G4Media.ro

STUDIU: Un stil de viață sănătos ar putea reduce semnificativ riscul apariției…

Sursa foto: Unsplash / Jez Timms

STUDIU: Un stil de viață sănătos ar putea reduce semnificativ riscul apariției sindromului de colon iritabil / Până la 10% din populația mondială se confruntă cu această tulburare / Cum influențează diferite aspecte riscul de a dezvolta afecțiunea

Adoptarea unui stil de viață sănătos ar putea reduce riscul apariției sindromului de colon iritabil. În cazul adulților aflați la mijlocul vieții și mai în vârstă care erau activi din punct de vedere fizic, dormeau suficient, aveau o dietă de calitate, își moderau consumul de alcool sau nu fumau, riscul de a dezvolta această tulburare gastrointestinală a scăzut cu până la 42%, potrivit studiului publicat în revista Gut.

Persoanele care trăiesc cu sindromul intestinului iritabil se confruntă cu dureri abdominale, balonare și obiceiuri intestinale anormale. Afecțiunea cronică poate provoca crampe, gaze și diaree sau constipație.

Această tulburare comună afectează între 5% și 10% din populația globală, sau până la 1 din 10 persoane la nivel mondial. Impactul tulburării asupra stomacului și intestinelor, precum și asupra bunăstării mentale, este bine recunoscut, dar cauza afecțiunii nu este pe deplin înțeleasă, au scris autorii studiului, potrivit CNN.

O echipă de cercetători din Hong Kong a constatat că, cu cât participanții la studiu au urmat mai multe comportamente sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cu atât mai mare a fost protecția împotriva apariției sindromului.

Participanții care au prezentat un singur comportament au avut un risc cu 21% mai mic de a dezvolta simptome în comparație cu cei care nu au urmat niciunul, în timp ce aceia care și-au asumat două comportamente au avut un risc cu 36% mai mic. Cei care au realizat între trei și cinci dintre comportamente au avut un risc cu 42% mai mic.

„Acest lucru sugerează că modificările stilului de viață au potențialul de a fi o strategie eficientă de prevenire primară pentru sindromul de colon iritabil”, a declarat coautorul studiului Vincent Chi-ho Chung, profesor la Școala de Sănătate Publică și Asistență Primară Jockey Club a Universității Chineze din Hong Kong, într-un e-mail.

„Din câte știm noi, studiul nostru este unul dintre primele studii la scară largă care confirmă că o combinație de comportamente de stil de viață sănătos … poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta sindromul.”

Până în prezent, majoritatea rapoartelor de consens privind sindromul de colon iritabil s-au concentrat pe diagnostic și tratament, mai degrabă decât pe prevenire, a adăugat el.

Prevenirea sindromului de colon iritabil

Studii anterioare au asociat factori individuali nesănătoși ai stilului de viață cu un risc crescut de sindrom de colon iritabil, iar cercetătorii au vrut să vadă dacă o combinație de factori sănătoși ar servi la îndepărtarea afecțiunii.

Noul studiu a evaluat 64.268 de participanți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, care nu fuseseră diagnosticați anterior cu această afecțiune, din UK Biobank, o bază de date biomedicale la scară largă.

După 12 ani și jumătate, au fost raportate 961 de cazuri (1,5%) de sindromul de colon iritabil în rândul grupului, cei care nu au menținut niciunul dintre comportamentele sănătoase prezentând cel mai mare risc de a dezvolta afecțiunea.

Cercetătorii au definit comportamentele sănătoase ca fiind menținerea unui nivel ridicat de activitate fizică viguroasă, consumarea zilnică a unei diete echilibrate de înaltă calitate, consumul zilnic doar de o cantitate moderată de alcool (între 5 și 15 grame), dormit între șapte și nouă ore pe noapte și fără fumat.

Atunci când a analizat comportamentele separat, echipa de studiu a constatat că dormitul în fiecare noapte a fost cel mai influent în reducerea riscului, a spus Chung. Persoanele care au o calitate ridicată a somnului au un risc cu 27% mai mic de a dezvolta această tulburare în comparație cu cele care nu au acest lucru.

