G4Media.ro

Studenții de la o universitate din SUA cer îndepărtarea din campus a…

Studenții de la o universitate din SUA cer îndepărtarea din campus a statuilor unor împărați romani, considerate simboluri ale „supremației albe”

Un grup de studenți de la Brown University, o instituție americană de învățământ superior care este membră a faimosului grup de universități Ivy League din nord-estul Statelor Unite, cere îndepărtarea din campus a două statui reprezentând împărați romani pe motiv că ele reprezintă „supremația albă” și „colonialismul.”

Grupul Decolonization at Brown, format din studenți de la universitatea din Rhode Island, a solicitat Undergraduate Council of Students să îi sprijine în eforturile de a elimina statuile împăraților romani Octavian Augustus și Marc Aureliu.

Inițiativa studenților vine la doar câteva zile după ce Școala de asistență socială a Universității din Minnesota a oferit o prelegere virtuală în care participanții albi au fost instruiți să urmeze un plan în 12 etape – bazat pe programul Alcoolicii Anonimi – pentru „a ne recupera și a ne revendica întreaga noastră umanitate,” în timp ce, într-o acțiune la fel de controversată, studenții de la o universitate catolică din Missouri au solicitat școlii să le îndeplinească o listă de 11 cereri, inclusiv ca instituția de învățământ să „decolonizeze educația.”

Cele două statui vizate de studenții de la Brown University îi înfățișează pe Octavianus Augustus (63 î.Hr. – 14 d.Hr.), împărat în momentul nașterii lui Iisus și a cărui domnie a coincis cu Pax Romana în lumea antică; și Marc Aureliu (121-180), un împărat, poet și filozof stoic.

„Aceste monumente au fost aduse în campusul nostru cu scopul de a susține idealurile formei albe ‘perfecte’ a civilizației albe, a supremației albe și a colonialismului – idei despre care credem că sunt incompatibile cu ceea ce înseamnă Brown astăzi. În consecință, îndepărtarea și înlocuirea acestor statui este un pas crucial în confruntarea unor asemenea moșteniri,” se afirmă în manifestul postat online de Decolonization at Brown. Grupul cere ca cele două statui să fie înlocuite cu opere de artă comandate unor artiști negri și indigeni locali.

Statuia lui Octavianus Augustus se află în campusul universității din Rhode Island din 1906, iar statuia lui Marc Aurelius a fost adusă în 1908, potrivit paginii electronice a universității.

„Legătura dintre SUA și Roma este în întregime ideologică. Nu există nicio legătură naturală sau directă între cele două – există doar o linie imaginată a calității de a fi alb. Statuile realizate în stil roman, la fel ca cele două de la Brown, sunt destinate să materializeze această legătură. Ele transmit presupusa supremație a valorilor albe asupra culturilor care nu sunt albe, o interpretare în care persoanele care nu sunt albe ar trebui să învețe și să aspire să fie albe. Grupurile de extremă-dreapta, precum Proud Boys și Identity Evropa, folosesc această idee de ‘virtute albă’ pentru a justifica supremația albă. Mitologia mai cuprinzătoare a civilizației albe, care accentuează legăturile romane cu Statele Unite, a fost, de asemenea, esențială pentru legitimarea proiectului colonial american, precum și a intervențiilor imperialiste ulterioare ale SUA în întreaga lume. Uciderea sistematică, asimilarea forțată și strămutarea popoarelor native din America de Nord a fost și este justificată de ‘logici rasiale și istorii romantizate,’” se afirmă în manifest.

„Cea mai importantă dintre acestea este noțiunea că Statele Unite sunt ‘punctul culminant al civilizației occidentale, produsul unei genealogii … de la Grecia antică și Roma la Europa creștină.’ Aceleași idei stau la baza statuilor de la Brown,” susține grupul de studenți, citat de Providence Journal.

„Nu este o coincidență că statuile în stil roman venerând cucerirea și dominația continuă să ocupe pământul în alte colonii europene, inclusiv în Algeria și India. În acest context mai larg, statuile în stil roman funcționează pentru a monumentaliza celebrarea stăpânirii europene asupra popoarelor non-albe din America, Africa și din alte părți. Având în vedere violențele profunde în curs de desfășurare ale colonizării, inclusiv genocidul fizic și cultural, deposedarea sistemică și ocuparea continuă a terenurilor indigene din Rhode Island și Statele Unite, această opresiune nu ar trebui să fie celebrată, cu atât mai puțin transpusă în monumente,” afirmă activiștii.

Decolonization at Brown critică faptul că „aceste statui în stil roman sunt, de asemenea, produse directe ale idealizării supremaciste albe a trăsăturilor albe,” lucrările de artă fiind „o declarație a persoanei ideale, un om de elită alb care se potrivește acestor standarde fizice rasiste.” Grupul afirmă că pentru studenții, personalul și angajații de la Brown University care nu sunt albi, „aceste statui funcționează ca un memento constant că negrii, indigenii și oamenii de culoare nu sunt incluși în concepția Brown despre comunitatea universitară. Prin urmare, prezența acestor statui nu este doar incompatibilă, ci încalcă angajamentul declarat al Brown University față de incluziune, echitate și schimbare.”

În acest context, Decolonization at Brown critică și faptul că la unversitatea din Ivy League cursurile „continuă să fie dominate în mare măsură de canoane ‘clasice,’ formate din erudiți și burse care sunt aproape în întregime occidentali și albi,” susținând derularea unui proces mai comprehensiv care să include și regândirea cursurilor predate în facultățile din campus.

Grupul afirmă că montarea unei plăci care să explice istoria statuilor sau chiar relocarea lor, așa cum a propus un comitet de artă al universității, nu este suficientă și că ele vor continua să dovedească răul făcut. Activiștii au respins, de asemenea, ideea ca statuile să facă parte din Slavery Memorial gândit de universitate, afirmând că acest lucru „ar compromite intenția Memorialului Sclaviei, permițând unui simbol al dominației albe să se înalțe asupra unui memorial al suferinței provocat de supremația albă.”

Cultura anulării

Inițiativa studenților vine la doar câteva zile după ce Școala de asistență socială a Universității din Minnesota a oferit o prelegere virtuală în care participanții albi au fost instruiți să urmeze un plan în 12 etape – bazat pe programul Alcoolicii Anonimi – pentru „a ne recupera și a ne revendica întreaga noastră umanitate,” în ceea ce criticii afirmă că este un exemplu tipic de cultură a anulării (cancel culture) care se manifestă tot mai agresiv în societatea americană.

Terapeuta Cristina Combs, care prezintă cursul, a afirmat că programul ei îi ajută pe oameni „să-și revină din calitatea de a fi albi.”

Printre cei 12 pași ai programului se numără:

 • „Am recunoscut că am fost condiționați social de ideologia supremației albe” (Pasul 1),
 • „Ne-am mărturisit greșelile și eșecurile față de noi și față de ceilalți” (Pasul 5),
 • „Ne-am angajat să studiem continuu prejudecățile noastre rasiale, conștiente sau inconștiente, și modelele noastre inadaptabile ale gândirii supremaciste albe” (Pasul 8),
 • „Ne-am angajat să împărtășim acest mesaj cu frații, surorile și frații noștri albi… pentru a construi o comunitate de recuperare care să ne susțină și pentru a încuraja responsabilitatea personală în cadrul culturii noastre” (Pasul 12).

Prelegerea de la Universitatea din Minnesota nu e singura acțiune despre care criticii afirmă că este parte a culturii anulării (cancel culture), fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din America prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

The College Fix a relatat recent cazul studenților de la o universitate catolică din Missouri care au solicitat școlii să le îndeplinească o listă de 11 cereri. Studenții Universității Saint Louis (SLU) și-au publicat lista pe 25 septembrie, inclusiv cererea către colegiu „să decolonizeze educația,” „să descentralizeze calitatea de a fi alb” și „să elimine supremația albă.”

Studenții doresc, de asemenea, ca școala să creeze un curs în care să se discute istoria universității legată de sclavi și indigeni. (Preoții iezuiți care au pus bazele universității au adus cu ei mai mulți sclavi în Missouri în 1823). De asemenea, activiștii vor ca administratorii universității să înlăture denumirile a trei clădiri care poartă numele unor foști proprietari de sclavi.

Statuile lui Isus, vizate și ele

În acest context, reamintim faptul că în urmă cu câteva luni, scriitorul și activistul american de stânga Shaun King a afirmat că susține distrugerea statuilor care înfățișează un Isus alb, o declarație care a stârnit în acel moment critici vehemente din partea conservatorilor din Statele Unite. King a spus că acestea „sunt o formă a supremației albe.”

Declarația activistului de culoare a fost făcută în contextul în care numeroase monumente asociate sclaviei și colonizării europene au fost distruse recent de manifestanți în orașe din Statele Unite, dar și în unele țări din Europa.

King, care este unul dintre susținătorii cei mai vehemenți ai mișcării Black Lives Matter (BLM), a scris pe Twitter că istoricii cred că Isus a avut mai degrabă înfatisarea celor care au trăit în Orientul Mijlociu în acea periodă decât cea a unui om alb, așa cum este adesea înfățișat în iconografia creștină. „Da, cred că statuile albului european despre care ei pretind că este Isus ar trebui să fie și ele date jos,” a scris King. „Sunt o formă de supremație albă. Întotdeauna au fost. În Biblie, când familia lui Iisus a vrut să se ascundă și să se amestece (cu restul), ghici unde au plecat? EGIPT! Nu Danemarca. Doborâți-le.”

Comentariile activistului BLM au fost criticate imediat de unii dintre cei care îl urmăresc pe Twitter, inclusiv figuri conservatoare proeminente.

Ulterior, ca răspuns la un mesaj tweet postat de pe contul PragerU, o organizație non-guvernamentală fondată de conservatorul Dennis Prager, King a explicat că susține că doar statuile care înfățișează un Isus alb să fie doborâte.

El a mai remarcat că picturile murale, vitraliile și alte imagini ce arată un Isus alb, pe mama sa albă și „prietenii lor albi” ar trebui să fie și ele distruse, insistând că sunt „propagandă rasistă” și „o formă brutală de supremație albă.”

Surse: The Blognonian, The Providence Journal, The College Fix, Twitter. Foto: Brown University / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. Încet, încet, devenim planet of the apes…

  • Votantii lui Joe Biden din America. Asa i-ati crescut, asa ii aveti. Si e abia inceptului.
   Ce parere aveti, D-le Tapalaga? I-ati dat incontinuu cu ziarul Dvs. pentru noul comunism din America – marxismul abject al Partidului Democrat. Si da-i si lupta, fara sa incercati macar o secunda sa intelegeti ce se petrece in America.
   Daca Trump pierde, ne-am dus naibii cu totul in lumea asta.

  • Aceia nu sunt studenti, sunt boschetari.

  • Pe dracu boschetari, Vlad. E universitate din Ivy League, sunt mari luptatori pentru egalitate pe banii parintilor si mictioneaza de bucurie cand il aud pe Sanders cu repartizarea bogatiilor lor Bezos, Zuckerberg si restul

  • @Sapros
   Spun boschetari din punct de vedere al culturii si atitudinii. Atata ignoranta cat exista la nătărăii astia n-am putut sa vad.

 2. Bine ca se face dreptate in sfarsit! Asteptam si la noi cu interes! Hai usereu!

 3. Sa inteleg ca in urmatoarea perioada va scadea dramatic vanzarea de autoturisme albe ? Toata lumea o sa isi ia maro?

  Am senzatia ca e mare gradina Domnului si ca multi au sarit gardul ….

 4. Hmmm…. Au mai fost de-a lungul timpului cate unii care au daramat statui si au ars carti in pietele publice. Din cate stiu eu acestia nu au ajuns prea bine. Doamnelor si domnilor, urmeaza la rampa PL scuze BLM.

 5. Mi-am amintit de un film de acum vreo 1-12 ani, Idiocracy.
  Era o parodie despre cum va arata lumea in 300 de ani. Are atatea elemente comune cu ce se intampla acum in lume…e incredibil.

 6. …Asa bai BLM-istilor, daramati toate statuile cu Isus si puneti in locul lor, altele cu Kunta Kinte…ca sa se faca dreptate…

 7. Cea mai crunta perioada a anului este iarna. Zapada cara acopera totul incearca sa ne impuna ideea suprematiei albe. Culoarea alba a zapezii este o dovada a conspiratiei albilor. Ca sa nu mai vorbim de lapte….

 8. Universitatea „maro”. Isn’t it ironic?

 9. aia nu sint studenti; sint niste maimute ridicate artificial si pe nedrept la rang de oameni.

 10. Vor fi mereu idoti sa pretinda enormitati idioate de genul. Nu trebuie bagate in seama toate prostiile.
  Ar fi dragut ca numitii cu mintea atrofiata sa se auto anuleze fiindca prezenta lor in State e un simbol al suprematiei europenilor asupra nativilor americani. Ntz ntz

 11. „Brown University” nu cam…rasist? 🙂

 12. Cretinismul este deja aici. Terenul este propice pentru dictatura.

 13. Cantitatea de rasism din comentariile de mai sus denotă ignoranță . Dacă te doare pe tine de ce pretenții are o minoritate și consideri că dacă ei obțin ceva, cumva tu sau omenirea aveți de pierdut; well ești un adevărat degenerat . Ruinele comunismului și rămășițele lui moderne încă ne fac mai prosti ca noaptea și mai puțin empatici decât maimuțele in junglă.
  Mi-ar fi de 5 ori mai rușine să am un prieten care gândește ca tumorile de mai sus decât o persoana de culoare. Rasismul readuce omenirea în epoca de piatra și cei care îl propagă merita scuipați in ochi pe stradă. E doar un scut al unei minți slabe și al unui suflet putrezit.

