G4Media.ro

Statele Unite au sancţionat o reţea bancară paralelă care avea legătură cu…

Sursa foto: Photo 185636560 © Borna Mirahmadian | Dreamstime.com

Statele Unite au sancţionat o reţea bancară paralelă care avea legătură cu Iranul

Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a anunţat marţi impunerea de sancţiuni economice împotriva unei reţele bancare paralele, care are legătură cu regimul de la Teheran, o reţea menită să eludeze sancţiunile impuse Iranului şi să ofere acces la sistemul bancar internaţional, transmite AFP, conform Agerpres.

Aceste sancţiuni privesc „aproape 50 de entităţi şi persoane care constituie mai multe sucursale ale unei reţele bancare paralele întinse”, conform unui comunicat de presă al instituţiei federale americane.

„Statele Unite iau măsuri împotriva unui vast sistem bancar paralel, folosit de armata iraniană pentru a spăla miliarde de dolari provenind din petrol şi alte venituri ilicite”, a spus secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo.

Reţeaua este „folosită de Ministerul Apărării şi Logisticii Forţelor Armate şi de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran pentru a obţine acces ilicit la sistemul financiar internaţional”, conform comunicatului.

Washingtonul indică faptul că „echivalentul a miliarde de dolari” a trecut prin această reţea începând „din 2020” şi subliniază că, în special, vânzarea de petrol şi produse petrochimice reprezintă surse de venit pentru regimul de la Teheran.

Concret,”reţele ale caselor de schimb iraniene şi zeci de companii străine de acoperire pe care le controlează permit (regimului iranian) să ascundă veniturile pe care le generează în străinătate”.

Aceste venituri „sunt apoi disponibile pentru o serie întreagă de activităţi (…), inclusiv achiziţionarea şi dezvoltarea unor sisteme de arme avansate, precum dronele”, mai informează departamentul american.

„Aceste venituri permit, de asemenea, furnizarea de arme şi fonduri grupurilor regionale aflate sub controlul Iranului, inclusiv (rebelii) houthi din Yemen, care continuă o campanie de atacuri asupra transportului maritim mondial; de asemenea, fac posibil transferul de drone Rusiei, pentru ca ea să le folosească în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei”, se mai indică în comunicatul de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează