G4Media.ro

Studiu: Satisfacția în viață scade între 9 și 16 ani/ La ce…

sursa foto: Pexels

Studiu: Satisfacția în viață scade între 9 și 16 ani/ La ce vârste sunt oamenii cel mai fericiți

Fericirea personală poate părea un concept greu de definit sau de urmărit, dar este totuși o întrebare care a suscitat multe dezbateri și cercetări de-a lungul anilor.

Pentru a oferi câteva răspunsuri la întrebarea când este probabil să fii cel mai fericit în viață, o echipă de cercetători de la universități europene a realizat un studiu care a evaluat modul în care evoluează starea de bine pe parcursul vieții, scrie Euronews. Studiul, publicat în revista academică Psychology Bulletin, se bazează pe 443 de eșantioane din studii care au implicat un total de 460.902 participanți.

S-a constatat că satisfacția în viață scade între 9 și 16 ani, apoi crește din nou ușor până la vârsta de 70 de ani. După acest punct, satisfacția vieții a scăzut din nou până la vârsta de 96 de ani.

„Ne-am concentrat asupra schimbărilor în trei componente centrale ale bunăstării subiective. Satisfacția vieții, stările emoționale pozitive și stările emoționale negative”, a explicat într-un comunicat de presă Susanne Bücker, profesor asistent la Universitatea germană de sport din Köln, care a lucrat la studiu.

Raportul a arătat, de asemenea, că stările emoționale pozitive au scăzut între 9 și 94 de ani. Stările emoționale negative au fluctuat ușor între 9 și 22 de ani, apoi au scăzut până la vârsta de 60 de ani, înainte de a crește din nou.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea sportivă germană din Köln, Universitatea Ruhr din Bochum, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și de la Universitățile din Berna și Basel din Elveția.

De ce sunt anumite vârste asociate cu o fericire mai mare? În rezumatul rezultatelor, Bücker a explicat că studiul a indicat o tendință pozitivă pe o perioadă largă a vieții „dacă ne uităm la satisfacția vieții și la stările emoționale negative”, a spus ea.

Potrivit lui Bücker și echipei sale, scăderea satisfacției în viață între 9 și 16 ani poate fi atribuită schimbărilor semnificative ale corpului și ale vieții sociale, care sunt adesea asociate cu pubertatea. Constatările lor au indicat că satisfacția vieții crește din nou pe măsură ce adolescenții trec la vârsta adultă tânără.

În ceea ce privește declinul satisfacției vieții la vârsta adultă foarte târzie, începând cu vârsta de 70 de ani, Bücker îl atribuie schimbărilor de viață asociate cu bătrânețea.

„Acest lucru ar putea fi legat de faptul că, la persoanele foarte în vârstă, performanța fizică scade, sănătatea se deteriorează adesea și contactele sociale se diminuează; nu în ultimul rând, pentru că semenii lor mor”, a sugerat ea.

Cercetătorii au realizat sondajul pentru a lua în considerare și a promova bunăstarea pe parcursul întregii durate de viață.

În cele din urmă, speranța este că cercetarea lor ar putea ghida dezvoltarea unor programe de intervenție adaptate pentru a crește satisfacția și fericirea în viață, în special pentru persoanele în vârstă.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează