G4Media.ro

Strada Sucevei din Oradea și-a schimbat numele în Strada Evreilor Deportați, pentru…

sursa foto: Facebook/ Eva Mozes Kor

Strada Sucevei din Oradea și-a schimbat numele în Strada Evreilor Deportați, pentru a comemora zona din care au plecat trenurile morții spre lagărul de exterminare de la Auschwitz

Strada Sucevei din Oradea a fost redenumită strada Evreilor Deportați, scrie publicația locală Bihon.

Iniţiativa de a modifica denumirea străzii a venit din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, care a depus o cere în acest sens la Primăria Oradea.

Propunerea de redenumire a străzii din zona fostului ghetou a fost făcută întrucât din această zonă, în timpul Holocaustului din Transilvania de Nord, au plecat trenurile în care au fost îmbarcaţi evreii din ghetoul înființat pe 3 mai 1944, aceştia fiind trimişi la Auschwitz-Birkenau.

”Această decizie de a supune la vot în ședința de Consiliu Local această propunere venită din partea Federației Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Evreilor din Oradea, reprezintă un gest mic prin care Primăria municipiului Oradea recunoaște și apreciază contribuția populației evreiești la cultura și civilizația orașului nostru”, a declarat viceprimarul Arina Moș, legat de această modificare a denumirii străzii Sucevei.

Citește articolul integral pe bihon.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

 1. Strada Holocaustului sau Strada Groazei ar fi mai potrivit.

 2. O masura de un minim bun simt.

 3. DE CE NE ASUMĂM NOI CEEA CE-AU FĂCUT ALȚII???
  DAR NE REVOLTĂM CÂND TOATE NAȚIILE RÂD ȘI-ȘI BAT JOC DE NOI DESCONSIDERÂNDU-NE ȘI FĂCÂNDU-NE ȚIGAN!!!!

  • „Alții” au fost tot de pe aici, administrații românești, potcovite de unii sau de alții. Dar tot de aici, că n-au venit chinezi în funcții. Pari nepot de Dan Puric sau de ce nu vrei sa accepti ca si România are partea ei de vină în treaba cu mizeriile făcute din motive etnice

  • Nu altii au facut-o, adulator de criminali, ci noi: administratia romaneasca sub antonescu, armata si jandarmeria romana! La comanda criminala a iubitului tau maresal, NOI am ucis aprox 300 de mii de evrei, concetateni de-ai nostri ! Dupa nemti, avem „onoarea” de-a fi natia care a ucis cei mai multi evrei!
   Poti compila cifra asta, ba maimuta ?

  • @Barbu Gh.
   Sa te semnezi cu emoticonul dracului!

  • Barbu pare a fi fascist, nationalist, un fel de Vadim, dar fara facultate.

  • @goe si cocos – nu va mai faceti de ras dandu-va cu parerea despre lucruri pe care nu le stapaniti.
   Deportarea evreilor din Oradea a fost facut in timpul ocupatiei maghiare (din 40 pana in 44):
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Oradea#Sub_Ungaria_horthyst%C4%83._Ghetoul_evreiesc
   De catre administratia maghiara si apoi de catre cea maghiara +germana!!!!!
   Populatia romaneasca a Oradiei la acea vreme era bine de tot minoritara intre maghiari si evrei(acestia tot vorbitori de maghiara), ca 20-25%, si aia terorizati de ocupatie.
   Back to school, ca nici măcar pe google nu sunteti in stare sa cautati info!

 4. stie cineva ce tara conducea Oradea la data deportatrilor?

  sau poate era de vina omul ala cu tricou cu Zelea Codreanu, sau Sosoaca, sau Dughin?

 5. dar o strada despre romani deportati in siberia cand o sa avem ???

 6. Ca de obicei, ați pus botul la hAURica și ați ajutat la ducerea in derizoriu a unui oarecare moment ….
  Au și ei rolul lor și de data asta si-l-au atins!
  Felicitări Barbu!
  Astăzi îți meriți simbria.

 7. Stiti ce, este clar ca nu ati auzit de cedarea Ardealului, de pactul Molotov Ribbentrop, dar bunicii mei au trebuit sa-si paraseasca totul cand au venit ungurii. Oradea, Clujul, Sighetul apartineau Ungariei din 1940 pana la sf razboiului. Cum au intrat cu armata si administratia, ungurii s-au pus pe facut ghetouri. Si tot ei i-au trimis in ultimul moment in lagare. Cum ungurii au o politica de zeci de ani de zile sa masluiasca istoria, sa-l scuze pe Horthy, prin enciclopedii si carti de istorie, vanand orice carte care apare , nici macar in Vest oamenii mai tineri nu stiu asta. Pactul amintit este referit numai la adresa Tarilor Baltice, de Romania nu se spune nicaieri. Exista evrei care au relatat corect cum a fost cu ardealul de nord, cand si-au scris memoriile. Din pacate, fiind stabiliti in alte tari, cartile lor nu au ajuns sa fie traduse in Romania. Si spuneti-mi si mie din ce oras sub adm romaneasca la timpul respectiv au plecat trenuri? Dar de Struma ati auzit? Mai cititi, mai cititi. Ne avem pacatele noastre, dar sa cadem de fraieri si atunci cand altii o fac cu cizmele lor, mi se pare ura de sine.

 8. Prosti dar multi!

 9. Dacă adevărul istoric era mai important decât corectitudinea politică, o numeau „Strada evreilor deportați de către statul maghiar”.
  Iar pentru cei de aici care cunosc doar istoria din manualele comuniste și neocomuniste, o întrebare de cultură generală: câți evrei a deportat regimul Antonescu din România către lagărele de exterminare?

  • Sau de pogromul de la iasi?

   Cine a ordonat acele operatiuni?

  • Cel mai corect comentariu. Retineti ca dupa diktatul de la viena din 1940 si pana in 1944, transilvania a fost sub stapanirea criminalului de razboi horthy, liderul statului fascist maghiar. Deportarile din oradea au fost facute din ordinul si cu implicarea armatei magiare.

  • @Stii… Sigur că știu, întrebarea mea era despre deportări către lagăre de exterminare, așa cum este scris în titlu. Sunt de acord ca la Iași sau la Dorohoi să existe panouri informative privitoare la progromuri si la deportările în Transnistria. Sunt de acord ca în spațiul public în general și mai ales în școli să fie prezentate și explicate atrocitățile statului român asupra evreilor și țiganilor. Însă formularea vagă din Oradea, „strada evreilor deportați”, lasă impresia că statul român i-a deportat în lagărele de exterminare, ceea ce este fals.

 10. Salut !
  Daca a fost sau nu holocaust , nu e nici un dubi;
  clar ca a fost.
  Bagarea romanilor in randul facatorilor de holocaust este o tema inca disputata.
  Oricum, ne-am trezit. in grupa factorilor activi .
  Pai, cine a facut holocaustul in Ardeal ? Romanii sau ungurii ?
  Este cumva in Ungaria vre-o strada cu numele de mai sus ? Ma indoiesc.
  Cei de la Oradea, votand pentru, nu stiu daca din convingere sau , contra cost (!), isi expun propria
  necunoastere a faptelor istorice.
  Ba, mai mult ,daca tot au facut-o, puteau sa aleaga
  o strada cu nume unguresc, ca sunt destule !