G4Media.ro

Studiu: Urșii panda uriași care trăiesc în grădinile zoologice ar putea suferi…

Sursa foto: zoobeauval.com

Studiu: Urșii panda uriași care trăiesc în grădinile zoologice ar putea suferi de „jet lag”

Oamenii de știință și-au propus să studieze modul în care viața în captivitate afectează ceasul corporal al urșilor panda giganți. Potrivit oamenilor de știință, urșii panda uriași care trăiesc în captivitate ar putea suferi de „jet lag” dacă ceasurile lor corporale nu se potrivesc cu mediul în care trăiesc, scrie CNN.

Acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra bunăstării și comportamentului acestei specii pe cale de dispariție, potrivit unui nou studiu publicat luni în revista Frontiers in Psychology.

La fel ca toate animalele, urșii panda au un ceas circadian – un ceas intern al corpului care funcționează în cicluri de aproximativ 24 de ore – și care este reglat de anumite elemente din mediul lor. Dar problemele apar atunci când elementele la care sunt expuși în captivitate nu corespund cu cei din mediul lor natural, a constatat studiul.

Acest lucru ar putea fi foarte important pentru a lua în considerare bunăstarea animalelor din captivitate, multe dintre acestea fiind expuse unui risc ridicat de dispariție în sălbăticie – inclusiv panda gigant.

„Animalele, inclusiv oamenii, au evoluat ritmurile pentru a-și sincroniza mediul intern cu mediul extern”, a declarat autorul principal al studiului, Kristine Gandia, doctorandă la Universitatea Stirling din Scoția, într-un comunicat de presă.

„Atunci când ceasurile interne nu sunt sincronizate cu indicii externi precum lumina și temperatura, animalele se confruntă cu efecte adverse. La oameni, acest lucru poate varia de la decalajul de fus orar până la probleme metabolice și tulburări afective sezoniere”, a spus Gandia.

Gandia și o echipă de observatori și-au propus să înțeleagă cum le poate afecta „decalajul orar” de a trăi la latitudini la care animalele nu au evoluat.

„Acesta este cu siguranță un concept care s-ar putea aplica tuturor animalelor captive”, a declarat Gandia pentru CNN.

Panda gigant a fost ales ca punct central al studiului în parte pentru că au o viață foarte sezonieră. Migrațiile au loc primăvara, deoarece panda mănâncă o anumită specie de bambus și pleacă în căutarea de noi lăstari. Primăvara este, de asemenea, sezonul de împerechere.

De asemenea, tratamentul lor în captivitate s-a pretat bine la studiu, a adăugat Gandia.

„Panda sunt animale foarte bune pentru a ne concentra asupra lor”, a spus ea. „Sunt foarte populare în grădinile zoologice și sunt multe care au „panda cams” (camere web din incinta animalelor), astfel încât putem vedea cum se schimbă comportamentul lor la diferite latitudini”.

Aceste camere le-au permis oamenilor de știință să monitorizeze comportamentul panda pe o perioadă de 24 de ore. Între timp, alți factori, cum ar fi vizitele regulate ale îngrijitorilor de la grădina zoologică, ar putea afecta, de asemenea, ceasurile circadiene ale animalelor.

Gandia a explicat pentru CNN că intervalul latitudinal al urșilor panda giganți este cuprins între 26 și 42 de grade nord. De asemenea, ar putea fi luate în considerare latitudini corespunzătoare între 26 și 42 de grade sud, a spus ea, deoarece acestea reflectă temperatura și condițiile de iluminare.

O echipă de 13 observatori, condusă de Gandia, a monitorizat 11 urși panda uriași în șase grădini zoologice diferite, toți născuți în captivitate. Grădinile zoologice nu au fost identificate, dar acestea erau împărțite aproximativ între latitudinile naturale ale animalelor și cele din afara acestui interval. Cele care s-au potrivit se aflau la latitudini echivalente cu habitatul lor natural din China, dar ar fi putut fi în alte țări.

Observatorii au studiat urșii panda în fiecare lună timp de un an, făcând măsurători regulate pentru a vedea cum se schimbă comportamentul lor.

Într-un e-mail pentru CNN, Gandia a explicat: „Am înregistrat, în esență, întregul repertoriu al comportamentului panda gigant, încercând să luăm în considerare comportamentele care sunt indicatori pozitivi, neutri și negativi pentru bunăstare. Așadar, acest lucru ar include comportamente precum jocul, îngrijirea și comportamentele legate de sex ca fiind comportamente pozitive, iar băutura și urinarea/defecarea ca fiind comportamente neutre de menținere, și câteva comportamente anormale/stereotipice ca fiind comportamente negative, ritmul fiind cel mai frecvent”.

S-a constatat că atât lumina zilei, cât și temperatura au fost indicii importante pentru panda.

Gandia a explicat comparația cu jetlag-ul, spunând pentru CNN: „Jet lag-ul” nu se referă la incapacitatea acută de a dormi la orele potrivite, care rezultă din mutarea rapidă între diferite fusuri orare, ci mai degrabă la potențiala lipsă de capacitate de a se adapta pe deplin la condițiile și indicii de mediu la latitudini la care panda nu au evoluat pentru a trăi. Prin urmare, aceasta ar putea duce la desincronizarea anumitor ceasuri interne sau comportamente cu mediul sau între ele.”

Animalele din captivitate au prezentat trei vârfuri de activitate pe parcursul unei perioade de 24 de ore – dintre care unul a fost noaptea – la fel ca în habitatul lor natural. Comportamentul sexual a fost înregistrat doar în timpul zilei la panda adulți, ceea ce ar putea fi un moment mai ușor pentru ei de a-și găsi perechea în sălbăticie.

Cei care trăiau în captivitate în afara latitudinii lor de origine s-au dovedit a fi mai puțin activi, ceea ce s-ar putea datora faptului că indicii de lumină naturală și de temperatură erau diferiți de cei din mediul lor natural.

„Atunci când panda gigant este adăpostit la latitudini mai mari – ceea ce înseamnă că experimentează anotimpuri mai extreme decât cele cu care au evoluat – acest lucru le schimbă nivelul de activitate generală și comportamentul anormal”, a declarat Gandia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează