G4Media.ro

Stoltenberg, NATO: Ajutorul militar pentru Ucraina va fi intensificat, dar e prea…

Sursa foto: NATO.int

Stoltenberg, NATO: Ajutorul militar pentru Ucraina va fi intensificat, dar e prea devreme pentru o decizie de aderare la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri înaintea summitului NATO de la Washington că aşteaptă ca aliaţii să aprobe cu acest prilej un nou ajutor militar substanţial destinat Ucrainei pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, ajutor care va servi şi ca o punte către aderarea Ucrainei la NATO. El a adăugat însă că este prea devreme pentru a spune când ar putea deveni Ucraina membră a Alianţei Nord-Atlantice, relatează Agerpres.

În afară de aniversarea a 75 de ani de la crearea NATO, la acest summit „istoric” vor fi luate „decizii importante pentru viitor”, inclusiv suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina şi stabilirea unor relaţii mai strânse cu partenerii din zona Pacificului, a spus Stoltenberg la sosirea la Centrul de convenţii din Washington, unde are loc summitul.

Noile pachete de ajutor militar destinate Kievului vor include crearea unui nou comandament NATO pentru Ucraina în vederea furnizării asistenţei de securitate şi a instruirii soldaţilor ucraineni, livrarea de noi arme şi muniţii, inclusiv de sisteme antiaeriene, precum şi măsuri de asigurare a interoperabilităţii depline între armata ucraineană şi trupele NATO, a detaliat Jens Stoltenberg.

Este de asemenea aşteptat ca statele membre să îşi asume un angajament pe termen lung pentru finanţarea echipamentelor militare oferite Ucrainei, în valoare de circa 40 de miliarde de euro pe an.

Ultimul proiect al declaraţiei finale a summitului menţionează că Alianţa va continua să susţină Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, însă Alianţa „va fi în poziţia de a transmite o invitaţie de aderare Ucrainei când aliaţii vor conveni şi condiţiile vor fi întrunite”, a precizat pentru Reuters o sursă din cadrul Alianţei.

Pe de altă parte, Stoltenberg a spus că eventuala revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din noiembrie nu va schimba relaţia SUA cu NATO. „Indiferent de rezultat, Statele Unite vor rămâne un aliat puternic”, a accentuat secretarul general.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează