G4Media.ro

STUDIU Aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite stau închise în…

STUDIU Aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite stau închise în sertarele românilor

Aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite sunt depozitate în casele românilor, ceea ce face ca România să se claseze pe locul 9 din 27 de ţări din acest punct de vedere, arată datele unui studiu realizat de reBuy, relatează Agerpres.

Conform sursei, în cursul anului trecut, România a produs 653 de tone de deşeuri de telefoanele mobile, în timp ce la nivelul ţărilor analizate cantitatea a ajuns la 23.964 de tone, ceea ce echivalează cu peste 54 de avioane Boeing 747-8, cu greutatea maximă la decolare (442 tone, fiecare) sau cu mai mult de 138 de balene albastre (cu 173 tone, fiecare).

„Telefonul mobil a devenit una dintre cele mai folosite tehnologii în ziua de astăzi. Acesta a ajuns, însă, să genereze cantităţi tot mai mari de deşeuri, prin simplul fapt că oamenii îl înlocuiesc în mod periodic, nu neapărat că ar fi stricat, ci mai mult din prisma faptului că „nu mai este la modă”. În acest fel, românii ajung să depoziteze în casă telefoanele mobile vechi pe care nu le mai folosesc sau chiar mai rău de atât, ajung să le arunce la gunoi, în loc să le recicleze. Odată ajunse la gropile de gunoi, acestea devin nocive pentru mediu din cauza substanţelor chimice toxice pe care le conţin, cum ar fi plumbul şi cromul”, atrag atenţia specialiştii Asociaţiei Respo DEEE.

Studiul de specialitate relevă, totodată, că, în România, există aproape 22 de milioane de telefoane mobile care sunt nefolosite şi care stau, probabil, închise în sertarele dulapurilor. Acest lucru poziţionează ţara noastră pe locul 9, între cele 27 de ţări analizate, respectiv 24 din Europa (Suedia, Finlanda, Lituania, Estonia, Anglia, Portugalia, Danemarca, Austria, România, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Irlanda, Spania, Bulgaria, Letonia, Grecia, Elveţia, Belgia, Ungaria, Croaţia, Olanda, Polonia) plus Canada, SUA şi Noua Zeelandă.

Cel mai mare număr de telefoane mobile nefolosite este în SUA (223 milioane), urmate de Germania – cu 84,7 milioane şi Marea Britanie (cu 83,1 milioane). La polul opus se află Slovenia, Letonia şi Estonia – cu 2,3 milioane, 1,7 milioane, respectiv 1,6 milioane de telefoane uzate.

Dacă telefoanele nefolosite din cele 27 de ţări ar fi duse la reciclat, suma obţinută din extragerea metalelor preţioase existente în aparate, precum, aur, argint, paladiu, platină şi cupru, ar atinge cifra de 1,9 miliarde de euro, mai arată statistica celor de la reBuy. Este esenţial să urmărim şi rata de reciclare şi reutilizare a telefoanelor mobile din România, care era anul trecut, de 69%, înregistrând astfel, cea mai mică rată între toate ţările analizate”, notează sursa citată.

În privinţa ratei generale de reciclare a telefoanelor mobile din România, aceasta a fost de 11%, cea mai mică între ţările prezente la studiu. De cealaltă parte, ţările cu cea mai mare rată de reciclare sunt: Slovenia – cu 75%, Germania (67%) şi Lituania (59%).

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Lipsește un „p”.
  Articol plătit de huawei
  Dar se va rezolva și asta. După great reset, în noua realitate nu vei mai cumpara un produs decât pentru o perioada determinata ca să nu produci deșeuri. De oare a crescut brusc interesul fata de gunoaie în ultimele săptămâni?

 2. Daca n-ai unde sa le reciclezi, ce poti face cu ele…?

  Ca sa le vinzi cu 50-100 lei pe Olx nu merita efortul, iar ca sa le arunci nu e „eco”. Asa ca stau in sertare pana cand va face si Romania un program de reciclare adevarat, nu doar pentru telefoane, ci si pentru hartie, plastic, sticla, etc…

  Doar metalele se recicleaza cu adevarat in Romania, si nici alea toate. Restul programelor de reciclare sunt o gluma…

  • Buna ziua,

   Asociatia Respo DEEE colecteaza si recicleaza deseurile de echipamente electrice si electronice printre care si telefoanele mobile. Te rugam sa ne contactezi la Tel verde 0 800 800 219 si gasim impreuna o solutie pentru a le colecta de la dumneavoastra. De asemenea, puteti comanda gratuit un recipient pentru colectarea selectiva direct de aici: https://respo.ro/solicitare-cutii-de-colectare/

   Zi frumoasa!

 3. Ale mele, alea vechi, non smart, stau in pod si nu in sertare sa ocupe spatiu de pomana! Va rog…

 4. Eu am vreo 5-6. Ce-i drept cel mai vechi e din 1999…. Dar funcționează.

 5. telefoane fara 3g,
  telefoane albe pentru zile negre.
  „lămpile” erau bune,vedeai ce e in ele,nu aveau „bug”.uri………
  azi pana si copii pot printa 3D dildo pt. mami…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.