G4Media.ro

Studiu: Aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu…

Sursa foto: Wikipedia / Michael Apel

Studiu: Aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu dispariţia

ONG-ul german NABU, care militează pentru pentru protejarea naturii, avertizează că aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu dispariţia, conform studiului realizat de organizaţia BirdLife International.

Studiul a plasat 110 dintre cele 544 de specii pentru care au fost colectate date ştiinţifice pe Lista Roşie întocmită de BirdLife International, iar alte 166 de specii au fost incluse pe Lista speciilor în declin.

Cele mai afectate sunt păsările cântătoare, precum ciocârlia, sfrânciocul şi cinteza, iar declinul lor a fost atribuit pierderii habitatelor şi utilizării de substanţe chimice în agricultură.

Reprezentanţii NABU notează că speciile native europene, precum becaţele, lăstunii şi prepeliţele, au sărit peste o categorie şi au ajuns pe lista speciilor ameninţate la nivelul întregului continent. Păsările marine, inclusiv raţa catifelată, sunt de acum ameninţate cu dispariţia din cauza pescuitului şi a poluării apelor.

Diversitatea păsărilor europene continuă să fie ameninţată de agricultură, industria construcţiilor, exploatarea mărilor, practici forestiere deficitare, poluare şi uciderea ilegală a exemplarelor din anumite specii, a precizat Leif Miller, directorul ONG-ului NABU.

Schimbările climatice afectează şi ele habitatele multor specii de păsări.

Există însă şi câteva specii care beneficiază de o ameliorare. Pescărelul şi gaia roşie au ieşit de pe Lista Roşie, iar câteva specii de răpitoare au beneficiat de pe urma unor măsuri de conservare.

Studiul a inclus date obţinute din 54 de ţări şi regiuni, iar mii de experţi şi voluntari au contribuit la colectarea acestor informaţii, relatează Agerpres.

Sursa: Wikipedia/Michael Apel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Las ca le vaccineaza astia

 2. Ca dupa aia nu mai prindem

 3. Cîță de la PNL nu dispare, îl salveaza PNȚCD-ul

 4. Foarte trist! Am sa povestesc ceva din experienta personala. Ca toata lumea am inlocuit ferestrele cu termopan. Sticla tratata nu lase radiatia UV sa intre in incaperi si geamul devine aproape o oglinda, asa ca urmarea tragica a fost ca niste pasarele si-au gasit sfarsitul zburand in sticla ce oglindea cerul. Imediat am inceput sa caut solutii. Nu am gasit solutii in Romania si nu mai spun ce raspunsuri am primit prin magazinele pe unde am intrebat. Punct, am renuntat.
  Am gasit o solutie in US, niste abtibilduri ce stralucesc cand lumina UV cade pe ele, stralucire pe care doar pasarile o vad. Durata de viata a acestei solutii e intre 6 luni si un an.Am cumparat iar transportorul, impresionat, m-a scutit de taxa de 80 ron pe care trebuia s-o platesc, mai sunt si oameni cu suflet. Dupa un an a trebuit sa caut din nou solutii si am gasit in Germania abtibilduri simple reprezentand niste pasari, esential nu pasari de prada pentru ca nu doream sa izgonesc pasarile din curte. Cum nu expediau in Romania am reusit sa cumpar via Italia, e limpede ca nu exista preocupare din partea noastra pentru protejarea pasarilor, nu suntem o piata pentru asa ceva. Am cativa arbori dar si arbusti si zilele astea curtea a fost gazda pentru macaleandrii, codrosi, pitulice, scatii si sticleti. Au curatat curtea si plantele de insecte. Sunt cativa smochini cu fructe in apropiere si s-au hranit cu fluturi si muscutele ce vin la smochinele zemoase. Dar e o oaza intr-o mare de betoane, se intuneca cerul cu bca-uri si betoane in fiecare an. Legi peste legi care mai adauga un articol in care peste puz mai permit o mica extindere pe care romanul oricum nu o respecta, si ajungem sa traim pintre betoane fara vegetatie si implicit fara pasari. Am o mica curte dar de cativa ani ierneaza o testoasa, vine si se ingroapa sub o tufa si primavara o vad cand iese. Iar toata vara s-au razboit aricii carora le-am lasat un mic vas cu apa. Se poate si rasplata e mare, trebuie doar sa observi si sa intelegi.

  • Kudos to you my friend. In partea de lume unde locuiesc si eu fac la fel, cat pot si cum pot. Respect.

  • Prietenii pasarilor sunt si prietenii mei. Respect pentru ceea ce faci.

 5. La mananca ciuciunghezii importati?

 6. De tot rahatul! Suntem din ce în ce mai deconectați de natură! „Realitate” on-line vs natura!

 7. Translate/copy/paste Wikipedia… jurnalist cu greutate. Zi ba ca mor din cauza moriștilor de vânt și fotovoltaicelor “ECO”. Mincinosilor

 8. Nu există așa ceva, nu ați văzut pe fucks news? Sunt mai multe păsări decât au fost vreodată, și mai multe rase. Ăsta e un articol scris și copiat de la bill gates. Vrea să ne îngroape lumea în gâniaț.

 9. Ati publicat gunoaiele astea de comentarii..Al meu ce are dubios de nu trece? Pentru mine se aplica deja legea de care vorbeste Malin Bot?