
STUDIU De ce rănile animalelor se vindecă mai repede decât ale noastre? / Principalul motiv: dispariția părului / Foliculii de păr sunt bogați în celule stem care contribuie activ la regenerarea pielii
Un studiu realizat de Universitatea Ryūkyū din Japonia analizează ratele diferite de vindecare la primatele neumane, oameni și șobolani, iar datele arată că animalele se vindecă mult mai repede decât oamenii, scrie Corriere della Sera.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În natură, a fi agresiv poate fi costisitor: cei care petrec timp luptându-se ajung să se rănească mai devreme sau mai târziu. bebelușii, cunoscuți pentru temperamentul lor violent, au totuși un avantaj evolutiv: pielea lor se regenerează surprinzător de repede. Dar ei nu sunt o excepție.
Este Homo sapiens, de fapt, specia – dintre primatele non-umane și șoareci – la care rănile durează cel mai mult să se vindece. Acest lucru este explicat de un studiu tocmai publicat în Proceedings of the Royal Society B.
Metodologia
Cercetarea a fost realizată de echipa lui Akiko Matsumoto-Oda, zoolog și lector la Universitatea Ryūkyū din Japonia, prin parteneriate cu sanctuare de bioconservare din Japonia și Kenya. Au fost examinate patru specii de primate: maimuțele Vervet (Chlorocebus pygerythrus), maimuțele Sykes (Cercopithecus albogularis), cărăbușii Olive (Papio anubis) și cimpanzeii (Pan troglodytes).
Cercetătorii au recrutat câte cinci specimene; după ce le-au anesteziat, le-au ras o parte din păr și apoi le-au făcut o rană cutanată circulară cu diametrul de 40 de milimetri. Leziunile au fost apoi pansate cu unguent antibiotic și acoperite cu tifon pentru a preveni infecțiile. La fiecare patruzeci și opt de ore, echipa a făcut fotografii pentru a urmări progresul vindecării. Rezultatul? La primatele neumane, acesta a avansat cu o medie de 0,61 milimetri pe zi, cu o recuperare aproape completă în aproximativ 2 luni.
Compararea cu oamenii
Ulterior, Matsumoto-Oda și colegii săi s-au deplasat la Spitalul Universitar Ryūkyū, unde au monitorizat 24 de pacienți supuși unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorilor cutanate.
Din nou, rănile postoperatorii, comparabile ca dimensiune cu cele ale animalelor, au fost fotografiate la intervale regulate.
Aici, însă, vindecarea a progresat la o rată de doar 0,25 milimetri pe zi: cu 59% mai puțin decât rata observată la maimuțele noastre „verișoare”. În total, regenerarea pielii a durat așadar 161 de zile. Mânați de dorința de a avea o imagine mai completă, cercetătorii au inclus în studiu și șoareci de laborator: viteza lor de vindecare a fost identică cu cea a primatelor neumane.
Forța evolutivă
Dovada este clară că aceste animale, atunci când pielea lor suferă o leziune, se vindecă mai repede decât noi.
„Se crede că fiecare specie animală are o rată „optimă” de vindecare a rănilor”, explică Matsumoto-Oda pentru Curier: „Chiar și speciile îndepărtate din punct de vedere taxonomic, cum ar fi rozătoarele și primatele neumane, pot avea rate de vindecare similare, deoarece converg către aceeași soluție optimă”, spune el.
Pe scurt, evoluția este cea care trasează cursul în timp și cu mecanismele sale aleatorii. Desigur, natura tinde întotdeauna să economisească.
„Dintr-o perspectivă evolutivă, vindecarea prea rapidă poate duce la cheltuieli energetice excesive sau la afectarea funcției țesuturilor din cauza formării cicatricilor. Dimpotrivă, un proces lent de reparare crește riscul de infecție sau de prădare. Prin urmare, speciile care ocupă nișe ecologice diferite pot dezvolta rate de vindecare similare dacă factori precum dimensiunea corpului, metabolismul și riscul de prădător favorizează același echilibru adaptativ”, explică specialustul.
Firea umană
Se pune atunci întrebarea: de ce pielea noastră are nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca decât cea a unui cimpanzeu sau a unui șoarece?
Potrivit cercetătorilor, această diferență este legată de adaptarea la climatele calde.
În cursul evoluției, după cum bine se știe, ne-am pierdut părul. La primatele non-umane, foliculii de păr sunt bogați în celule stem care contribuie activ la regenerarea pielii.
La om, însă, majoritatea acestor foliculi au fost pierduți sau înlocuiți de glande sudoripare, care sunt utile pentru disiparea căldurii. Acestea din urmă, deși conțin celule stem, sunt mai puțin eficiente în reînnoirea pielii.
Continuarea cercetărilor în lumea animală, eventual extinderea eșantioanelor studiate, ar putea deschide persoane noi pentru chirurgia plastică și dermatologie.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.