G4Media.ro

Stoltenberg: Prioritatea NATO e să scoată oamenii din Kabul şi să menţină…

Stoltenberg: Prioritatea NATO e să scoată oamenii din Kabul şi să menţină aeroportul funcţional. Situaţia e dificilă şi imprevizibilă

Secretarul general al Alianței Tratatului Nord-Atlantic (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat vineri că prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul funcţional, potrivit Reuters.

Afirmațiile vin în contextul în care miniştrii de externe ai statelor membre discută prin videoconferinţă despre situaţia din Afganistan.

„Situaţia rămâne dificilă şi imprevizibilă”, a afirmat Stoltenberg.

„Principala provocare cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că oamenii ajung şi intră pe aeroportul din Kabul”, a secretarul general al NATO.

Un oficial NATO a precizat că peste 18.00 de persoane au fost transportate cu avioanele de la Kabul după ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, dar mii de persoane, disperate să plece din ţară, se înghesuie pe aeroport.

Stoltenberg a mulţumit Turciei, Statelor Unite şi Regatului Unit pentru eforturile lor de a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul.

De asemenea, liderul NATO a făcut apel la talibani să permită tranzitul sigur al tuturor cetăţenilor străini şi al afganilor care vor să plece din ţară.

După aproape două decenii, NATO şi-a încheiat în această vară operaţiunile militare în Afganistan şi şi-a retras cele mai multe trupe din ţară.

Alianţa are însă în continuare o reprezentanţă diplomatică la Kabul şi funcţionează ca un forum pentru coordonarea măsurilor naţionale în Afganistan, precum evacuarea cetăţenilor.

Sursa foto: NATO.int

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Gioana nu stie sa vorbeasca ? Beatule, vorbeste, tuto !