G4Media.ro

Statele membre UE aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în…

sursa foto: Pixabay.com

Statele membre UE aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare

Statele membre UE au aprobat miercuri o propunere a Comisiei Europene de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA), decizia fiind luată pe baza celor mai recente dovezi ştiinţifice şi în vederea protejării sănătăţii cetăţenilor şi a asigurării celor mai înalte standarde de siguranţă alimentară, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Aceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanţei chimice respective în aceste produse în UE, transmite Agerpres.

Decizia se bazează pe o evaluare ştiinţifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potenţiale asupra sistemului imunitar”.

Această interdicţie se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.

Interdicţia, care a fost propusă în urma unei consultări publice şi a unor ample discuţii cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European şi Consiliu şi va intra în vigoare la sfârşitul anului 2024.

În cazurile în care nu există alternative sigure şi perioade de tranziţie se vor aplica excepţii limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze şi să evite eventualele perturbări ale lanţului alimentar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează