G4Media.ro

SUA acuză Rusia că transferă copii ucraineni după invadarea Ucrainei și îi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SUA acuză Rusia că transferă copii ucraineni după invadarea Ucrainei și îi dă spre adopție în familii ruse

Statele Unite au acuzat din nou, miercuri, Moscova că transferă copii ucraineni în Rusia după invadarea Ucrainei, dintre care unii sunt oferiţi spre adopţie, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Acest lucru este josnic, îngrozitor”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, citat într-un comunicat, adăugând că „Rusia duce un război nu numai împotriva armatei ucrainene, ci şi împotriva poporului ucrainean”.

„După cum a indicat preşedintele, Rusia comite crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina”, a adăugat el.

Declaraţia Casei Albe se referă în special la o investigaţie a cotidianului Financial Times, publicată miercuri, care a precizat că a identificat şi localizat patru copii ucraineni transferaţi în Rusia şi apoi oferiţi spre adopţie pe site-ul usynovite.ru. Copiii au vârste cuprinse între 8 şi 15 ani.

Potrivit ziarului, numele unuia dintre ei a fost schimbat în limba rusă şi nu se face nicio menţiune pe site despre originile lor ucrainene.

Ucraina a cerut returnarea a aproape 20.000 de minori „deportaţi sau strămutaţi forţat” în Rusia de la începutul asaltului acesteia la 24 februarie 2022.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, în legătură cu presupusele deportări ilegale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru AFP într-un interviu din luna mai că intenţionează să facă din întoarcerea în Ucraina a mii de copii transferaţi în Rusia una dintre problemele prioritare la conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, programată pentru jumătatea lunii iunie în Elveţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează