G4Media.ro

Studiu: Economia României va trece printr-un proces de restructurare din cauza schimbărilor…

Foto: Pixabay

Studiu: Economia României va trece printr-un proces de restructurare din cauza schimbărilor tehnologice, crizei forței de muncă și modificărilor fiscale

Economia românească va trece, în următorii ani, printr-un amplu proces de restructurare, pe fondul provocărilor generate de schimbările tehnologice, de criza forței de muncă și de modificările fiscale. Fără o planificare strategică, fără o restructurare a operațiunilor și fără un leadership capabil să anticipeze evoluțiile pieței, multe dintre companiile românești, mai ales din sectorul IMM-urilor, riscă să dispară, arată experții de la Sierra Quadrant, într-o analiză privind perspectivele mediului de business românesc.

Analiza integrală:

Economia, lumea în care trăim, nu mai seamănă deloc cu ce se întâmpla acum 20-30 de ani. Nivelul de impredictibilitate, de incertitudine, a crescut foarte mult, iar planurile de business nu mai pot urmări o evoluție liniară.

A trecut vremea când puteai să îți faci planuri pe 4-5 ani, mizând pe creșterea economică, pe avansul consumului, pe stabilitatea unei legislații fiscale.

În noua realitate economică, volatilitatea a devenit cuvântul de ordine, iar perspectivele trebuie să în calcul o mulțime de factori, de la ritmul tot mai alert de inovare, la AI și schimbarea obiceiurilor de consum.

Potrivit experților de la Sierra Quadrant, economia românească riscă să piardă semnificativ la capitolul competitivitate, să devină practic irelevantă în perspectiva următorilor ani, dacă nu își va restructura operațiunile și nu va adopta planuri de planificare strategică, soluții menite să anticipeze riscurile și să exploateze avantajele oferite de AI, de inovație și cercetare.

,,2024 este un an de standby pentru majoritatea firmelor românești. Este un an de respiro după 4 ani de crize multiple, de inflație, de probleme logistice.

Este un an de acalmie în care, pe fondul stabilității oferite de cadrul electoral nu numai în România ci la nivel global, nu vom asista la modificări semnificative de ordin fiscal, decizii majore care să impacteze business-ul, nu vom avea surprize. Însă din 2025, lucrurile vor arăta cu totul altfel’’, spune Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Potrivit companiei specializată în restructurarea business-urilor, 2025 va aduce un nou ciclu de probleme economice, de la cele de ordin fiscal, la cele structurale care țin de relevanța business-urilor, de concurență și de evoluția economică în general.

,,Criza datoriilor la nivel global se adâncește pe zi ce trece, iar soluțiile sunt cele deja cunoscute. Creșteri de taxe, reduceri de cheltuieli bugetare, cu efectele directe în economie.

Pentru România, perspectivele indică o amplificare a provocărilor de natură fiscală (creșteri de taxe) și o accentuare a problemelor mai ales din industriile asociate consumului (scăderi de producție și vânzări, accentuarea blocajului financiar etc.)

Necesara restructurare a aparatului public, reducerea cheltuielilor statului pe fondul deficitului semnificativ, noua lege a salarizării și inflația vor pune o presiune semnificativă pe consum, pe ramurile productive ale economiei’’, arată analiza.

În aceste condiții, spun experții, firmele românești trebuie să își pregătească cu mare atenție planurile de business pentru orizontul 2025-2027 în condițiile în care perspectivele nu sunt deloc pozitive.
,,Producția industrială continuă să scadă, creșterea economică este una firavă, de numai 0,1% în T1, iar inflația continuă să afecteze performanța economiei.

Asistăm deja, așa cum estimam, la un val semnificativ de închideri de firme în primul trimestru, probabil vor fi mai multe insolvențe decât în anii trecuți – în special efecte ale creșterilor de taxe din acest an’’, afirmă Ovidiu Neacșu.

,,Acoperișul casei se repară când e soarele pe cer…’’

Sierra Quadrant estima, la finele anului trecut, că în 2024, vom vedea peste 150.000 de firme cu probleme în economie, iar datele anunțate de Registrul Comerțului, după primul trimestru, vin să confirme această predicție.

Anul trecut, spre comparație, peste 133.000 de firme au intrat în dificultate (16335 de companii și-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate iar 6650 au intrat în insolvență)
Potrivit specialiștilor, companiile cu cele mai mari probleme, în momentul de față, sunt cele din comerț, agricultură, industrie și construcții, acolo unde creșterea taxelor, scăderea puterii de cumpărare și limitarea creditării au creat multiple probleme.

