G4Media.ro

Statele Unite: Economia americană se îndreaptă spre o „ușoară recesiune”

Foto: Wikipedia

Statele Unite: Economia americană se îndreaptă spre o „ușoară recesiune”

Economiștii băncii centrale americane (Fed) au estimat, în minuta ultimei ședințe a instituției, publicată miercuri, 24 mai, că economia SUA se îndreaptă în continuare spre o „ușoară recesiune” la sfârșitul anului și începutul anului 2024, transmite boursorama.com.

Participanții la reuniune anticipaseră deja o ușoară recesiune „în cursul anului” la precedenta ședință din 22 martie, dar de data aceasta păreau să prevadă că aceasta va avea loc ceva mai târziu în cursul anului.

Inflația se află în continuare la un nivel „inacceptabil”

În data de 3 mai, în pofida acestor sfaturi din partea echipelor economice și într-un context de tensiuni persistente în sectorul bancar, Comitetul monetar al Fed (FOMC) a majorat ratele dobânzilor pentru a zecea oară consecutiv, cu un sfert de punct procentual.

Publicitate electorală

Participanții își justificaseră această decizie prin persistența „unei inflații încă mult peste obiectivul pe termen lung de 2%, iar inflația de bază (care exclude prețurile la alimente și energie, n.r.) nu dădea decât câteva semne de moderare”. FOMC a precizat că inflația a rămas „inacceptabil de ridicată” și că scăderea din martie a fost „mai mică decât se aștepta”. Inflația pentru luna aprilie, conform indicelui PCE, care este cel luat în considerare de Fed, urmează să fie publicată vineri.

Într-un discurs de miercuri, unul dintre participanții la FOMC, Christopher Waller, a declarat că „datele de la ultima ședință nu au oferit încă o idee suficient de clară” pentru a stabili dacă ratele ar trebui să fie majorate din nou. La începutul lunii mai, FOMC nu a avut o poziție fermă cu privire la o eventuală nouă majorare a ratelor, unii participanți susținând acest pas, iar alții susținând că ar fi mai potrivit să aștepte și să vadă efectele majorărilor anterioare.

„Nu am luat o decizie cu privire la măsura în care o nouă înăsprire a politicii ar fi adecvată”, a declarat vineri președintele FED, Jerome Powell. Următoarea ședință a FOMC este programată pentru 13-14 iunie. Potrivit indicelui IPC, inflația a încetinit ușor în aprilie la 4,9% în ritm anual, de la 5% în martie, dar a revenit în ultima lună. Puțin peste un sfert dintre participanții de pe piață se așteaptă ca Fed să majoreze ratele în iunie, potrivit evaluării CME Group.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...