G4Media.ro

SUA: Cinci grupări retrase de pe lista neagră de „organizaţii teroriste străine”,…

Capitol Hill Building ,Washington DC./ poncapost.com

SUA: Cinci grupări retrase de pe lista neagră de „organizaţii teroriste străine”, printre care mişcarea separatistă bască ETA şi secta japoneză Aum

Washingtonul a retras vineri cinci grupări de pe lista sa neagră de „organizaţii teroriste străine”, printre care mişcarea separatistă bască ETA şi secta japoneză Aum, după ani fără violenţă, relatează Agerpres, conform AFP.

ETA, mişcare multă vreme activă în Spania şi în Franţa, unde a comis numeroase atentate, este acuzată că ar fi responsabilă de moartea a peste 820 de persoane, dar s-a autodizolvat în 2018, la opt ani după ce a decretat un armistiţiu.

Gruparea extremistă evreiască Kahane Chai (Kach), a fostului rabin Meir Kahane, precum şi organizaţia jihadistă palestiniană Consiliul Shura al mujahedinilor din împrejurimile Ierusalimului fac parte din mişcările retrase de pe listă, după cum a informat Departamentul de Stat.

Alte grupări sunt Aum Shinrikyo (Aum Adevărul Suprem), secta japoneză ai cărei membri au comis atentatul cu gaz sarin din metroul din Tokyo în 1995, şi gruparea islamistă egipteană Jamaa islamiya, condusă o perioadă de „şeicul orb” Omar Abdel-Rahman, decedat în închisoare în SUA.

Includerea acestor grupări pe lista neagră i-a permis mai demult Washingtonului să impună sancţiuni draconice împotriva lor, în special financiare.

Prevăzută de legea americană, reexaminarea regulată a listei a permis să se determine că aceste mişcări „nu mai sunt angajate în terorism sau activităţi teroriste şi nu mai au nici capacităţi, nici intenţia de a o face”, a anunţat diplomaţia americană într-un comunicat.

Ea estimează că este vorba de o recunoaştere a „succesului Egiptului, Israelului, Japoniei şi Spaniei pentru a împiedica ameninţarea terorismului din partea acestor grupări”.

Retragerea acestor organizaţii de pe lista neagră a Departamentului de Stat american nu înseamnă însă că ele sunt definitiv reabilitate de SUA. În acest stadiu, ele rămân pe o altă listă, cea a Trezoreriei americane, ceea ce primite de asemenea impunerea de sancţiuni împotriva lor, chiar dacă mai puţin constrângătoare.

Sursa foto: Capitol Hill Building ,Washington DC./ poncapost.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Perfect, acum e momentul să bage altele, antifa și blm, cap de listă!

    • Dar si Proud Boys, oath keepers, qanon si celelalte

    • 100% de acord. Nu fac compromisurii, oricum toate pe care le-ai mentionat sunt mizerii multiculturale „patriote” sau dezaxati paleo cre…s…tini. Oathe keepers aia nici nu stiu cine sunt.

    • Trebuie ori sa astepti pana vine raspunsul, dar probabil a fost cenzurat.

    • Ce raspuns sa mai vina dl. Tulth, extremismul e extremism, si la stanga si la dreapta. Punct. Ce mai barbierim atata statuia.

  2. Dacă vreți să găsiți cel mai mare terorist căutati-l peste Atlantic.