Practicarea unei activități fizice mai viguroase a redus riscul cu 17%, în timp ce faptul de a nu fuma niciodată a avut o reducere a riscului de 14%.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că un consum moderat de alcool, atunci când este combinat cu celelalte patru comportamente de stil de viață sănătos, a provocat o reducere mai mare a riscului de a dezvolta sindromul în comparație cu abținerea totală de la alcool. Cercetătorii au considerat că acesta este un rezultat surprinzător care necesită investigații suplimentare, a spus Chung.

„Este important ca indivizii să ia în considerare propriile condiții de sănătate atunci când pun în aplicare aceste constatări în viața de zi cu zi”, a spus Chung. „De exemplu, abținerea de la alcool poate oferi în continuare beneficii dacă se aliniază cu alegerile personale, iar adulții mai în vârstă se pot angaja în activități fizice la un nivel moderat în loc de exerciții fizice viguroase”.

Echipa de studiu a grupat participanții în funcție de numărul de comportamente pe care le-au adoptat, cei care au adoptat între trei și cinci comportamente fiind grupați pentru a mări dimensiunea eșantionului pentru analiză. Majoritatea acestui grup era mai tânără și de sex feminin, avea un indice de masă corporală (IMC) mai mic și era mai puțin probabil să aibă un istoric familial de sindrom de colon iritabil, au declarat cercetătorii.

„Cercetările privind dezvoltarea unei strategii de prevenire primară pentru sindromul de colon iritabil sunt foarte importante, deoarece atât de mulți oameni suferă de acesta și majoritatea sunt femei”, a declarat Dr. Beverley Greenwood-Van Meerveld, profesor de fiziologie la University of Oklahoma Health Sciences Center, într-un e-mail. „Dovezile din această cohortă mare sugerează că alegerile legate de stilul de viață joacă un rol cheie în dezvoltarea sindromului.”

Reducerea stresului

Studiul nu a inclus reducerea stresului ca parte a comportamentelor de stil de viață observate. Greenwood-Van Meerveld, care a studiat rolul pe care îl joacă stresul în această tulburare, a declarat că omisiunea este surprinzătoare, deoarece stresul a fost studiat ca fiind un factor care joacă un rol semnificativ. În plus, limitarea grupului de vârstă este îngrijorătoare, a spus ea, deoarece sindromul se dezvoltă adesea la începutul vieții adulte, dar studiul actual a înrolat participanți cu o vârstă medie de 55 de ani.

„Măsurătorile sunt limitate, dar, deoarece dimensiunea eșantionului este atât de mare, acestea oferă informații valoroase despre ceea ce ar putea reduce probabilitatea apariției sindromului pe măsură ce adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă îmbătrânesc”, a declarat Dr. Margaret Heitkemper, profesor în cadrul departamentului de asistență medicală biocomportamentală și informatică de sănătate al Universității din Washington și profesor adjunct în cadrul diviziei de gastroenterologie, într-un e-mail.

„După cum subliniază autorii, sindromul de colon iritabil este o afecțiune eterogenă, iar o serie de factori suplimentari ar putea fi în joc”. Heitkemper nu a fost implicat în studiu.

Mențineți o bună igienă a somnului și sănătatea intestinelor

Este nevoie de studii suplimentare privind efectul pe care îl are somnul de calitate asupra prevenirii sindromului, așa cum au afirmat cercetătorii, deoarece un laborator specializat ar oferi dovezi mai concrete decât somnul auto-raportat într-un mediu casnic, a spus Heitkemper, care a studiat somnul la femeile cu sindrom de colon iritabil.

Studiul a constatat că menținerea unui stil de viață sănătos este importantă, a spus Heitkemper. Iar respectarea principiilor de igienă a somnului, cum ar fi nefolosirea dispozitivelor electronice la ora de culcare și evitarea cofeinei seara, îi va ajuta pe indivizii care se luptă să aibă un somn de mai bună calitate, a adăugat ea.

„Sănătatea intestinală nu ar trebui să fie niciodată luată de bună și trebuie să fie protejată”, a spus Greenwood-Van Meerveld. „Sfatul meu este să mâncați sănătos și să reduceți nivelul de stres prin instrumente zilnice de reducere a stresului, cum ar fi meditația.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează