G4Media.ro

Studiu: Simplul act de a respira poate fi un mod major de…

Sursa Foto: doc.ro

Studiu: Simplul act de a respira poate fi un mod major de transmitere a tuberculozei

Un studiu realizat al Universitatății din Cape Town (Africa de Sud), dat publicității marți, relevă că simplul act de a respira ar putea fi un mod major de transmitere a tuberculozei, relatează Agerpres, citând AFP.

Potrivit rezultatelor studiului, ar putea fi modificată profund strategia de luptă împotriva acestei boli, tradiţional centrate pe tuse, principalul său simptom.

Dezbaterea aminteşte de cea care a animat oamenii de ştiinţă la începutul pandemiei de COVID-19: dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiraţie, aceasta înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii.

Într-adevăr, „acest lucru lasă loc pentru o transmitere ne-neglijabilă înainte ca persoanele infectate să fie tratate”, a declarat pentru AFP Ryan Dinkele, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud).

Potrivit acestuia, o nouă abordare în lupta împotriva bolii ar consta în detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aştepta ca acestea să fie tratate.

„Dacă transmiterea este posibilă în absenţa simptomelor, acest lucru ne face sarcina extrem de complicată „, recunoaşte el.

Cercetarea, care nu a fost încă analizată de alţi oameni de ştiinţă, a fost prezentată la o conferinţă online internaţională dedicată sănătăţii pulmonare.

Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi „bacilul Koch”, după numele descoperitorului său.

Cercetătorii sud-africani au evaluat transmiterea acestei bacterii la 39 de persoane infectate. Pentru aceasta, ei au măsurat în ce măsură această bacterie a pătruns în aer de la persoanele infectate atunci acestea respirau normal, profund şi când tuşeau.

După 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conţineau bacteria.

Tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respiraţia, însă, potrivit cercetătorilor, faptul că respirăm continuu ar putea implica ideea că 90% dintre bacteriile care pătrund în aer de la o persoană infectată sunt transmise pe această cale.

De aici şi importanţa locurilor bine ventilate, potrivit cercetătorilor.

La începutul pandemiei de COVID-19, acest mod de transmitere prin nori de particule virale (aerosoli) a fost subestimat. De atunci însă a apărut un consens cu privire la faptul că acesta reprezintă un mod major de transmitere a bolii.

OMS estimează că 1,5 milioane de persoane mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial, ceea ce face din tuberculoză cea mai letală boală infecţioasă (cu excepţia COVID-19).

Potrivit OMS, aproape un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacteria tuberculozei, însă doar 5% din aceste persoane fac boala, majoritatea trăind în ţări cu venituri mici şi medii, relatează Agerpres.

Sursa Foto: doc.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu!!!!! Simplul act de a EXISTA poate fi un mod major de transmitere a tuturor bolilor, infectiilor, virusurilor, etc.

    • Bre, cand ziceam eu ca TB e mai usor de transmis decat kovid19toamna sunt convins ca ati zis ca sunt dus cu pluta pe Jiu…

  2. Penibila stire

  3. Noroc cu Ceausescu la faza cu transmiterea tubercolozei. Daca noi nu am fi fost vaccinati la gramada, fara sa ne intrebe nimeni daca vrem sau nu, muream pe capete si de TBC.
    Acum na, avem doar drepturi, ca obligatiile nu-s pentru urmasii dacilor!

  4. Propagandă!
    Tuberculoza nu mai există , e doar COVID acum !