G4Media.ro

Studiu: Tatuajele cresc cu 21% probabilitatea apariției limfoamelor / Organismul percepe pigmentul…

Sursa foto: Pixabay

Studiu: Tatuajele cresc cu 21% probabilitatea apariției limfoamelor / Organismul percepe pigmentul ca pe o substanță străină și activează sistemul imunitar

Tatuajele ar crește cu 21% probabilitatea apariției limfoamelor, este concluzia unui studiu al Universității din Lund, Suedia, publicat pe 21 mai în eClinical Medicine (Lancet.com), informează Corriere della Sera.

Echipa de cercetători, formată din Christel Nielsen, Mats Jerkeman și Anna Saxne Joud, afirmă că „până la 99% din cerneala injectată este transferată în timp din derm către ganglionii limfatici, inițiind un răspuns imunitar sistemic”.

Cercetătorii au luat în considerare neoplasmele sistemului limfatic care au apărut la cetățeni suedezi cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, în perioada 2007-2017. Răspunzând la un chestionar, 1.398 de persoane au declarat că au avut cel puțin un tatuaj, care au fost comparate cu un alt „grup de control” format din 4.193 de persoane care nu au fost diagnosticate cu acest tip de tumoare malignă.

Dintre cei cu limfom, 21% erau tatuați, în timp ce 18% dintre cei din grupul de control erau tatuați. „După ce am luat în considerare alți factori, precum fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom era cu 21% mai mare în rândul celor care fuseseră tatuați”, au explicat cercetătorii.

Organismul percepe pigmentul ca pe o substanță străină (adică un antigen) care nu ar trebui să se afle acolo și, prin urmare, activează sistemul imunitar. Metalele (cum ar fi arsenicul, cromul, nichelul, plumbul, cobaltul), hidrocarburile policiclice și aminele aromatice primare se depun în ganglionii limfatici.

Airc (Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului) clasifică o mare parte dintre aceste substanțe chimice ca fiind cancerigene.

În mod surprinzător, s-a observat că numărul sau amploarea tatuajelor de pe piele nu modifică procentul de risc de inflamație.

 

Cercetătorii au observat că riscul de a dezvolta limfoame este cel mai ridicat la mai puțin de doi ani de la primul tatuaj, apoi scade între doi și zece ani după această dată și crește din nou de la vârsta de 11 ani.

Cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer sunt limfomul difuz cu celule B mari (28%), limfomul Hodgkin (21%) și limfomul folicular (18%).

Prin urmare, creșterea numărului de diagnostice de cancere ale sistemului limfatic poate fi atribuită, de asemenea, popularității crescânde a tatuajelor, care se fac în special la vârste fragede, astfel încât persoanele rămân expuse la aceste substanțe o mare parte din viață.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deci rasa de oameni de Bazna se cotesc mai repede. Nasol.