G4Media.ro

Stoltenberg: Nu are rost să discutăm despre modul în care Ucraina poate…

Sursa foto: NATO.int

Stoltenberg: Nu are rost să discutăm despre modul în care Ucraina poate adera la NATO dacă nu învinge mai întâi Rusia

Secretarul general al NATO a declarat că se așteaptă ca alianța să convină asupra unui „program multianual” pentru a ajuta Ucraina în dorința sa de a adera la organizație și că nu are „niciun sens să discutăm când și cum poate deveni Ucraina membră a alianței” dacă nu învinge în război „ca națiune independentă și suverană în Europa”, relatează The Guardian.

La summitul pentru democrație de la Copenhaga, Jens Stoltenberg a fost intervievat de unul dintre predecesorii săi la conducerea NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Redăm mai jos principalele declarații ale șefului NATO:

„Aliații NATO, atunci când se vor întâlni în iulie, șefii de stat și de guvern, vor trimite un mesaj foarte clar de susținere a Ucrainei, iar acest lucru se va manifesta în mai multe moduri diferite.

Când vine vorba de aderare. Mă aștept ca aliații NATO să spună că Ucraina va deveni membră a alianței. Acest lucru a fost declarat de mai multe ori.

Ucraina are dreptul de a-și alege propria cale. Nu Moscova trebuie să decidă ce poate face Ucraina, ci Ucraina. Și este pentru aliații NATO să decidă cu privire la chestiunea aderării… și, desigur, acea ușă a NATO rămâne deschisă.

Mă aștept, de asemenea, să convenim asupra unui program multianual pentru Ucraina, în cadrul căruia vom lucra la modul în care vom ajuta Ucraina să treacă de la standardele, doctrinele și echipamentele din epoca sovietică la doctrinele și echipamentele standard ale NATO și să devină pe deplin interoperabilă cu NATO. Și, bineînțeles, pentru a face acest lucru, îi ajută să se îndrepte spre aderarea la NATO.

De asemenea, cred cu tărie că toți aliații vor declara că, desigur, cea mai urgentă sarcină acum este să se asigure că Ucraina va învinge. Că președintele Putin nu face nu câștigă acest război.

Pentru că numai dacă Ucraina învinge ca națiune independentă și suverană în Europa, atunci are sens să discutăm când și cum poate deveni Ucraina membră a alianței”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ajutați-o s-o învingă odată. Luptă pentru noi și Europa.

  2. Din fericire, a înfrânge Rusia acum e mai ușor ca oricând.