G4Media.ro

Statuia unei zeităţi romane, descoperită în 2023 în timpul reabilitării unei străzi,…

Sursa Foto: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Statuia unei zeităţi romane, descoperită în 2023 în timpul reabilitării unei străzi, expusă în premieră la Alba Iulia

O statuie de cult din perioada Daciei Romane, reprezentând-o pe zeiţa medicinei şi a sănătăţii, descoperită, anul trecut, cu prilejul reabilitării unei străzi, în cadrul lucrărilor de mobilitate urbană desfăşurate în Alba Iulia, va fi expusă în premieră luni, de Ziua Culturii Naţionale, la Muzeul Naţional al Unirii (MNU), potrivit unui comunicat remis, vineri, Agerpres.

„În primăvara anului 2023, cu ocazia unei supravegheri arheologice prilejuite de reabilitarea străzii Regimentul V Vânători din cartierul Partoş, sub care se află un important oraş al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis, a fost descoperită o statuie din marmură a Hygiei, zeiţa medicinei şi a sănătăţii. Aceasta era aşezată pe un mic postament în zona unei cella, sală centrală de cult a unui templu – asklepeion. Este însoţită de Hypnos, un zeu înaripat, adormit, aşezat pe o stâncă, ce veghează bolnavii. Ca fiică a lui Aesculap, aceasta este redată în arta sculpturală alături de acesta ca o femeie frumoasă şi atrăgătoare, ţinând un mâini un şarpe pe care îl hrăneşte dintr-o farfurie sau o cupă”, au explicat reprezentanţii MNU Alba Iulia.

Statuia a fost restaurată în laboratorul de specialitate al muzeului de către Sidonia Petronela Olea.

„După restaurare, zeiţa a participat la numeroase şedinţe foto, a trecut prin scanarea 3D realizată de Călin Şuteu şi a fost vedeta unui film de prezentare realizat de Andrei Buta şi Radu Ota”, se mai arată în comunicat.

Statuia de cult a Hygiei de la Apulum va fi expusă luni la MNU Alba Iulia, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, ca exponat al lunii ianuarie, prilej cu care va fi prezentată vizitatorilor de către Radu Ota, Sidonia Petronela Olea şi Darius Groza.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, MNU şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...