G4Media.ro

Stelian Ion, după ședința Comisiei Juridice: ”DNA primește o lovitură gravă. Desființarea…

Sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Stelian Ion, după ședința Comisiei Juridice: ”DNA primește o lovitură gravă. Desființarea Secției Speciale e o mascaradă, sunt preluate toate elementele nocive”

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor reprezintă „o mascaradă”, pentru că secţia specială este desfiinţată doar în mod formal, iar DNA primeşte o „lovitură gravă”, luându-i-se o parte importantă a competenţelor, a declarat, vineri, fostul ministrul al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion.

„Astăzi la Comisia juridică s-a dat o nouă lovitură luptei împotriva împotriva corupţiei prin faptul că a fost dat aviz favorabil pe proiectul de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ, în realitate SIIJ nu se desfiinţează, se desfiinţează strict formal, atribuţiile îi sunt preluate de mai mulţi procurori, de un mecanism gândit de actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR care, de fapt, preia toate defecţiunile, toate elementele nocive din trecut”, a afirmat Stelian Ion, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.

El a mai spus că DNA-ului îi este dată o „gravă lovitură” prin faptul că i se preia o parte importantă a competenţei.

„DNA nu va mai putea să ancheteze, aşa cum ar fi firesc, pe viitor, magistraţi, nici procurori, nici judecători. Şi astăzi s-a decis nici măcar judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi de la Înalta Curte şi Curtea Constituţională nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA. Câtă vreme ceilalţi cetăţeni ai acestei ţări sunt supuşi regulilor generale şi sunt supuşi anchetelor DNA, atunci când e vorba de suspiciuni cu privire la fapte de corupţie, iată că o categorie specială de cetăţeni, care se formează acum, şi anume magistraţii şi judecătorii CCR, se sustrag acestei competenţe a DNA”, a adăugat Stelian Ion.

Deputatul a spus că Guvernul doar se preface că desfiinţează SIIJ.

„De fapt, avem de a face cu un atac la lupta împotriva corupţiei, avem de a face o mascaradă, pentru că nu se rezolvă o problemă. Doar formal Guvernul actual se preface că desfiinţează SIIJ, se preface că rezolvă problema, dar păstrează toate mizeriile din spatele SIIJ: ştirbirea competenţei DNA şi, al doilea element foarte important, cine sunt cei care îi numesc pe procurorii care urmează să ancheteze pe viitor magistraţii şi anume plenul CSM, nu secţia pentru procurori, aşa cum ar fi normal. În plenul CSM se fac, din păcate, anumite jocuri, care s-au făcut şi în trecut cu privire la SIIJ, fix aceleaşi elemente şi aceleaşi metehne sunt preluate în acest proiect. De aceea spunem că este de fapt o mascaradă, un simulacru, o înşelătorie la care nu putem fi părtaşi. Vorbim de desfiinţarea SIIJ, nu vorbim despre mutarea sediului unor procurori dintr-o parte în alta şi vorbim despre toate acele probleme de fond care au existat”, a mai afirmat deputatul USR.

Potrivit lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Guvernul „încearcă să vândă acest aşa zis produs al Parlamentului României sub un ambalaj frumos, un ambalaj strălucitor, de fapt este exact acelaşi lucru ca înainte”.

„Vom vedea care va fi opinia Comisiei de la Veneţia. Am sesizat în Adunarea parlamentară a Consiliului Europei Comisia de la Veneţia, colegii mei, reprezentanţi ai USR din cadrul Adunării, au reuşit acest lucru. În cursul săptămânii viitoare deja sunt întâlniri cu delegaţia Comisiei de la Veneţia care va discuta şi cu membri ai asociaţiilor profesionale şi cu Ministerul Justiţiei şi vom vedea în final care va fi opinia. Din punctul meu de vedere opinia nu are cum să difere de cea de anul trecut în care Comisia de la Veneţia în mod explicit a lăudat refacerea competenţelor DNA”, a adăugat Stelian Ion.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat vineri pentru un raport de adoptare a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Au fost 18 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”.

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că se desfiinţează SIIJ, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Proiectul urmează să intre săptămâna viitoare la dezbateri şi vot în plenul Camerei Deputaţilor.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. România a votat 30% PSD și 25% PNL, românii nu vor Justiție funcțională și nu văd corupția ca fiind o problemă. Nație de neisprăviți.

 2. Da garsoniera înapoi, hoțule. Și vezi ca vrea mazare niște țigări și o cola la jumate. Da fuga la non-stop.

 3. Opera de acaparare a justiției este deplină… O grup statuar pentru cei care au reușit acest lucru este strict necesar. În centrul său trebuie pus Ficusul. La umbra sa stau Predoiu, Cătăniciu, Iordache, Dragnea, Voiculescu și lista trebuie întregită de toți cei care au pus umărul la această ,, măreață realizare”.

