G4Media.ro

SUA îndeamnă și alte state arabe să recunoască Israelul: „Încurajăm ca mai…

sursa foto: Pexels

SUA îndeamnă și alte state arabe să recunoască Israelul: „Încurajăm ca mai multe ţări să urmeze calea Emiratelor, Bahreinului şi Marocului”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a lansat vineri un apel către alte state arabe să recunoască Israelul, îndemn venit la marcarea unui an de la acordurile de normalizare a relaţiilor între mai multe ţări arabe şi statul evreu, relatează AFP.

„Încurajăm ca mai multe ţări să urmeze calea Emiratelor, Bahreinului şi Marocului”, a declarat Blinken într-o reuniune virtuală cu omologii săi din aceste trei state.

„Vrem să lărgim cercul diplomaţiei paşnice. Este în interesul ţărilor din regiune şi al lumii ca Israelul să fie tratat ca toate celelalte state”, a subliniat oficialul american.

La 15 septembrie 2020, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au devenit primele state din Golf care şi-au normalizat oficial relaţiile cu Israel, sub egida preşedintelui american de atunci, Donald Trump, fiind urmate de Maroc şi Sudan.

După instalarea sa, administraţia democrată a preşedintelui Joe Biden, deşi dornică să arate o ruptură de epoca Trump, a declarat că aprobă aceste „acorduri Abraham”, considerate unul din principalele succese diplomatice ale guvernării republicane anterioare.

„Această administraţie va continua să dezvolte eforturile încununate de succes ale administraţiei precedente, pentru a face să avanseze normalizarea”, a dat asigurări Blinken.

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a anunţat că se va deplasa în Bahrein spre sfârşitul lunii, în prima vizită în această ţară a unui şef al diplomaţiei israeliene.

„Acest club al acordurilor Abraham este deschis unor noi membri”, a afirmat Lapid.

„Unul din obiectivele noastre comune este să facem astfel încât alte state să urmeze exemplul nostru şi să ni se alăture în aceste acorduri şi în această nouă eră de cooperare şi de prietenie”, a mai spus ministrul israelian.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...