G4Media.ro

Suedia anunță că e pregătită să ceară ca UE să declare grupul…

foto: Twitter Tobias Billstrom

Suedia anunță că e pregătită să ceară ca UE să declare grupul paramilitar Wagner drept grupare teroristă

Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a afirmat joi că este pregătită să înscrie grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, pe lista Uniunii Europene (UE) a organizaţiilor teroriste, relatează Agerpres.

„Suedia este pregătită să acţioneze pentru a crea un consens în rândul UE cu scopul de a înscrie grupul Wagner pe lista UE a organizaţiilor teroriste de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile legale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Stockholm, Tobias Billström, pentru jurnalul suedez Dagens Nyheter (DN).

Marţi, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat în unanimitate o rezoluţie invitând guvernul de la Paris „să se mobilizeze diplomatic” pentru ca grupul paramilitar să fie inclus pe această listă cu scopul de a sancţiona mai eficient membrii lui Wagner şi sprijinitorii acestuia, în special pe plan financiar.

„Grupul Wagner a comis abuzuri atroce în special în Sudan, Mali, Siria şi Ucraina”, a afirmat ministrul suedez de externe într-un interviu acordat DN.

„Pentru ca grupul să fie supus sancţiunilor UE împotriva organizaţiilor teroriste, o autoritate judiciară sau o autoritate naţională competentă echivalentă, cum ar fi un tribunal sau un procuror, trebuie să decidă să deschidă o anchetă împotriva grupului ori să-l inculpe pentru o infracţiune teroristă”, a subliniat el.

„Depinde de justiţie să ia o astfel de decizie”, a spus Tobias Billström.

În martie, Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie considerând Wagner drept „organizaţie teroristă”, atrăgându-şi mulţumirile Kievului.

Miniştrii de externe ai celor 27 se reunesc vineri la Stockholm, mai scrie AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce grup, c-a rămas doar bo$$ulikăh