  • Bine ai spus-o ti gane! Ia-ti drepturili de minoritar si bagati-le in k r! Voi astia neomarxisti din nascare, pentru voi albul e negru si negrul e alb! Si incercati si pe altii sa-i convingeti de aberatiile voastre! Mai rasisti decat voi n-a fost nici KKK! Asta se vede acum si asta va ramane in istorie! Beleme organizatie ultrarasista, ultracomunista ultraelgibitista si pe deasupra ultraanalfabetista! Ce va mai trebuie educatie bei, ca sa denumiti o universitate „MARO”?! Nu mai bine ii spuneti buda ca sa fiti fericiti!
   Apropos…kk tul tot maro este! Ce coincidenta!!!

 14. Adevărul e că fără statui nu poți trăi nici respira.
  Popoarele primitive trăiau în peșteri dar statuile nu lipseau

  • Adevarul ca nu se poate fara statui: „Grupul cere ca cele două statui să fie înlocuite cu opere de artă comandate unor artiști negri și indigeni locali.”.

   Popoarele primitive.. Normal ar trebui ca orice statuie si orice opera de arta sa fie distrusa, caci popoarele primitive traiau fara… Si sa nici nu mai existe oameni de arta, sculptori, pictori etc.. Si toti care mai exista sa fie arsi pe rug.

 15. Bravo. Universitatea de Kaka (Brown) face istorie cu studentii ei de KK. Si casa alba ar trebui redenumita casa kaka Cu astfel de actiuni „intelepte” se da apa la moara celor ce sustin diferente de nivel intelectul.

 16. Mama lor de romani cum nu si-au ales si ei un imparat de culoare.
  Daca ii deplang atat de mult pe indigeni, studentii respectivi ar trebui sa isi convinga parintii sa renunte la posesiuni, sa le cedeze indigenilor si sa plece din SUA.

 17. Seems pretty fair … Problema e ca sclavia continua intr-o forma ‘meta’ …

 18. Îmi pare foarte rău să constat, dar această mișcare de ”cancel culture” este dovada cea mai elocventă a inculturii. Și cel mai trist este că se manifestă chiar în universități care constituie câmpul de luptă ales de acești ”luptători de justiție socială” ( social justice warriors ). Este doar cireașa de pe tort că statuia lui Marcus Aurelius – adusă acolo probabil de niște oameni car i-au citit scrierile acestui om extraordinar de cult pe vremea sa – este victima acestei prostii brute. De fapt suntem martorii unei mișcări, care aplicată de- a valma și cu lipsă crasă de discernământ, datorită inculturii, vrea efectiv să șteargă din memoria colectivă capitole intregi din cultura umană. Și să pună ce, în loc ? Resentiment născut dintr-un complex de inferioritate . De la primitiv la decadent, ocolind cultura.

  Pe de altă parte, nu este de mirare că această nebunie a apărut în State, în atmosfera unei remușcări probabil apropape colective, născută din trecutul atât de scurt al statului, cu acte de ”civilizare” a populației de indieni băștinașe, dublată de colonialism.

  Mișcarea cancel culture și social justice este un pol extrem al societății americane, opus mișcării alt-right. Amândouă lucrează cu succes la lărgirea și adâncirea faliei care rupe în două societatea americană. Și amândouă sunt contagioase, pe deasupra.

  • Rog a se citi ”sclavagism” în loc de colonialism.

  • Peste 50 de ani Marc Aurelius va fi citit si apreciat in timp ce „eroii” de azi vor sfarsi in azile plangand ce sansa imensa de a deveni celebri au pierdut datorita albilor

  • Cu o mica diferenta: extrema stanga are de partea ei tot establismentul politic european canadian, australian , jumatate din cel american + toate corporatiile si sistemul globalist bancar. Pe cand extrema dreapta e atat de mica ca incape intr-o scara de bloc si sunt cenzurati absolut peste tot.

 19. Încă o dovadă că prostia nu are limită

 20. !John Doe

  super comentariul domniei tale! nota 10!

 21. Copii alintati si nu prea inteligenti.
  Antichitatea Greco-Romana (plus populatiile Celtice, Germanice si etc) care au contribuit sau/si continuat-o este la originea civilizatiei Occidentale. Inclusiv alfabetul in care invata si jumatate din vocabularul limbii Engleze in care invata sunt latine. Cat de analfabet poti fi sa spui ca nu este nicio legatura intre Imparatii Romani si SUA?

