G4Media.ro

Ștefan cel Mare, transformat în agent electoral de președintele Republicii Moldova, Igor…

Ștefan cel Mare, transformat în agent electoral de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon

Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, invocă memoria unui celebru domnitor medieval, în cadrul luptei sale cu forţele pro-române şi pro-UE ale ţării, scrie publicația Balkan Insight.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat anul 2019 „anul lui Ştefan cel Mare”, amintind de faimosul domnitor al Moldovei din secolele XV – XVI – într-un demers pe care mulţi îl consideră o campanie de stimulare a independenţei Republicii Moldova şi de contracarare a forţelor pro-române, în vederea alegerilor de anul viitor.

„Ştefan cel Mare a fost cu adevărat o personalitate de vază a poporului nostru. Un mare apărător al integrităţii statului, Ştefan şi-a dobândit de drept reputaţia istorică şi noi toţi, moldovenii, suntem mândri să-l avem printre strămoşii noştri”, a declarat Dodon, duminică. Ştefan cel Mare a fost domn al Moldovei între anii 1457-1504. Este faimos pentru că a menţinut ţara liberă de influenţa otomană, dar şi de dominaţia poloneză sau maghiară.

Cultul domnitorului medieval a fost promovat în epoca sovietică, când a fost făcută o încercare oficială de a crea o nouă identitate specific moldovenească, pentru a-i separa pe moldoveni de fostele lor legături româneşti.

Aceasta a implicat şi negarea asemănărilor cu limba şi cultura română. Dodon şi socialiştii lui de opoziţie pro-ruşi, care susţin legături strânse cu Rusia, se opun cu fermitate oricărei tentative de reunificare a ţării cu România, din care a făcut parte între cele două războaie mondiale.

De asemenea, se opun legăturilor mai strânse cu UE. În 2018, Dodon şi istoricii săi apropiaţi au lansat trei filme documentare despre Moldova, promovând teza erei sovietice despre identitatea separată a moldovenilor de români. Pentru 2019, Dodon a anunţat că pe 10 decembrie va lansa un nou documentar despre Ştefan cel Mare.

„Anul 2019 are o mare importanţă şi o valoare istorică pentru toţi moldovenii. Vom sărbători 660 de ani de la formarea Moldovei, în 1359. Am semnat un decret care marchează această aniversare, care va fi una dintre cele mai importante sărbători din 2019”, a adăugat el.

Moldova se îndreaptă spre alegerile parlamentare din 2019, la care Dodon speră în mod clar că fostul său partid, socialiştii, va elimina actualul guvern pro-UE afectat de scandaluri. Experţii se tem că argumentele cu privire la conducătorii medievali vor conduce campania electorală în direcţia disputelor interetnice, vor diviza alegătorii pe liniile pro-rusă şi pro-românească/europeană şi vor distrage atenţia publicului de la programele electorale reale şi de la soluţiile de care ţara săracă are nevoie.

(Sursa: BIRN Chişinău/ Autor: Mădălin Necşuţu/ Traducere realizată de Cristina Zaharia, Rador/ Foto: Blakan Insight)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. aceste idei gresite si primitive scrise in kremlin si promovate de Dodon se lipesc doar de persoanele cele mai josnice, fara idei, mancurti. Dodon e un fel de PSD romanesc dar cu suport direct si deschis de la kremlin, pe cind PSD-ul si Dorneanu de la CCR pleaca in rusia sub pretextul „conferintelor” si „forumurilor”

  2. Am sa va spun eu care este explicatia ; in 1991 am ajuns , printr-o imprejurare , la Chisinau impreuna cu un domn care avea acolo , spunea el , prieteni . Am stat o noapte intreaga de vorba despre evenimentele din decembrie 1989 . Ce am retinut eu atunci de la gaza noastra a fost fraza : ,, Noi vrem Moldova lui Stefan cel Mare si sfint ,, . In urmatoarele 5 minute mi-am prezentat scuzele si am iesit din discutii . Am preferat sa dorm , atit cit mai ramasese din noaptea aceea .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.