  • Poziția lotus e la voi la yoghini…Stelica a reformat SIIJ de a umplut-o de sânge…CCR a decis ca ordonanta Prună/Ciolos e necostitutionala…adica a scos SRI de la butoane, DNA să își vadă de dosarele lor, nu vad trimiteri în judecată, e mai usor cu șantajul cu dosarul?….Daca magistrații sunt cercetați de procurori anume desemnați, trecuți prin filtrul CSM, un fel de parlament al magistraților e vreo problema?…

  • @ Bobi tz a
   Parlament al magistraților condus de Savonea… Ce frumos!

 4. Deci în continuare PSD-im, PNL-im, UDMR-im, vă fu..em și vă furăm de vă nenorocim.
  Plonjam în Evul Mediu .
  Sclavia și Aristocrații .

 5. Eu nu inteleg o chestie, am citit si eu proiectul de lege, partea de coruptie este instrumentata tot de DNA, DIICOT cu ale lui, aia cu imunitatea nu este in regula!

 6. Pai si Stelica USR+ ce-a facut atunci cand a fost ministrul justitiei?????? S-a bucurat de sinecura si atat,nimic,zero,nada.

  • Uiti ca a venit cu multe propuneri si de fiecare data s-a opus, vezi Doamne, UDMR-ul. Catu nu l-a sustinut nici macar o singura data, e mers pe burta.

   Dar esti liber sa ramai la „n-a facut nimic” daca realitatea ti se pare prea greu de digerat.

  • Problema cu Stelica nu e ca nu a propus…pe FB a propus zeci de reforme…a inițiat și consultări publice, dar nu a finalizat… Reforma lui era structurată așa cum dorea gașca Parlog si șeful lui din minister, Horațiu Radu… adica puneau mana pe marile parchete, pe urmă veneau protocoalele cu serviciile mai tare ca inainte…refacerea competențelor DNA, pe zona de magistrați, adică nu dai sentința cum vrem noi, te băgăm la zdup…reîntoarcerea la stenogramele din presa..si gata erai penal, …în 2024 castiga Ciolos presedentia la pas, fara contracandidați seriosi, apărea vreunul, pac la DNA dosarul, nu mai contează dacă era vinovat…voi credeti ca reformele se fac de dragul nostru?

 7. Stelica tata, de ce nu ne lasi tu pe noi in pace? De ce trebuie sa te bagi tu in seama si nu te bucuri in liniste de garsoniera obtinuta prin fals?
  Oricum, vizibili nu mai deveniti prea curand, dar negativi sunteti de pe acum (adica mai aveti mult pana sa ajungeti niste nulitai)!

  • Pentru că ne-am săturat de hotiile voastre pizdeilor !
   Astea sunt prețuri cu care să putem trăi ?
   Cât mai vreti să ne jefuiți hoților USL ??

  • Lasa sa fure ai tai bolsevic pr.os.t!
   Fomica tati, fomica in gat? Uniunea schizofrenicilor din Romania nu va mai plateste?

 8. Ai fost ministru de hartie, te-ai batut cu ficusul la rezultate 0.
  Ai fost postas, nu ai fost in stare sa tai un spor de naveta la CSM!

 9. Să ne aducem aminte cum procurori DNA au participat la furtul voturilor de la Sectorul 1. Se vede cu ochiul liber că DNA-ul a capturat acest partid de slugi. DNA+USR=aceiași mizerie.

 10. Am identificat activitate intensă în zona Kiseleff/Modrogan. Și in Dealul Cotrocenilor se simte semnal puternic, chit că gardul din cărămidă plină ecranează cam cât ecranează gardul Mitropoliei semnalul lui IPS Dany către Chiril Întâiul sau către Doamne-Doamne…

 11. DNA treuie sa ne conduca. Cu Portocala , aia 2 de la Oradea si restul procurcouilor banditi.

 12. Ce era Stelian Ion dacă nu se făcea userist și nu ajungea ministru de justiție??!!

 13. Conu’Stelian nu are dreptate.
  Ori de cate ori sprijina voita confuzie de sex, si toate cele acareturi, nu are dreptate.

  In schimb, aici o are.360 de grade.
  Coruptia vizeaza starea de functionar public , inclusiv judecatorii.
  D. N. A., ii spune numele, tinteste coruptii.
  Inclusiv judecatorii.
  Judecatori ce nu mai pot fi luati in vizor, se pare
  Adica D. N. A. va fi o umbra oloaga a principalului sau rol-cel de D. N. A.
  Ratiune, pe unde te pitesti?

 14. lasa ca asa cîstiga AUR procente si vine la guvernare