G4Media.ro

SUA: Israelul are libertatea de a acționa împotriva amenințării nucleare iraniene /…

sursa foto: Gărzile Patriotice Iraniene

SUA: Israelul are libertatea de a acționa împotriva amenințării nucleare iraniene / Jake Sullivan: I-am spus clar Iranului că nu i se poate permite niciodată să obțină o armă nucleară

Washingtonul permite Israelului libertatea de acțiune împotriva amenințării nucleare iraniene, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, relatează The Jerusalem Post.

„I-am spus clar Iranului că nu i se poate permite niciodată să obțină o armă nucleară”, a declarat Sullivan într-un discurs rostit joi în cadrul think tank-ului Washington Institute. „Așa cum a reafirmat în repetate rânduri președintele [Joe] Biden, el va lua măsurile necesare pentru a se ține de această declarație, inclusiv prin recunoașterea libertății de acțiune a Israelului.”

„Aceasta este o problemă care ocupă atenția președintelui, atenția mea, în fiecare zi”, a spus el. „Programul Iranului a avansat considerabil. Este un adevărat pericol pentru securitatea regională și pentru securitatea globală și, într-adevăr, pentru Statele Unite ale Americii. Și vom continua să luăm măsuri pentru, da, a descuraja Iranul să obțină o armă nucleară, iar apoi să căutăm o soluție diplomatică care să plaseze acest lucru pe o cale de stabilitate pe termen lung.”

onsilierul pentru securitate națională a declarat că SUA continuă să folosească canalele diplomatice în ceea ce privește programul nuclear iranian.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu îl primește pe consilierul de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, la 19 ianuarie.

„Cel mai bun mod de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară este un acord eficient”, a declarat el. „Consider că decizia de a se retrage din acordul nuclear iranian, JCPOA, fără nimic care să îl înlocuiască sau fără nicio altă strategie pentru a face față decât impunerea de sancțiuni – pe care le-am continuat și le-am adăugat de fapt – nu este neapărat o cale spre o [descurajare] clară și directă”.”
Programul nuclear al Iranului avansează

Sullivan a susținut că, fără un acord, programul nuclear iranian avansează, în timp ce un acord l-ar reduce.

„Vom continua să transmitem un mesaj clar cu privire la costurile și consecințele mersului prea departe, continuând în același timp să căutăm posibilitatea unui rezultat negociat pe cale diplomatică care să pună programul nuclear iranian înapoi în cutie”, a spus el.

Sullivan a declarat că SUA cooperează cu partenerii din Orientul Mijlociu pentru a descuraja Iranul, cum ar fi organizarea în acest an a celui mai mare exercițiu militar comun între SUA și Israel și a unuia dintre cele mai mari exerciții militare navale din istoria Orientului Mijlociu, la care au participat peste 50 de țări, inclusiv Israelul și statele din Golf.

„Nu poate exista nicio îndoială că trecem la fapte și nu doar la vorbe atunci când spunem că angajamentul nostru față de securitatea Israelului este de fier”, a declarat el.

El a participat, de asemenea, la întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi, ministrul apărării Yoav Gallant pe tema descurajării Iranului.

Tot joi, directorul general adjunct pentru afaceri strategice al Ministerului de Externe, Joshua Zarka, și directorul general adjunct pentru Euro-Asia, Simona Halperin, s-au întâlnit cu viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, în principal pentru a discuta despre amenințarea nucleară iraniană și despre diplomația legată de acordul nuclear iranian, în prezent în curs de desființare, a precizat Ministerul rus de Externe.

Întrebat când ar putea Netanyahu să se aștepte să fie invitat la Casa Albă, după ce Biden s-a pronunțat public împotriva planului de reformă judiciară al guvernului, Sullivan a declarat: „Președintele a avut o relație foarte lungă cu premierul Netanyahu și rămânem profund implicați zi de zi cu guvernul israelian, așa că o mare parte din sturm und drang-urile din mass-media cred că au fost foarte mult exagerate”.

„Când va fi momentul potrivit și când vom avea o vizită de anunțat, o vom anunța. Și până atunci, cred că un fel de speculații sau descrieri sau încercarea de a stabili orice condiții în jurul ei nu se potrivește cu modul în care Joe Biden face afaceri și nu a făcut niciodată afaceri nicăieri, mai ales cu o țară pe care o iubește ca Israelul”, a mai spus el.

Sullivan a vorbit pe larg despre Acordurile Abraham, acordurile încheiate în 2020 între Israel, Emiratele Arabe Unite, Bahran și Maroc, în diferitele sale aspecte, precum și despre eforturile americane de a determina Arabia Saudită să normalizeze legăturile cu Israelul.

„Lucrăm pentru a consolida și extinde Acordurile Abraham, sprijinind integrarea ultimă, finală și completă a Israelului în regiunea Orientului Mijlociu și în lume”, a declarat Sullivan.

Administrația Biden are „interesul și lățimea de bandă pentru a promova normalizarea între Israel și Arabia Saudită… A ajunge la o normalizare completă este un interes declarat al securității naționale a Statelor Unite, am fost clari în această privință”.

Deschiderea spațiului aerian saudit pentru zborurile israeliene este „un pas pe drumul spre ceea ce sperăm că va deveni o normalizare completă între Israel și Arabia Saudită”, a spus el.

Forumul I2U2 al Israelului, Indiei, Emiratelor Arabe Unite și SUA este unul despre care „veți auzi mai multe”, a prezis Sullivan.

„Noțiunea fundamentală este de a conecta Asia de Sud cu Orientul Mijlociu și cu SUA în moduri care să facă să avanseze tehnologia noastră economică și diplomația”, a spus el.

Sullivan a menționat, de asemenea, Forumul Negev, care reunește țările care au semnat acordurile Abraham, plus Egiptul și SUA, pentru a coopera într-o varietate de domenii.

Sursa: The Jerusalem Post

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...