G4Media.ro

SUA: Republicani radicali iau în calcul formarea unui grup în Congres care…

SUA: Republicani radicali iau în calcul formarea unui grup în Congres care să promoveze „tradițiile politice anglo-saxone” 

Mai mulți congresmeni republicani radicali ar fi discutat recent despre formarea unui grup legislativ denumit America First Caucus, pe care un document l-a descris ca susținând „tradițiile politice anglo-saxone” și avertizând că imigrația în masă pune în pericol „identitatea unică” a Statelor Unite. Grupul, care a afirmat că vrea să promoveze politicile fostului președinte Donald Trump, a anunțat vineri că va lansa „în curând” o platformă politică. Liderii Partidului Republican au criticat vehement inițiativa colegilor lor din Congres.

Associated Press a obținut o copie a documentului, care a fost prezentat pentru prima dată de Punchbowl News, un site de știri ce acoperă activitățile Congresului de la Washington. AP nu a putut confirma independent originile organizației sau statutul său actual, dar congresmanul Matt Gaetz (Florida) a declarat că se alătură grupului și a indicat că colega sa, controversata Marjorie Taylor Greene (Georgia), se află în spatele acestuia.

Documentul de șapte pagini ar fi circulat între congresmenii republicani în contextul în care Partidul Republican se pregătește să încerce să recâștige controlul asupra Camerei Reprezentanților și Senatului la alegerile din 2022. Reamintim că americanii vor vota din nou în toamna anului viitor, când vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senatul de la Washington și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali.

Printre subiectele de dezbateri din interiorul formațiunii conservatoare se numără și modul în care Partidul Republican ar trebui să se raporteze la fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, iar platforma politică a grupului „îmbrățișează în mod clar viziunea asupra lumii a fostului președinte,” a scris AP. Trump și-a prezentat agenda America First la inaugurarea sa ca lider al SUA în 2017 și a făcut din aceasta o temă repetată a președinției sale.

„America First Caucus (AFC) există pentru a promova politicile Congresului care sunt în beneficiul pe termen lung al națiunii americane,” se afirmă la începutul documentului. Autorii inițiativei spun că grupul își propune „să urmeze pașii președintelui Trump și să calce pe unele degete de la picioare și să-i sacrifice pe cei imuni la criticism pentru binele națiunii americane.”

Grupul solicită limitarea imigrației legale „la cei care pot contribui nu numai din punct de vedere economic, dar au demonstrat respect pentru cultura și statul de drept al acestei națiuni.” De altfel, potrivit AP, platforma scrisă a AFC atacă în termeni duri imigrația. Aceasta în contextul în care administrația președintelui Joe Biden se confruntă cu o criză majoră la granița de sud cu Mexicul, care a fost în ultimele luni martora unui aflux de imigranți ilegali. Republicanii americani învinovățesc politicile laxe ale lui Biden pentru situația delicată de la frontieră.

„America este o națiune cu o graniță și o cultură, întărite de respectul comun pentru tradițiile politice anglo-saxone unice,” se spune în document. „Istoria a arătat că încrederea societății și unitatea politică sunt amenințate atunci când cetățenii străini sunt importați în masă într-o țară.”

AFC a adăugat că „viitorul existențial pe termen lung al Americii ca țară unică cu o cultură unică și o identitate unică ce sunt puse în pericol inutil este ceva ce liderii noștri” nu pot ignora.

În ceea ce privește suveranitatea țării, AFC a precizat: „America a fost întemeiată pe baza suveranității individuale și a statului, pentru a se asigura că nu va exista niciun american liber care să fie condus din nou de un monarh. Din păcate, birocrații din Washington D.C. și elitele care îi controlează s-au ridicat pentru a forma o nouă oligarhie – una care este mult mai decadentă, mai corozivă și mai ostilă voinței oamenilor decât și-ar fi putut imagina Fondatorii. Acesta este motivul pentru care suveranitatea are o importanță capitală pentru AFC.”

Grupul se concentrează pe diferite domenii ale politicii – inclusiv imigrația, educația, ajutorul extern și frauda electorală -, despre care spune că ar trebui „reexaminate din start pentru a se asigura că ceea ce rămâne păstează în centru interesul americanilor.” Documentul susține afirmațiile lui Trump conform cărora „rezultatele alegerilor recente demonstrează o integritate compromisă a alegerilor noastre”,  propune punerea sub control a companiilor tehnologice care sunt „folosite ca arme și desfășurate împotriva conservatorilor”, critică măsurile luate împotriva pandemiei, cum ar fi obligația de a purta măști, distanțarea socială și implementarea de lockdown-uri pentru „condiționarea culturii și comportamentului americanilor” și distrugerea economiei.

