G4Media.ro

Statele Unite cer lumii „să aleagă o parte“ în criza venezueleană și să…

Statele Unite cer lumii „să aleagă o parte“ în criza venezueleană și să se deonecteze financiar de guvernul lui Maduro

Statele Unite au cerut lumii „să aleagă o parte“ în criza venezueleană , iar țările să se deconecteze financiar de guvernul lui Nicolas Maduro, în timp ce puterile europene au semnalat că aveau să urmeze Washingtonul recunoscând liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, transmite Reuters. În același timp, atașatul militar al Venezuelei la Washington nu mai recunoaște autoritatea lui Maduro și le cere comandanților militari să treacă de partea liderului opoziției, Juan Guaido, care s-a proclamat președinte interimar.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, tabăra adversă condusă de Venezuela și Rusia, care a investit puternic în industria petrolieră a Venezuelei, a acuzat Washingtonul că a încercat o lovitură de stat și a criticat cererea europenilor de a se convoca alegeri în termen de opt zile.

Vorbind la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocat de Statele Unite, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că „experimentul socialist“ al lui Maduro a provocat prăbușirea economiei și i-a adus pe venezuelenii obișnuiți în situația de a căuta prin gunoaie pentru hrană.

„Acum este timpul ca fiecare altă națiune să aleagă o parte. (…) Fie că stai de partea forțelor libertății, fie că ești alături de Maduro și de haosul creat de el“, a spus Pompeo. „Cerem tuturor membrilor Consiliului de Securitate să sprijine tranziția democratică a Venezuelei și rolul interimar al președintelui Guaido“, a precizat Secretarul de Stat al SUA.

Pompeo a cerut, de asemenea, comunității internaționale să își deconecteze sistemele financiare de la guvernul Maduro. Washingtonul a semnalat că este gata să intensifice măsurile economice pentru a încerca să-l debarce pe Maduro de la putere, dar sâmbătă Pompeo a refuzat să prezinte aceste planuri.

Pe de altă parte, atașatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul Jose Luis Silva, a dat publicității o înregistrare video în care le cere ofițerilor să-l abandoneze pe Maduro și să treacă de partea liderului opoziției.

„Mă adresez astăzi poporului venezuelean și, în mod special, fraților mei de arme, să îl recunoască pe președintele Juan Guaido drept președinte legitim”, spune Silva în mesajul video înregistrat la ambasada din Washington, stând la birou cu steagul național în cadru.

Liderul opoziției, Juan Guaido, a fost recunoscut președinte legitim de SUA, Canada și alte câteva puteri regionale, în timp ce liderii europeni au anunțat că sunt gata să îl recunoască pe liderul opoziției dacă Maduro nu organizează rapid alegeri libere, anticipate. Maduro este susținut de Rusia, China și Turcia.

Foto: Nicolas Maduro / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Lumea e parsiva, asteapta invingatorul si apoi alege.

  2. USA ramine Liderul LUMII LIBERE si ajuta popoarele oprimate sa scape de dictatori prosti, nebuni si ca aici comunisti care si-au distrus si saracit rapid tarile si infometat popolatia lor ! Asa era si la noi in Romania in decembrie ’89 cind ,,mamaliga a explodat ” ajutata putin si din exterior. Cei ce il condamna pe generalul Pinochet ar trebui sa stie ca atunci cind comunistul Allende omul rusilor a fost inlaturat de militari de la putere CHILE era adusa rapid la faliment si populatia saracita , exact ca Venezuela azi , dupa aceiasi reteta a bolsevicilor de la Moscova si a KGB , extrem de rapid, tot in doi ani (ca Romania de azi condusa de Dragnea si moscovitii lui ).Si Pinochet a pus rapid pe picioare economia tarii pe care a adus-o la normalitate folosind ptr asta serviciile unui economist genial chilian laureat al Premiului ,,Nobel ptr Economie ” .Deci se poate.

    • in chile se traieste mult mai bine decat in venezuela, desi chile are cele mai dificile conditii naturale de pe continent, in timp ce venezuela le are pe cele mai bune!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.