G4Media.ro

STUDIU Sifilisul s-ar fi putut răspândi în Europa înainte de Cristofor Columb

STUDIU Sifilisul s-ar fi putut răspândi în Europa înainte de Cristofor Columb

Oamenii de ştiinţă au descoperit că sifilisul şi alte boli înrudite s-ar fi putut răspândi în Europa înainte de întoarcerea lui Cristofor Columb din Americi, potrivit unui studiu publicat vineri de oameni de ştiinţă elveţieni, informează DPA, preluată de Agerpres.

Până în prezent se credea că sifilisul a fost adus în Europa de Columb şi de echipajul său când s-au întors din Americi în 1493.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Zurich au descoperit însă agenţi patogeni ai sifilisului şi ai altor bacterii similare pe mostre de rămăşiţe umane, dintre care cel puţin una datând de dinainte de Columb.

Ei au identificat, de asemenea, agenţi patogeni ai framboesiei, o infecţie a pielii şi oaselor care în prezent este întâlnită doar în zonele tropicale, în probe de ADN provenind din Finlanda, Estonia şi Olanda între începutul secolului al XV-lea şi secolul al XVIII-lea.

Cercetătorii au descoperit, totodată, o bacterie necunoscută din aceeaşi familie. Boala provocată de aceasta s-a dezvoltat în mod evident alături de sifilis şi de framoboesie, însă azi a dispărut, au constatat oamenii de ştiinţă.

Studiul aruncă o lumină mai clară asupra istoriei Treponema pallidum, bacteria care cauzează sifilisul: potrivit cercetătorilor, a existat o mare varietate de subspecii în Europa încă de la sfârşitul secolului al XV-lea, ceea ce ipoteza clasică legată de Columb nu putea explica.

Oamenii de ştiinţă suspectează că predecesorul comun al acestor agenţi patogeni s-a dezvoltat în urmă cu cel puţin 2.500 de ani şi ar fi putut de asemenea avea originea în Europa.

Originea sifilisului – o boală care a făcut ravagii în Europa între sfârşitul secolului al XV-lea şi secolul al XVIII-lea – nu a fost lămurită până în prezent.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Asa cum vizionarul Lorin Fortuna, sa ii fie tarana usoara, a spus ca romanii au fost primii oameni de pe pamant, nu e exclus ca sifilisul sa fi plecat tot de pe la noi, de la vreo domnisoara poreclita in comunitate cu sufixul „c*r-de-fier”.

  2. Când știința face politică…
    Europa TREBUIE să fie originea tuturor relelor…

  3. Poate ca europenii au dus sifilisul sau ruda acestuia in Americi impreuna cu gripa si variola ? Au curatat America de nayivi

  4. Agentul patogen este o bacterie, nu un virus!!!
    FAKE PHOTO!!{

  5. wassermann test

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.