În plus, platforma politică a America First Caucus afirmă că „o mai bună gestionare a deșeurilor” ar fi mai utilă pentru mediu decât eforturile Acordului de la Paris privind schimbările climatice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. AFC își exprimă sprijinul pentru infrastructura care „reflectă valoarea arhitecturală, inginerească și estetică ce se potrivește descendenților arhitecturii europene.”

De asemenea, platforma politică a AFC se referă la amenințările venite din partea Partidului Comunist Chinez, susținut de corporațiile americane, care – „urmând politicile federale care au stimulat activ investițiile în afara SUA – au ales să plaseze interese financiare pe termen scurt în detrimentul decenței umane de bază. Procedând astfel, trebuie să ne confruntăm cu o nouă realitate periculoasă în care o mare parte din puterea moale a Americii ține partea activă unui actor global din ce în ce mai ostil.”

Reamintim că grupurile congresionale sunt grupuri voluntare formate de obicei din legiuitori care caută să avanseze anumite agende politice. În timp ce grupurile funcționează în afara structurii legislative oficiale a Congresului de la Washington, multe au găsit succesul influențând dezbaterile și amplificând obiectivele politice pe care le urmăresc.

Criticați de propriul partid

Informațiile privind apariția grupului America First Caucus au provocat reacțiile imediate ale liderilor Partidului Republican. „America este construită pe ideea că toți suntem creați egali și succesul se câștigă prin munca cinstită și grea. Nu este construit pe identitate, rasă sau religie,” a scris Kevin McCarthy (California), liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților. „Partidul Republican este partidul lui Lincoln și partidul ce oferă mai multe oportunități pentru toți americanii – nu simboluri politice nativiste.” Un consilier al lui McCarthy a confirmat că mesajul său de pe Twitter a vizat grupul AFC. Punchbowl a precizat că grupul este legat de congresmanul Paul Gosar (Arizona) și de Marjorie Taylor Greene, care a fost exclusă din comisiile pentru educaţie şi buget din Congres în luna februarie, din cauza declarațiilor sale despre teoriile conspirației făcute înainte de câștigarea mandatului în Camera Reprezentanților.

Solicitat să descrie rolul lui Greene în încercările de creare a grupului America First Caucus, purtătorul de cuvânt al republicanei din Georgia, Nick Dyer, a afirmat: „Acest document promovat de Punchbowl nu a fost niciodată aprobat sau acceptat de către congresswoman Greene.”

Republicanul Louie Gohmert (Texas) le-a spus reporterilor că se gândește să se alăture grupului și a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă Greene și Gosar au fost implicați în crearea AFC.

La rândul său, congresmanul Matt Gaetz a scris pe Twitter: „Sunt mândru să mă alătur lui @mtgreenee în #AmericaFirst Caucus. Vom pune capăt războaielor, vom opri imigrația ilegală și vom promova comerțul care este corect pentru muncitorii americani.” (Gaetz este în acest moment ținta unei investigații federale pentru acuzații de trafic sexual – detalii aici)

Marjorie Greene a negat însă după o zi că s-ar afla în spatele inițiativei AFC. Ea a scris pe Twitter: „Fiii de cățea bolnavi și răi din mass-media m-au atacat cu fraze pe care nu le-am spus sau scris niciodată. Au publicat o schiță de propunere de la nivel de personal de la un grup extern pe care nu o citisem. Lepădăturile și mincinoșii din mass-media mă numesc rasistă scoțând ceva din context.” Confruntată cu opoziția accerbă a liderilor republicani, Green pare să fi renunțat la eforturile de înființare ale grupului America First Caucus, însă nu există deocamdată o confirmare oficială a acestui lucru.

Surse: AP, Punchbowl, Axios, New York Times, CNN, Reuters, Wall Street Journal, Twitter

Foto: Camera Reprezentanților a Congresului SUA / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Congresmeni republicani „ar fi” in spatele grupului. gogomania asta e o fumigena fix ca si Quanon, despre care toata lumea, inclusiv republicanii si conservatorii americani, au aflat din presa majoritar stangista, aia care inca mai relateaza revoltele BLM ca „peacefull protests”.
    Intre timp Maxine Waters, un dinozaur democrat in Congres din 1990, s-a dus in Minneapolis si a pretins in strada un verdict de „vinovat” pentru Derek Chauvin, desi procesul este inca in derulare.
    Inconjurata de o masa mare de omeni negri, a fost intrebata apoi cum sa reactioneze multimea, daca nu se va da verdictul de „vinovat”. A raspuns „Protestors got to stay on the street and get more ACTIVE, MORE CONFRONTATIONAL.”
    Asta se cheama instigare la violenta publica. Dupa definitie de dictionar. Unde e articolul despre asta, G4?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.