderarea ţării la NATO.

Partidul social-democrat al Magdalenei Andersson s-a opus în trecut aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

Însă dacă interesul Suediei este să nu mai rămână în afara alianţelor militare, în mod „natural” premierul va exercita presiuni pentru schimbarea liniei partidului său, a afirmat ea miercuri.

Războiul din Ucraina a suscitat de asemenea o importantă dezbatere asupra NATO în Finlanda vecină, unde o revizuire strategică este în curs în vederea unei posibile dezbateri naţionale.

Sursa foto: Facebook / Magdalena Andersson

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ar fi bine astfel intr-un razboi cu Rusia patesc exact ca Ucraina.

  2. S-au maronit chiloteii? Incep sa se prinda ca mujicii nu dau doi bani pe „nealiniati”.

  3. „Suedia calculeaza o aderare”.. tzapan ce mai calculeaza. Ia in considerare, loaza!

  4. Pai ii lasă greta? Dacă ii polueaza?

  5. Exact feministele si LGBTQ+ ar trebui sa vrea NATO pentru ca Kremlinul e impotriva accestor minoritati. Nu au decat sa se inscrie in armata daca grupurile respective sunt subreprezentate.

  6. Rusnac de doi bani ce esti, ai vazut vreodata pe viu cam cum arata si cum sunt echipati baietii si fetele din armata suedeza? Lgbtq+ sau nu? Piticul tau atomic ar cadea in bot si de la un bobarnac dat de aia. Intoarce-te-n pestera ta din Siberia si uita-te cu satisfactie la imagini cu femei si copii ucisi, ca voi la altceva nu va pricepeti. Nu sunteti in stare sa va luptati cu militari adevarati, nici macar daca aia-s lgbtq.