 22. Da’ busturi de filozofi greci n-au de spart ?

 23. deci concluzia e ca statuile albe sunt rasiste si promoveaza drepturile albilor. ca sigur au fost sculptate de sculptori albi. si drept urmare aia de la universitatea MARO o sa le inlocuiasca cu niste statui negre, sculptate de artisti negri si in felul asta se face dreptate…
  sa-mi bag ceva… lumea asta a luat-o rau de tot pe ulei. sper ca covidul sa isi faca treaba si sa stearga cat mai multi dintre antirasistii astia de pe fata pamantului.

  • Există un astfel de exemplu în orașul Bristol, din Anglia. Acolo, în Iulie a.c. a fost dărâmată statuia lui Edward Colston care a făcut comerți cu sclavi și a fost înlocuită cu statuia unei tinere negrese, Jen Reid, protestatar Black Lives Matter. Statuia a fost făcută de un sculptor alb, Marc Quinn.

 24. Este caracteristică acestei mișcări și amnezia și lipsa de orizont. Populația din Africa, sutele de milioane de oameni, care suferă de boli, foame, secetă și războaie locale, nu sunt în raza de atenție a acestor ”războinici”. Nu par a fi deranjați nici de problemele cu care se confruntă zilnic populația din țările latine, sau de alte probleme sociale americane. Sunt cocoloșiți, ca să folosesc un termen colocvial.

 25. Există o perioadă în viața fetițelor mici, pe la 4 anișori care, atunci când constată că băiețeii au puțulică iar ele”nu” au o mică crizuță numită de psihologi”penis invidia”.Evident, chestiuța trece într-o săptămână.Invidia asta a negrilor asupra albilor are cam aceeași rădăcină și se dezvoltă pe același teren de copil neevoluat iar”rezolvarea” este echivalent de toantă și de ineficientă pentru că rădăcina fenomenului se află în complexul de inferioritate al „bro”- șilor și „sis”-elor pe care încearcă disperați să-l escamoteze inventându-și „superiorități” închipuite de”victime” ale „rasismului alb”.Iar unii sesizează”oportunitatea”și-și fac o meserie dintr-asta.Albii „pocăiți” sânt egal de tonți și mai au și sindromul Stockholm pe deasupra.Și cică universitatea îți rafinează modul de a gândi…

 26. o eroare colosala de concept!

  daca cele doua personalitati intruchipate de statui ar fi stat, prin scrierile lor, prin politica lor drept fundament sau exemplu al unor politici publice moderne legate de superioaritatea albilor, as fi inteles demersul, chiar daca nu l-as fi acceptat…

  nu inteleg acest demers si nici vorba sa-l accept..

  cele doua statui nu-i impiedica pe guvernantii actuali si pe contestatarii lor sa gaseasca cele mai bune solutii la probleme actuale ale negrilor in societatea americana…

  ca sa nu mai spun, asa cum pe buna dreptate un forumist ( John Donne) remarca ca injustitia sociala la nivel global, vizavi de africani, nu se regaseste in demersurile actuale ale negrilor americani!

  au intreprins negrii americani ( ii am in vedere pe cei cu resurse) ceva pentru ajutorarea saracilor din Africa?

 27. Isn’t assuming white people are racist just because they’re white a bit racist?

 28. Eu zic sa puna o statuie a „imparatului” Floyd. Pacea si filozofia, simbolizate de cele doua statui, nu au ce cauta intr-o institutie de invatamant.

 29. Sunt curios daca acele persoane chiar au citit Meditaliile lui Marcus Aurelius sau macar stiu mai mult decat “istoria moderna” . Poate o fi asa ,adica sa fi fost aduse pt a sustine “albul” insa caliatatea vorbelor stoice nu poate fi pus la indoiala .

  Prosti si de o parte si de alta .. unii mai rasisti ca altii . “ Why can’t we be friends? “

 30. Să moară și capra vecinului !!!.În loc să propună amplasarea statuilor unor negri care s-au afirmat ca OAMENI,studenții cer demolarea.Bănuiesc că sunt negri cei care cer asta și este vina Universității că îndeamnă la asemenea fapte.Nu cred că azi se mai pune problema de supremație a unei rase și cei care fac asemenea gesturi sunt proști care vor să se afirme public.Dacă jurnalisții ,indiferent de rasă și religie,nu vor blama aceste cazuri,lumea se va trezi într-un haos apocaliptic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.