G4Media.ro

Studiu OECD: România, în Top 5 al exportatorilor global de îngrijitori pentru…

Studiu OECD: România, în Top 5 al exportatorilor global de îngrijitori pentru bătrâni. În paralel, țara noastră are deficit major de angajați în domeniu

România, Polonia și Slovacia sunt țările cu cel mai mare deficit de îngrijitori pentru bătrâni din lume, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În paralel, România este și unul dintre cei mai mari exportatori globali de forță de muncă tocmai pentru îngrijirea bătrânilor, arată același studiu.

Deficitul de îngrijitori a devenit acut în timpul pandemiei de coronavirus, în care centrele speciale pentru bătrâni au fost cele mai afectate instituții în toată lumea, alături de spitale și clinici. Pe durata pandemiei, angajații din centrele pentru vârstnici au fost forțați să lucreze în condiții de stres major, arată raportul OCDE.

De ce e atât de critică situația în România și alte state din centrul și estul Europei, unde numărul de îngrijitori este mai mic decât jumătatea mediei din statele OCDE?

Organizația internațională enumeră câteva motive comune în România, Polonia și Slovacia:

– în mod tradițional, în cele trei țări bătrânii sunt îngrijiți de familiile lor
– infrastructura proastă de transport din mediul rural reduce posibilitatea ca unii locuitori să se angajeze în serviciul de îngrijire a bătrânilor
– emigrația majoră a forței de muncă în țări unde plata e mult mai bună
– criza financiară începută în 2008 a dus la scăderea bugetelor publice dedicate acestor servicii

OCDE amintește însă că în România salariul angajaților din sistemul public de îngrijire a bolnavilor a crescut constant în ultimii ani.

Țările care ”exportă” cei mai mulți muncitori angajați ulterior în sistemul de îngrijire a vârstnicilor sunt Filipine, India, Mexic, România, Polonia, Bulgaria, Nigeria, Kenya și Liberia.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. pai ce ati votat? hotia? sa fiti multumiti

  2. E vorba de bani? Ingrijitorii de bătrîni merg in alte tari unde se plătește mai bine? Sa nu stea ei în țărișoara lor….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.