G4Media.ro

Stareţul unei mănăstiri din Timiş a decedat după ce a fost depistat…

Stareţul unei mănăstiri din Timiş a decedat după ce a fost depistat cu COVID-19. Avea 42 de ani și și-a dedicat viaţa copiilor, bătrânilor şi sărmanilor

Părintele Varlaam, stareţul Mănăstirii Partoş din judeţul Timiş, în vârstă de 42 de ani, a decedat în noaptea de luni spre marţi, după 18 zile de luptă cu virusul SARS CoV-2, anunţul fiind făcut pe pagina de Facebook a mănăstirii în care acesta slujea, scrie News.ro.

Părintele Varlaam s-a stins din viaţă la vârsta de 42 de ani, în secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, după ce în data de 15 octombrie a fost depistat cu COVID-19.

”De astăzi, inima iubitoare a părintelui stareţ Varlaam bate în veşnicie, lângă inima Celui pe care l-a iubit din veşnicie şi pentru veşnicie. De astăzi s-a întors Acasă, unde mereu a trăit cu inima, deşi s-a dăruit în întregime oamenilor. După 18 zile de luptă cu virusul SARS-COV2, Padre s-a mutat la Domnul. Chip al bunătăţii infinite, al iubirii jertfelnice şi al slujirii tuturor, Padre este de astăzi rugător neobosit în ceruri şi, aşa cum mereu le-a promis ucenicilor săi, de astăzi îi aşteaptă la poarta veşniciei. Omul-lumină, omul-bucurie, omul pentru care iubirea era modul de viaţă îşi linişteşte acum inima în iubirea Tatălui, iubire pe care fiecare om care l-a întâlnit a putut să o vadă în ochii săi. Omul în ai cărui ochi puteai să vezi o adiere a veşniciei, omul a cărui rugăciune te purta prin durerile vieţii, omul al cărui cuvânt zidea inimi”, au transmis reprezentanţii Mănăstirii Partoş.

Părintele Varlaam şi-a dedicat viaţa copiilor, bătrânilor şi sărmanilor. Timp de 12 ani, cât a slujit la Mănăstirea Partoş, a creat un after-school, a deschis o cantină unde copiii au fost hrăniţi după ce s-au întors de la şcoală, dar care livra mâncare şi oamenilor sărmani din satul Partoş. Tot el a înfiinţat un Centru de zi pentru vârstnici, dar şi pentru copii, unde au avut loc diverse activităţi.

”Viaţa sa a fost o Liturghie a slujirii aproapelui, o Liturghie a crucii în ultimele săptămâni şi astăzi a biruinţei în veşnicie. În 14 ani de preoţie şi 12 ani de slujire ca stareţ a ars mereu pentru cei din jur, ca o lumină în bezna lumii, luminând prin faptă şi cuvânt, dăruindu-se tuturor cu iubire şi jertfelnicie. Existenţa sa este privilegiul nostru! De astăzi lumea îl va cunoaşte prin cuvântul său dăruit „cu timp şi fără timp”, de astăzi îl vom privi tainic într-o icoană a inimilor noastre.
Acasă pentru el a fost mereu Cerul şi neliniştit a fost sufletul său până nu s-a întors la Domnul său cel adorat. „Totul Lui şi totul spre slava Lui”, aşa a trăit Padre fiecare zi de zidire a sufletelor, aşa a readus la viaţă casa Sfântului Iosif, aşteptându-i mereu în prag pe cei flămânzi, pe cei bolnavi şi suferinzi, pe cei pe care viaţa i-a încercat”, mai scrie pe pagina de Facebook a Mănăstirii Partoş.

Părintele Varlaam a organizat, la Partoş, festivaluri de muzică sacră sau populară, iar pe scena Căminului Cultural din acest sat au avut loc piese de teatru susţinute de actori ai Teatrului Naţional Timişoara.

Ultimul mesaj pe Facebook al părintelui Varlaam:

Dragilor,
Din păcate după primirea rezultatelor testului am fost declarat pozitiv. Se pare că fratele acesta, Covid, nu m-a ocolit. Voi rămâne probabil internat o vreme. Vă rog să vă amintiți de mine în rugăciunile voastre, după cum să vă rugați și pentru toți bolnavii și pentru medicii și personalul medical care fac atât de mult bine și care au o misiune deloc ușoară.
Vă port și eu în gândurile mele. Sunteți o icoană deasupra căreia mă odihnesc și de la care îmi iau putere. Suntem împreună. Mereu împreună.
Respectați, vă rog, regulile. Masca, distanța, igiena mâinilor… Știți cât de mult țin la asta. E esențial! Vremurile nu sunt bune…
Dacă cineva dintre voi ati fost în contact cu mine sau cu oamenii din proximitatea mea si observați simptome, vă rog mult să vă căutați medicul de familie, faceți testul și să aveți grijă de voi.
Rămâneți statornici în dragoste! Vă îmbrățișez din suflet!
Ps. Mulțumesc pentru (deja) atâtea mesaje frumoase care mi-au mișcat inima.. Sunteți tezaurul meu!
P. Varlaam (Padre)
Sursa foto: Facebook Mănăstirea Partoș

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. cei care au scris toate cuvintele alea frumoase ar trebuie sa ii continue munca

 2. Fericiti cei ce nu cred pana nu vad, dar mai fericiţi sunt cei ce n-au vazut si au crezut.

 3. Dupa fata pare un MiniPedoBear …

 4. Dumnezeu sa-l odihneasca… ce cuvinte frumoase, chiar iti ajung la suflet…copilasii si oamenii aia sarmani din Timis au pierdut un sprijin mare…

 5. Fiind într-o excursie prin Timiș, am trecut si pe la mănăstirea unde este stareț. mănăstirea fiind una cu rezonanță. Nefiind o religioasă practicanta, s-au putut observa anumite „abateri de la reguli ” dar nu a venit să ne dojeneasca …doar a vrut să stăm puțin de vorba dupa vizita. Un om extraordinar, cu un suflet curat si deschis catre cei nevoiași.

  P.S. A zis o vorba ce mi-a rămas în memorie! … „sa știți că mare parte din ortodocși sunt ortodocși superstițioși, nu ortodocși religioși”

  lumina pe drumul cel veșnic!

  • Vorba care ti-a zis-o descrie esenta religiei noastre. Ar trebui pusa ca epitaf la mormantul lui si ca linie de introducere in toate brosurile bisericesti. E atat de adevarata!
   Vesnica lui pomenire!

  • Din ce am citit in articol si ceea ce spuneti deduc ca a fost un om cu totul deosebit, cu o buna intelegere a lucrurilor spirituale dar si cu o practica pe masura!

 6. Dumnezeu să-l odihnească!

 7. Urmeaza sa primeasca Covid si Daniel, Înalt Prea Fericitul Bisericii Ortodoxe Romane.
  Doamne ajuta !

 8. Drum lin către stele! Puțini clerici se pot ridica la nivelul lui de bunătate, credință, empatie, sfințenie.A ajutat cât a putut pe oricine- i cerea ajutor.

 9. Frumos….f Frumos… Despre Saracii cu Duhu”… si despre Copchii fara Scoala…( I CREANGA VS MiniPedoBear?)

 10. Dumnezeu să te odihnească în pace Padre pentru mine ai fost și vei rămâne un tată în inima mea te voi purta în suflet toată viața.

 11. Da’ tu ce ai? Ești handicapat fizic și nu poți? Munca ar trebui sa i-o continuăm toti…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.