G4Media.ro

SUA și Canada închid granița comună pentru călătoriile ”ne-esențiale”

SUA și Canada închid granița comună pentru călătoriile ”ne-esențiale”

SUA închide granița cu Canada pentru călătoriile ”ne-esențiale”, a anunțat miercuri președintele Donald Trump pe contul său de Twitter.

Traficul de mărfuri nu va fi afectat, a mai spus Trump, care a adăugat că decizia a fost luată în consens cu guvernul canadian.

Săptămâna trecută, Canada lua în calcul închiderea graniței cu SUA pentru a încetini răspândirea COVID-19, a spus premierul Trudeau. El a făcut acest anunț într-un interviu radio acordat postului CBC vineri, imediat după ce Camera Comunelor de la Ottawa – care se închide timp de cinci săptămâni, într-un efort extraordinar de a stopa răspândirea noului coronavirus – a adoptat legislația necesară ratificării noului acord comercial din America de Nord (U.S.-Mexico-Canada Agreement – USMCA).

Aproape imediat, Senatul canadian a semnat proiectul de lege pentru a ratifica documentul, urmând ca pasul final să fie obținerea avizului regal de la guvernatoarea generală, Julie Payette, a declarat vicepremierul Chrystia Freeland. Acesta a fost dat în cursul serii de vineri, iar acum urmează o perioadă de trei luni în care cele trei țări semnatare vor decide reglementările ce vor indica modalitățile de funcționare ale acordului.

Ratificarea acordului, una dintre promisiunile de campanie cele mai importante ale președintelui Trump, ar putea fi un element central al strategiei de frontieră a Canadei vis-a-vis de Statele Unite, după decizia Casei Albe de a bloca cetățenii străini care au vizitat recent Europa să pună piciorul pe pământ american.

„Canada se confruntă cu o provocare fără precedent din pricina pandemiei coronavirusului,” a spus Freeland, în contextul în care liderii de afaceri și provinciile au cerut guvernului liberal federal să reziste presiunilor de închidere a frontierei, ca urmare a interdicției de călătorie luate de Trump, intrată în vigoare vineri, la miezul nopții.

Întrebat dacă guvernul canadian va închide granița cu americanii, Trudeau – care se află în autoizolare acasă, după ce soția sa, Sophie Gregoire Trudeau, a fost confirmată pozitiv pentru COVID-19 – a afirmat: „Suntem în mijlocul lămuririi acestui aspect … Suntem în mijlocul evaluărilor zilnice legate de ce trebuie să facem”.

„După cum ați văzut, există recomandări de a nu călători în afara Canadei (n.red. Global Affairs Canada a emis deja aceste recomandări de călătorie – https://travel.gc.ca/travelling/advisories). Ne aflăm în mijlocul coordonării cu americanii, evident, în ceea ce privește granițele noastre, în ceea ce priveșe acțiunile noastre. Vom continua să evaluăm ce putem face și cum să-i putem menține în siguranță pe canadieni și nu vom închide ușa niciunei idei… dar vom lua deciziile în funcție de ce ne spune știința,” a afirmat șeful executivului canadian.

Foto: Granita Canada-SUA (sursa G4Media)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Cine și pe ce bază determină esențialitatea unei călătorii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.