,,Printre firmele care și-au închis porțile, în prima parte a anului, cele mai multe sunt așa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile să facă față provocărilor din prezent. Probabil numărul lor va crește semnificativ în următoarea perioadă.

Pentru restul, șansa continuării activității este dat de necesara restructurare a operațiunilor, de adaptare a ofertei de produse și servicii la noua realitate, de adoptarea unor planuri de planificare strategică’’, spun experții.

,,Există o vorbă la români – acoperișul casei se repară când e soarele pe cer- care se potrivește situației din prezent. În esență, dacă vor să evite provocările, hopurile economice care urmează, companiile românești trebuie să își ia de pe acum măsuri necesare pentru a preîntâmpina efectele creșterilor de taxe, scăderii vânzărilor etc. Este ca la medic. Te duci la un control preventiv, nu când boala e deja instalată’’, spune Neacșu.

Potrivit experților, în prezent, din păcate, multe dintre firmele românești ajung să apeleze la producedurile de restructurare, de la concordatul preventiv la acordul de restructurare, mult prea târziu, când deja au mari probleme financiare, de funcționare a business-ului.

,,Din păcate, la noi se înțelege greșit, de mulți antreprenori, rolul procedurilor de restructurare. Restructurarea operațiunilor nu înseamnă doar să îi ajuți să își reducă datoriile, să își rezolve problemele de finanțare. Firmele au nevoie de un program de planificare strategică, de o evaluare completă a business-ului – cine sunt clienții, cum arată piața, care sunt competitorii, dacă au posibilități de inovare.

Altfel, în absența unei strategii pe termen mediu și lung, multe dintre firme ajung, după câțiva ani, în aceeași situație în care s-au aflat și în momentul în care au fost restructurate’’, arată analiza.
Leadership-ul, esențial în vremuri tulburi

Statisticile procedurilor de insolvență arată că, în foarte multe cazuri, managementul este principalul vinovat pentru situația economică dificilă în care se află companiile.

Mai mult chiar, în cele mai multe situații, managementul nu este schimbat chiar dacă compania ajunge în situații de criză.

Lipsa unui leadership competent este, potrivit experților, una dintre marile probleme ale economiei românești.

,,Lumea în care trăim nu mai are o evoluție liniară. Situațiile de tip ,,black swan’’ sunt tot mai dese, realitatea oferă provocări tot mai complexe. În noua dimensiune economică în care trăim, influențată puternic de Industry 4.0, de AI, de criza forței de muncă, fără un anumit nivel de educație, asociat dezvoltării economice, noii realități, este tot mai greu să faci față provocărilor.

A trecut vremea managerilor ,,școliți’’ la locul de muncă, crescuți pe valul creșterii consumului. În perspectiva următorilor ani, leadership-ul va avea o influență tot mai puternică asupra business-ului, a modului în care este capabilă compania să prevadă oportunitățile din viitor și să anticipeze semnalele de alarmă’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Potrivit analiștilor, cel puțin în 2025, pentru multe companii, mai ales din zona IMM-urilor, marea provocare o va reprezenta continuitatea business-ului.

,,Leadershipul unei companii trebuie să capete noi valori, să manifeste un nivel ridicat de alertăm de agilitate, să construiască modele de business capabile să anticipeze provocările și oportunitățile din viitor, să genereze planuri de planificare strategică – elemente care, din păcate, lipsesc din multe dintre companiile din România.

Ne confruntăm, din păcate, cu o criză majoră de leadership, fapt care riscă să influențeze competitivitatea economică în orizontul următorilor ani’’, afirmă experții.

Sierra Quadrant este specializată în lucrări de administrare și lichidare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. sefii aia de la CEC au nevoie de mai multe pozitii nu restructurare

  2. Nicio șansă pe meleagurile mioritice!
    Leadership și planificare strategică nu există pe aici, astea sunt noțiuni străine nouă! Cu asemenea Guvern și Parlament avem garanția eșecului sigur.

  3. Cica : Daca nu va adopta planuri de planificare strategică, soluții menite să anticipeze riscurile și să exploateze avantajele oferite de AI, de inovație și cercetare. Firmele mici care mor sau cele mari care muta profitu acasa? Sau vorbim de tocatorii de hartie -noi le spunem bugetari.