G4Media.ro

Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la muncă înainte de…

Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește la 1.500 de lei. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență prin care stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ordonanța stabilește că persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului,obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează: în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.

Raluca Turcan a precizat că în momentul de față sunt aproximativ 158.000 de persoane care beneficiază de indemnizația de creștere a copilului, iar autoritățile estimează că de stimulent vor beneficia de aproximativ 20.000 de persoane.

„Impactul asupra bugetului statului ar fi unul pozitiv de circa 100 de milioane de lei pe an”, a precizat Turcan.

Raluca Turcan a anunțat, totodată, că Ministerul Muncii pregătește un alt proiect de lege prin care să fie legalizate activitățile casnice, inclusiv de menaj sau supraveghere a copilului.

Foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. munciti romani pana la 70 de ani ca sa platiti pensiile speciale ale batranilor de 38, 45 de ani !

  platiti taxe si impozite pentru a ajuta saracii pensionari militari si magistrati la 45 de ani sa incaseze o pensie decenta de 4000-12000 de euro pe luna, dupa o viata de munca dusa de ei, vai de capul lor ! numai ei stiu cate greutati au de dus !

 2. Buna seara .Dacă bebe împlinește 1 an pe 12 mai ma pot încadra în stimulentul de 1500?

  • Nu cred, din pacate pt dvs. Doar daca v-ati fi intors inainte de implinirea varstei de 6 luni a copilului. Copilul dvs are deja peste 6 luni si legea nu se aplica retroactiv.

 3. Bebe implineste 6 luni in 3 zile. Presupun ca nu s-a creat un cadru legal pentru persoanele care doresc sa se intoarca mai repede de 6 luni, dar care nu sunt in masura sa isi valorifice acest drept intr-un timp atat de scurt, avand in vedere adoptarea ordonantei de urgenta.

  • Da, ar fi avut sens ca legea ca sa se aplice tinandu-se cont ce varsta avea copilul la data in care s-a facut cererea, nu neaparat varsta copilului, desi nu stiu exact ce implicatii ar avea o astfel de aplicare.

 4. Nu mai este obligatoriu sa te intorci la serviciu cu 2 luni inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului,pentru a primi 650 lei pe luna?Este suficient sa te intorci cu cateva zile si nu cu 2 luni?

 5. Soțul mea a optat el pt cei 650 si merge si la serviciu, eu am nascut in octombrie 2020 el nu a stat acasa decat zilele date de la locul de munca. Va primi si el tot 1500 de acum? Mulțumesc!

 6. Sotia mea trebuie să nască,Daca merg in continuare la servici beneficiez de stimulentu de de inserție?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.